Του Χρήστου Κάτσικα
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου να παραχωρήσει το κτίριο των πρώην εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Ταύρου, που βρίσκεται εντός του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίων-Λυκείων της περιοχής, στη ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Πρόκειται για κτιριακό συγκρότημα με αύλειο χώρο πάνω από 1000 τμ και με το μεγαλύτερο σχολικό αμφιθέατρο περίπου 800 θέσεων.
Ιστορία των "ιερών ΜΚΟ"
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» αποτελεί η ίδρυση και δράση των «ιερών» ΜΚΟ (Αλληλεγγύη, Αγάπη, Αποστολή) που λειτουργούν ως «μη κυβερνητικές» και «μη κερδοσκοπικές» εταιρίες. Η ιστορία της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης «Αλληλεγγύης» είναι ενδεικτική. Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα «φέσωσε» το κράτος με 14,6 εκατομμύρια ευρώ . Η «Αλληλεγγύη» την πρώτη περίοδο κυβέρνησης Κ. Καραμανλή (2004-2007) έλαβε από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ 3 εκατομμύρια ευρώ και σε τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της (2002) από το δυαράκι στο Κολωνάκι βρέθηκε με ιδιόκτητα γραφεία στην Κυψέλη (2006) και με προσωπικό 100 υπαλλήλους. Η αντίστροφη μέτρηση για την «Αλληλεγγύη» άρχισε με το σκάνδαλο των 340 τόνων σάπιων πουλερικών που είχαν αγοραστεί μέσω ενός προγράμματος του ΥΠΕΞ (Απρίλιος 2007). Το συγκεκριμένο «πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας» δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, το ΥΠΕΞ κατήγγειλε την «Αλληλεγγύη» και ζήτησε την έντοκη επιστροφή της χρηματοδότησης.
Μετά το φιάσκο των σάπιων πουλερικών, η υπόθεση της «Αλληλεγγύης» οδηγήθηκε στην ποινική και αστική δικαιοσύνη. Κατά την εκκαθάριση της συγκεκριμένης ΜΚΟ, διαπιστώθηκε συνολική ζημιά 9.505.200 ευρώ. Το ΥΠΕΞ ζήτησε με τις καταλογιστικές του πράξεις την έντοκη επιστροφή των προκαταβολών που εκταμίευσε η «Αλληλεγγύη» με τις προσαυξήσεις, συνολικό ποσό 7.490.456,99 ευρώ. Σχετική αγωγή κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο (Αύγουστος 2010).
Μετά το σκάνδαλο και την κατάργηση της «Αλληλεγγύης», ιδρύεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών η ΜΚΟ Αποστολή (2010) ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με εθνική και διεθνή εμβέλεια. Η ΜΚΟ Αποστολή ως φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εμφανίζεται ως «έκφραση της αγωνίας της Διοικούσης Εκκλησίας» και αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος (βλ. σκάνδαλο «Αλληλεγγύη»), ενώ δηλώνει: «Δεν αποτελεί πρόθεσή μας να μετατραπούμε σε εργολάβους και κατασκευαστές». Ωστόσο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Αποστολή αναλαμβάνει τη διαχείριση του κέντρου επείγουσας υποδοχής και φροντίδας προσφύγων (hot spot) στη Σάμο {δήλωση Κωνσταντίνου Δήμτσα, γεν. διευθυντή της ΜΚΟ Αποστολή, 18/2/2016 (www.mkoapostoli.com)}.
Το γεγονός ότι η «Αποστολή» ακολουθεί μια διαχειριστική λογική, φαίνεται από την ευθυγράμμιση αυτής στις γραφειοκρατικές τεχνοκρατικές επιταγές της ΕΕ για την απόκτηση «πιστοποίησης» προκειμένου να απορροφήσει την ανάλογη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Για τον λόγο αυτόν, διαβάζουμε: «Η Αποστολή απέκτησε διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση τεχνικών έργων και παροχής υπηρεσιών (τύπου Α και Β) η οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013)» ενώ στη συνέχεια δημοσιοποιείται ότι «η Αποστολή είναι υποψήφια προς ένταξη στο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων… μέλος του μητρώου ΜΚΟ Euroaid της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και εθνικών και ευρωπαϊκών δικτύων» (www.mkoapostoli.com).
Το φιλανθρωπικό έργο της ΜΚΟ Αποστολή στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου προβάλλεται από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «ΔΗΜΗΤΡΕΙΟ» στο Μοσχάτο, όπου προκειμένου να καλύψει την ανάγκη των γονιών για δημιουργική απασχόληση των μικρών μαθητών 6-12 ετών, οργανώνει πρόγραμμα κάθε Σάββατο 10:00-14:00.
Ωστόσο, ενώ το παραπάνω πρόγραμμα προβάλλεται ως «ΔΩΡΕΑΝ» («όλα τα υλικά ζωγραφικής, κατασκευών, καθώς και ένα θρεπτικό κολατσιό και λιχουδιές, παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ»), στη συνέχεια αναφέρονται οι οικονομικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα με το μηνιαίο κόστος να κυμαίνεται από 30 έως 70 ευρώ για ένα έως τρία παιδιά, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτή η φιλανθρωπία διενεργείται από μία ΜΚΟ/ΜΚΕ, την «Αποστολή», και όχι απευθείας από την κάθε ενορία.
Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και της «Αποστολής» πρόσφατα αποφασίστηκε η παραχώρηση σχολικού χώρου από το σχολικό συγκρότημα γυμνασίων και ΓΕΛ Ταύρου για 10 χρόνια στην ΜΚΟ «Αποστολή» (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, 1/2/2016).Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη δωρεάν παραχώρηση των χώρων του πρώην εργαστηρίου του ΕΠΑΛ μαζί με το 50% του αύλειου χώρου για δέκα χρόνια (29/2/2016-28/2/2026) με αποκλειστική χρήση από την «Αποστολή» για τη δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και με σκοπό την «εξυπηρέτηση παιδιών ηλικίας 6-12 ετών από δοκιμαζόμενες οικογένειες μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, για μελέτη και ενισχυτική διδασκαλία, φαγητό, δημιουργική απασχόληση κ.λπ.».
Στην απόφαση αυτή η εκπαιδευτική κοινότητα (Σύλλογοι Διδασκόντων Καθηγητών, η Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ) καθώς και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μοσχάτου-Ταύρου εκδήλωσαν τις έντονες ενστάσεις και επιφυλάξεις τους για την προώθηση ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, χορηγών, ΜΚΟ και αστικών ΜΚΕ, σε δημόσιους σχολικούς χώρους που λειτουργούν σε περίοδο οικονομικής κρίσης ως υποκατάστατα του κράτους πρόνοιας.
Εξάλλου ερωτήματα προκύπτουν από την απόφαση του Δήμου και των υποστηρικτών της μακροχρόνιας (10ετούς) παραχώρησης σχολικών χώρων χωρίς την παρουσίαση του συμφωνητικού/συμβολαίου που προσδιορίζονται ρητώς οι όροι και οι προϋποθέσεις της παραχώρησης στην ΜΚΟ «Αποστολή». Για τον λόγο αυτόν, η σχολική κοινότητα με αποφάσεις και ψηφίσματα εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της στην παραχώρηση σχολικών χώρων σε ΜΚΟ εταιρίες όπως η «Αποστολή» (1ο Γυμνάσιο Τάυρου - 1ο ΓΕΛ Ταύρου - ΟΛΜΕ/ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ, 30/1/2016 - Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, 13/2/2016).
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον Σύλλογο Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου, ο οποίος με επιστολή του προς τον δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου εκφράζει την αντίθεσή του στη μακροχρόνια παραχώρηση σχολικών χώρων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που δεν σχετίζονται με τη σχολική κοινότητα.
Σχολιάζοντας μάλιστα τη σύμβαση παραχώρησης αναφέρει: «Εκτός από τη σαφή παραβίαση των νόμων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, της οποίας προΐστασθε, ιδίως όσον αφορά τη μακροχρόνια παραχώρηση, με απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον του κοινού Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου για τον Ταύρο και τους μαθητές του βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο, αν δεν πούμε σε αρνητικό. Πώς αλλιώς μπορεί να σκεφτεί κανείς, όταν βλέπει να απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο και να παραδίνεται στους ιδιώτες;».
Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου με τη σειρά της θέτει ορισμένους σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με τη δράση της ΜΚΟ: «Δεν δεσμεύεται για το ποσό που θα συνεισφέρει στην ανακατασκευή του αμφιθεάτρου "Τεμπονέρας", δεν δεσμεύεται για το πρόγραμμα που θα ακολουθεί το ΚΔΑΠ και αν αυτό θα είναι σύμφωνο με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας, ούτε για το αν θα δέχεται αλλόθρησκα παιδιά, ούτε για το αν στο ΚΔΑΠ θα γίνεται κατήχηση των παιδιών, ούτε για τη μη καταβολή διδάκτρων».
Ακολούθησε προσφυγή των σχολείων στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, η οποία ωστόσο έκρινε νόμιμη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας που ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι δυνατή η μακροχρόνια παραχώρηση σχολικών χώρων (Δ4/1171/19-12-1984 ΥΠΕΠΘ), ούτε και η παραχώρηση για προγράμματα τα οποία απευθύνονται επιλεκτικά σε μεμονωμένους μαθητές ή σε ομάδες μαθητών με κριτήρια οικονομικο-κοινωνικά αποκλείοντας μαθητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα (Γ1/210/20-02-1998 ΥΠΕΠΘ).
Ενδεικτική του κλίματος είναι η ανακοίνωση της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα η ΕΛΜΕ αναφέρει: «Η Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας σε συνέχεια της πρώτης σύσκεψης φορέων που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη χρονιά με αφορμή την σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου και της ΜΚΟ Αποστολή όπου σύμφωνα με αυτή το σχολικό συγκρότημα παραχωρεί 1.000 τ.μ. του κτηρίου για χρήση της σας καλεί σε νέα σύσκεψη την Δευτέρα 10 Απριλίου στις 6 μμ στο 1ο Λύκειο Ταύρου. Παράλληλα υπάρχει το πρόβλημα της μη επισκευής του αμφιθεάτρου που επί 6 και περισσότερα χρόνια παραμένει κλειστό. Με την παρέμβαση των φορέων του Ταύρου μετά από ομόφωνη απόφαση τους, η ΜΚΟ αφού παρενέβη αρχικά στο οίκημα, σταμάτησε τις εργασίες διασκευής του χώρου και μετά από παρέμβαση του Δημάρχου θεωρήθηκε ότι η σύμβαση δεν θα υλοποιούνταν. Το τελευταίο όμως διάστημα η ΜΚΟ επαναδραστηριοποιήθηκε και επανήλθε στο χώρο με πρόθεση να το λειτουργήσει».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη