Thumbnail
Του Γιώργου Διαμαντόπουλου

Με αφορμή τις διάφορες δημοσιεύσεις και ψηφίσματα των ωρομισθίων εκπαιδευτών Δημοσίων ΙΕΚ και ΣΔΕ δια των συνδικαλιστικών τους οργάνων ΣΕΔΙΕΚ και ΠΑΣΣΔΕ για την αδιαφάνεια στις προσλήψεις εκπαιδευτών ΙΕΚ, έχω να παρατηρήσω με την ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικός αλλά και την θεσμική μου θέση ως διευθυντής του ΙΕΚ Πειραιά και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ – ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ, τα εξής:

Οι άνθρωποι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για τους «Πίνακες Κατάταξης των Εκπαιδευτών Δημοσίων ΙΕΚ» του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Οι υπεύθυνοι του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, εξέδωσαν «Πίνακες Κατάταξης των Αριθμών Πρωτοκόλλου των Εκπαιδευτών Δημοσίων ΙΕΚ» (!!!). Στο μυαλό μου ήρθε ένας στίχος από ένα παλιό τραγούδι του Νταλάρα «είμαι το νούμερο οχτώ, με ξέρουν όλοι με αυτό»!  Κατόπιν αυτής της ενέργειας έδωσαν το δικαίωμα στους υποψήφιους εκπαιδευτές να μιλάνε για αδιαφάνεια, για αναξιοκρατία, για επιστροφή στο παρελθόν και τελικά να καταφέρονται και εναντίον των διευθυντών των ΔΙΕΚ που αναθέτουν μαθήματα σε όποιον θέλουν!

Σχετικά με το μέγα θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, έχω να παρατηρήσω ότι από τη στιγμή που κάποιος αποδέχεται τους όρους μιας διαδικασίας, η οποία περιγράφεται αναλυτικά σε μια πρόσκληση ή σε μια προκήρυξη, είναι αυτονόητο ότι  το άτομο έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την επεξεργασία των δεδομένων και την έκδοση των αποτελεσμάτων του περί ού ο λόγος διαγωνισμού ή προκήρυξης θέσεων εργασίας κλπ. Στη τελική ας αναφέρουν σε όλες τις αιτήσεις–δηλώσεις συμμετοχής, να καταγράφεται η δήλωση-συγκατάθεση του στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων για τον συγκεκριμένο σκοπό. Και οι διευθυντές των ΙΕΚ είχαμε μια ανάλογη εμπειρία αφού προσφάτως περιμέναμε ένα μήνα μέχρι να ανακοινώσει το Υπουργείο τον πίνακα με την μοριοδότηση των υποψηφίων διευθυντών των ΔΙΕΚ. Η ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ με παρέμβασή της ξεκάθαρα τοποθετήθηκε υπέρ της ανακοίνωσης του πίνακα, όπως γινόταν πάντα, με διαφάνεια και χωρίς κανένα πρόβλημα, από τη στιγμή που ο κάθε υποψήφιος με αίτησή του αποδέχεται την διαδικασία επιλογής διευθυντών σύμφωνα με τους νόμους και τις προκηρύξεις.

Εγώ θα περίμενα να καταθέσουν και άλλες ενστάσεις οι αγαπητοί εκπαιδευτές. Δεν πειράζει θα τις αναπτύξω εγώ τις ενστάσεις που έπρεπε να κάνετε και θα δώσω και προτάσεις και λύσεις.

Ένσταση 1η: ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μετά τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των υποψηφίων εκπαιδευτών ΔΙΕΚ ακολουθεί, δυστυχώς,  η προσκόμιση των φακέλων τους στα ΔΙΕΚ. Και λέμε δυστυχώς διότι εν έτη 2018 ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί από τους αρμοδίους (βλέπε ΙΝΕΔΙΒΙΜ) μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα μπορούσαν άπαξ να ανέβουν οι τίτλοι σπουδών και όλα τα άλλα αποδεικτικά έγγραφα από την ταυτότητα (!) μέχρι προϋπηρεσία και απλά να ενημερώνεται τότε και μόνο τότε αν υπήρχε κάποια μεταβολή στοιχείων. Επιπλέον θα γίνονταν άπαξ και δια παντός σωστή επαλήθευση όλων των τίτλων και των βεβαιώσεων από τις υπηρεσίες που τις έχουν εκδώσει. Αντ’  αυτού κάθε χρόνο μέσα στον Αύγουστο ξεσηκώνονται οι ταλαίπωροι υποψήφιοι εκπαιδευτές, γυρίζουν από τα χωριά τους που κάνουν διακοπές, βγάζουν πακέτα φωτοτυπίες, τα οποία προσκομίζουν στα ΔΙΕΚ, που καταλαβαίνεται ότι δέχονται τόνους φωτοτυπικό χαρτί με τα ίδια και τα ίδια  κάθε χρόνο στοιχεία (λες και θα αλλάξει η ταυτότητα ή το πτυχίο που έλαβε ο ταλαίπωρος πριν 30 χρόνια!). Συνέπεια της μη ύπαρξης ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι η διαδικασία διοικητικής επαλήθευσης των δικαιολογητικών των φακέλων των υποψηφίων εκπαιδευτών, η οποία απαιτεί σύσταση σχετικής τριμελούς επιτροπής αξιολόγησης αιτήσεων και φακέλου δικαιολογητικών εκάστου ΔΙΕΚ. Για να μη πούμε ότι η μη ύπαρξης πλατφόρμας, εκτός από την χαρτούρα μεγέθους δάσους Αμαζονίου, επιφέρει  αλυσιδωτές συνέπειες καθυστέρησης συμβάσεων, μισθοδοσίας των εκπαιδευτών κλπ.  Ελλάς το μεγαλείο σου, της Γραφειοκρατίας σου, συμπληρώνω εγώ. Αυτοί οι ταλαίπωροι πλέον εκπαιδευτικοί διευθυντές – υποδιευθυντές καλούνται να προβούν σε χρόνο dt στον έλεγχο, ας πούμε από το ΙΕΚ Πειραιά του οποίου έχω την ευθύνη της διεύθυνσης, 300 αιτήσεων με ΜΟ 30 φύλλα ήτοι 60 σελίδες/αίτηση, δηλαδή 18.000 σελίδες!!! Μόνο να τις ξεφυλλίσεις θες κάτι βδομάδες, όχι να κάνεις ενδελεχή έλεγχο! Εδώ ένα βιβλίο 200 σελίδων έχω δυο βδομάδες και δεν το τελείωσα ακόμη. Ύστερα αγαπητοί συνάδελφοι, ωρομίσθιοι εκπαιδευτές, καλείτε το Υπουργείο να τιμωρεί όσους ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους! Μη ξεχνάτε ότι είμαστε εκπαιδευτικοί και όχι φαντάροι. Έχουμε υπηρετήσει το στρατιωτικό μας εδώ και πολλά χρόνια, προσωπικά εδώ και 35 χρόνια και δεν επιθυμώ να ξαναυπηρετήσω φαντάρος. Τελικά διαγράψτε κι εσείς από τον Σύλλογό σας το μέλος που υποβάλει ψευδή δήλωση και είναι για παράδειγμα 30 χρονών έχοντας δηλώσει 20 χρόνια διδακτική προϋπηρεσία!

Ένσταση 2η: ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ Δ.ΙΕΚ

Όπως πέρσι και πρόπερσι και συνεχώς εδώ και πέντε χρόνια έτσι και φέτος το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απασχόληση Ωρομισθίων Εκπαιδευτών στα ΔΙΕΚ  για το εκπαιδευτικό έτος κατάρτισης 2018-2019,  δεν εφάρμοσε το νόμο (Άρθρο 27 & 15.β του 4186/2013) που προέβλεπε την προκήρυξη ανά Θεματική Ενότητα κάθε ειδικότητας με αναφορά στο είδος αυτής (θεωρητική – εργαστηριακή – μικτή) και στις προβλεπόμενες από τα προγράμματα σπουδών ώρες διδασκαλίας, αφού μιλάμε για κατάρτιση, με αποτέλεσμα την δυσχέρεια στην ανάθεση μαθημάτων από τις Διευθύνσεις των ΔΙΕΚ, λόγω της υποχρέωσης τήρησης του αξιολογικού πίνακα, ο οποίος όμως πολλές φορές δεν συμβαδίζει με τις εξειδικευμένες γνώσεις που είναι απαραίτητες να έχει ο εκπαιδευτής για την κατάρτιση. Η δικαιολογία είναι ότι δεν έχει προσαρμοστεί η αντίστοιχη εφαρμογή – πλατφόρμα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ένα έργο που εδώ και μια πενταετία δεν έχει γίνει ή μάλλον δεν έχει καν ξεκινήσει!

Επιπλέον από φέτος έχουμε τους νέους κλάδους και ειδικότητες εκπαιδευτικού προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τους πίνακες των οποίων θα κληθούν οι διευθύνσεις των ΔΙΕΚ να αντλήσουν τον καταλληλότερο εκπαιδευτή και να του αναθέσουν  την θεματική ενότητα που δύναται να αναλάβει και αποδεδειγμένα να διδάξει! Τώρα τι σχέση έχουν οι κλάδοι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την Επαγγελματική Κατάρτιση είναι άλλο θέμα!

Πού είναι λοιπόν οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, εάν στο Παιδείας που έχεις προσωπικό εξολοκλήρου ΠΕ δεν έχεις κάνει τα αυτονόητα. Να μας απαντήσουν, αγαπητοί εκπαιδευτές, οι υπεύθυνοι συντάκτες της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, για την απασχόληση σας στα ΔΙΕΚ γιατί δεν εφαρμόζουν το νόμο που προβλέπει την προκήρυξη ανά Θεματική Ενότητα κάθε ειδικότητας. Εσείς θα κάνετε κατάρτιση σε ενήλικες εν δυνάμει επαγγελματίες και όχι εκπαίδευση στο γυμνάσιο. Γιατί δεν έχει δημιουργηθεί πλατφόρμα; Εδώ πρέπει να πούμε ότι κάθε χρόνο οι διευθυντές τα λέμε και τα φωνάζουμε, τα ίδια και τα ίδια, και όλοι οι υπεύθυνοι του Υπουργείου και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναγνωρίζουν ότι έχουμε δίκιο και ότι κακώς δεν βγάζουν την προκήρυξη στα μαθήματα και ότι θα γίνει του χρόνου η πλατφόρμα, αλλά μετά τα ξεχνάνε… Αν γίνουν απλές μεταρρυθμιστικές κινήσεις εκσυγχρονισμού, αφενός θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων, υλικών, χρόνου, ανθρωπίνων πόρων κλπ, αφετέρου θα αποδεσμευτούν οι εκπαιδευτικοί - στελέχη των ΙΕΚ από την τεράστια γραφειοκρατία, που τους κρατά δεμένους σε ρόλο απλού  διαχειριστή, έχοντας έτσι τον χρόνο και την διάθεση να αναδειχθούν σε μέντορες, σε Διευθυντές – Ηγέτες. Ένα τέτοιο διευθυντή χρειάζεται κάθε ΙΕΚ, που θα εμπνέει, θα παρακινεί, θα υποστηρίζει, θα επιβραβεύει το διδακτικό προσωπικό ώστε να δίνει τον καλύτερο του εαυτό, που θα  σχεδιάζει, θα εισάγει και θα εφαρμόζει καινοτομίες στο ΙΕΚ για την ανάπτυξη των καταρτιζομένων και των εκπαιδευτών του. Τι συμβαίνει λοιπόν και δεν προχωράει τίποτα. Δεν είναι ανάγκη να μας τα υποδεικνύουν οι εταίροι (τρόικα ή θεσμοί ή ΔΝΤ ή ΟΟΣΑ). Εμείς τα έχουμε πει πρωτύτερα αλλά φωνή βοόντος εν τη ερήμω!   Μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι; Όσο δεν μας απαντούν μπορούμε να βάζουμε στο μυαλό μας όποιες σκέψεις θέλουμε… Και επειδή άκουσα με προσοχή στην ΔΕΘ τους κυρίους Τσίπρα, Μητσοτάκη και λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς να μιλάνε για μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμό του Κράτους και ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε» έχω να πω τούτο: Εμείς το γνωρίζουμε ότι μπορούμε! Όλους αυτούς που, μετά τις εκλογές, θα τους διορίσετε υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς, προέδρους, συμβούλους, μάνατζερς κά στα υπουργεία και τους διάφορους φορείς ΜΠΟΡΟΥΝ ή πολύ περισσότερο ΘΕΛΟΥΝ;

Τέλος οφείλω μια απάντηση στο ΔΣ της ΣΕΔΙΕΚ σχετικά με τις αναθέσεις που οφείλουν να κάνουν οι διευθυντές των ΙΕΚ στις εκπαιδευτικές μονάδες που διευθύνουν. Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι εκπαιδευτές κάνετε μεγάλο λάθος αν νομίζετε ότι οι διευθυντές των ΔΙΕΚ αναθέτουν μαθήματα σε όποιον θέλουν. Αναθέτουν τηρώντας ευλαβικά την σειρά των αξιολογικών πινάκων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τα προσοντολόγια των οδηγών των ειδικοτήτων όπου υπάρχουν. Αναθέτουν εφαρμόζοντας όλες τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας δια Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, που είναι και ο εργοδότης. Ως γνωστόν η ΓΓΔΒΜ και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι οι αρχές που εκδίδουν και τις προκηρύξεις αλλά και τις οδηγίες για τα αποδεικτικά επικοινωνίας με τους υποψήφιους εκπαιδευτές μέσω emails.  Θα μου πείτε είναι δίκαιες οι αναθέσεις; Απαντώ: είναι σύμφωνες με την πρόσκληση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τις συνημμένες οδηγίες… Αφού δεν είναι η πρόσκληση σύμφωνη με το νόμο τι να λέμε… Εκτός αυτού θα πω εγώ ότι, όχι μόνο δεν αναθέτει ο εκάστοτε διευθυντής σε όποιον θέλει, αλλά αναθέτει πολλές φορές και σε κάποιους που δεν θέλει! Και δεν θέλει όχι γιατί έχει προσωπικά ή δεν του αρέσει η φάτσα του εκπαιδευτή, αλλά γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον εκπαιδευτικό του ρόλο ο άνθρωπος. Δυστυχώς έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι τα τυπικά προσόντα δεν επαρκούν και δεν αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα και τις συμπεριφορές του εκπαιδευτή σε συνάρτηση με το αντικείμενο του έργου για το οποίο επιλέγεται. Επίσης μη ξεχνάμε ότι οι εκπαιδευτές αξιολογούνται θαυμάσια από τους καταρτιζομένους τους,  που είναι ενήλικες και σαφώς μπορούν να κρίνουν τον εκπαιδευτή σε θέματα ουσίας της κατάρτισης, δηλαδή για να γίνω πιο κατανοητός, αν ο εκπαιδευτής κάνει καλή προετοιμασία, αν έχει σχέδιο του μαθήματος του, αν ολοκληρώνει την ύλη, αν είναι σαφής και κατανοητός, αν έχει μεταδοτικότητα, αν τους χορηγεί επαρκές εκπαιδευτικό υλικό, αν χρησιμοποιεί εποπτικό υλικό, αν γνωρίζει τις ανάγκες τους ως εν δυνάμει επαγγελματίες, αν τους βοηθάει στην ένταξη στην αγορά εργασίας, αν αν αν. Αφού το γνωρίζετε καλά ότι για μας τους εκπαιδευτικούς ισχύει το «…. Θα φανεί στο χειροκρότημα…..».

Όσον αφορά την δεύτερη ένστασή σας σχετικά με το να δημοσιεύεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των ΙΕΚ στις ιστοσελίδες τους με τα ονόματα των εκπαιδευτών, που τους έχουν γίνει αναθέσεις μαθημάτων και να γίνεται online ενημέρωση σε real time για τυχόν μεταβολές, έχω να πω το εξής: Σαφώς το πρόγραμμα με τις ώρες και τις αναθέσεις των εκπαιδευτών, το κάθε ΙΕΚ το βγάζει άμεσα και τουλάχιστον το αναρτά στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ (αν υπάρχει).  Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για παράδειγμα συνεχείς αλλαγές από μη αποδοχές εκπαιδευτών, αλλαγές στις ημέρες και στις ώρες από τους εκπαιδευτές, έλλειψη προσωπικού στα ΙΕΚ, ακόμη και το γεγονός να μην έχουμε την δυνατότητα να τυπώσουμε λόγω βλάβης φωτοτυπικού ή έλλειψης γραφίτη. Αυτό με την online ενημέρωση σε real time τι το θέλατε ρε συνάδελφοι! Δεν έχετε ξαναμπεί σε δημόσιο ΙΕΚ; Εδώ δεν έχουμε μαντίλι να κλάψουμε σιγά μην έχουμε και ολόκληρη υπηρεσία και να κάνουμε live streaming από την γραμματεία κάθε ΙΕΚ! Ήμαρτον! Χρηματιστήριο ή football league είναι τα ΔΙΕΚ; Σημασία έχει ότι, όχι μόνο για λόγους διαφάνειας αλλά και πρακτικούς (φανταστείτε 800 καταρτιζόμενοι να ρωτάνε τον διευθυντή ή τον υποδιευθυντή πότε και με ποιόν έχουν μάθημα!!!), τα προγράμματα με τις αναθέσεις στους εκπαιδευτές, τις ώρες/εβδομάδα τις ημέρες διδασκαλίας, σε κάθε περίπτωση θα αναρτηθούν, το συντομότερο δυνατόν, στους πίνακες ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του ΙΕΚ. Αν λοιπόν ο  οποιοσδήποτε υποψήφιος εκπαιδευτής, που θα έπρεπε να του ανατεθεί κάποιο μάθημα, δεν συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα των αναθέσεων έχει την δυνατότητα και πρέπει να ζητήσει από τη διεύθυνση του ΙΕΚ τον έλεγχο και ενδεχομένως την επανεξέταση του προγράμματος αναθέσεων. Άλλωστε όπως ορίζει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας «Όταν ο πολίτης ή ο συναλλασσόμενος με τη δημόσια διοίκηση, βλάπτεται από την έκδοση μιας διοικητικής πράξης (το πρόγραμμα των αναθέσεων εν προκειμένω), μπορεί να ζητήσει από τη διοίκηση την επανεξέταση της υπόθεσής του είτε ακυρώνοντας την προηγούμενη, είτε τροποποιώντας την». Υπάρχουν διαδικασίες αγαπητοί φίλοι. Μην έχετε θέμα με τους διευθυντές. Άλλωστε έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά σας. Επαναλαμβάνω τα δίκαια!

Συμπερασματικά επειδή όλοι εμείς οι διευθυντές των ΔΙΕΚ είμαστε εκπαιδευτικοί που μας ενδιαφέρει πρωτίστως η σωστή εκπαιδευτική διαδικασία και επειδή θέλουμε το καλύτερο για την εκπαιδευτική μονάδα μας, δηλαδή εκπαιδευτές που να μπορούν να «στέκονται» στη τάξη και να κάνουν μάθημα και επειδή είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να αναγνωρίζουν οι καταρτιζόμενοί μας, που είναι «πρωταγωνιστές» της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τις προσπάθειες του ΙΕΚ με όλες τις συνιστώσες του (από διεύθυνση και διοικητικό προσωπικό μέχρι τους εκπαιδευτές και τους ίδιους τους καταρτιζόμενους) και τέλος επειδή και οι καταρτιζόμενοι αξιολογούν τους εκπαιδευτές τους, θα πρέπει για όλους τους παραπάνω λόγους – εκτός του ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος στις αναθέσεις σε θεματικές ενότητες - να βρεθεί επιπλέον και θεσμικά κατοχυρωμένα ένας τρόπος, κατά την ταπεινή μου άποψη, ώστε να αξιολογούνται πέραν των τυπικών προσόντων και κάποια άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία καθιστούν τον εκπαιδευτικό «δάσκαλο» με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, που μπορεί, γνωρίζοντας καλά το αντικείμενο που διδάσκει, να μεταδώσει με ενθουσιασμό τη γνώση, να οργανώνει σωστά την τάξη και το χρόνο διδασκαλίας, να είναι δίκαιος, να παρέχει επανατροφοδότηση, να δείχνει ενθουσιασμό, να βάζει στόχους, να είναι επικοινωνιακός, να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους καταρτιζόμενους και να γνωρίζει τις ανάγκες των «αυριανών» επαγγελματιών. Με λίγα λόγια να είναι σεβαστή προσωπικότητα δασκάλου, που τόσο έχουν ανάγκη όχι μόνο τα ΙΕΚ αλλά γενικότερα το σημερινό σχολείο.

Εύχομαι (μπορεί και σημειολογικά σήμερα  17/9/2018 γιορτή της ΕΛΠΙΔΑΣ, ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ) σε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τους ωρομίσθιους εκπαιδευτές και τους καταρτιζόμενους όλων των ΙΕΚ, Καλό και Δημιουργικό Έτος Κατάρτισης.

Γιώργιος Διαμαντόπουλος

Μαθηματικός MEd

Διευθυντής του ΙΕΚ Πειραιά

Πρόεδρος ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας αν βρίζετε - ποια είναι τα οφέλη;

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apth
Θεσσαλονίκη: Επίθεση έξω από το σπίτι του κοσμήτορα της Νομικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Γκλαβίνη
«Κάτω τα χέρια από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ούτε σκέψη για ιδιωτικά ΑΕΙ»
Θεσσαλονίκη: Επίθεση έξω από το σπίτι του κοσμήτορα της Νομικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Γκλαβίνη