Thumbnail
ΕΠΑΛ Αίγινας

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Φ12/127076/Δ4 Απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος Γενικής Παιδείας της Α' Τάξης, τμήματος Τομέα της Β' Τάξης και τμήματος Ειδικότητας της Γ' Τάξης Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)» (ΦΕΚ Β 2434/05.08.2016), στο άρθρο 1 παρ. Δ αναφέρεται ότι «Σε απομονωμένα Επαγγελματικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας όπου οι σχολικές μονάδες ανήκουν στις κατηγορίες Η'-ΙΒ' και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Γενικής Παιδείας, τομέα ή ειδικότητας ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, η οποία κοινοποιείται στη Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στις σχολικές αυτές μονάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που διδάσκουν τα μαθήματα του Τομέα/Ειδικότητας σε Α', Β' ή Γ' ανάθεση και υπάρχει η απαιτούμενη εργαστηριακή υποδομή».

Το ΕΠΑΛ Αίγινας λειτουργεί στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Αίγινας. Ο Δήμος Αίγινας ως γνωστόν είναι ένας νησιωτικός Δήμος. Η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη. Πως είναι δυνατόν οι μαθητές στους τομείς Οικονομίας και Μηχανολογίας να μπορέσουν να μετακινηθούν σε κοντινότερο ΕΠΑΛ όταν για αυτό χρειάζονται τουλάχιστον 1 ½ ώρα να πάνε και 1 ½ ώρα να γυρίσουν με πλοίο της γραμμής; Το δε κόστος μετακίνησης τους θα ξεπερνάει τα 15 ευρώ ανά ταξίδι που σημαίνει ένα επιπλέον μηνιαίο κόστος 375 ευρώ τουλάχιστον ανά μαθητή. Ότι αφορά τον τομέα Οικονομίας υπάρχει διδακτικό  προσωπικό. Κακώς  αποσπάστηκε σε γραφείο της ΔΙΔΕ Πειραιά εκπαιδευτικός του τομέα Οικονομίας. Αν οι επιταγές του μνημονίου αναφέρονται σε περικοπή εξόδων η λειτουργία του Τομέα Οικονομίας δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ.

Τέλος πως θα έρθει η ανάπτυξη στην πατρίδα μας όταν καταργείται ο Τομέας Οικονομίας και κατ’ επέκταση η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ σε ένα νησί, του οποίου η μία από τις κύριες πηγές εσόδων είναι ο τουρισμός; Χρειαζόμαστε και θέλουμε ως νησί και πολιτεία εξειδικευμένο προσωπικό στους τομείς παραγωγής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα όλοι οι πολίτες του Κράτους έχουν δικαίωμα στην Εκπαίδευση. Με την απόφαση κατάργησης συγκεκριμένων τομέων οι μαθητές μας στερούνται του δικαιώματος αυτού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Άρθρο 4 του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στην Ισότητα των Ελλήνων:

 παρ 1: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». (δεν γίνεται σωστή εφαρμογή του νόμου ΦΕΚ Β' 2434/05.08.2016).

παρ2: «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». (Χάνεται το δικαίωμα της σωστής εκπαίδευσης).

παρ 5: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». (Οι τυχόν μετακινήσεις μαθητών επιφέρουν επιπλέον οικονομικά βάρη στις οικογένειές τους).

Και το Άρθρο 16 του Συντάγματος που αναφέρεται στην Παιδεία:

παρ.2: «H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

παρ. 4: «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους». (Αυτή η δυνατότητα δεν δίνεται στους μαθητές  του ΕΠΑΛ Αίγινας ύστερα από την κατάργηση των τομέων Οικονομίας και Μηχανολογίας).

Παρακαλούμε την ικανοποίηση του αιτήματος για επαναλειτουργία των τομέων Οικονομίας και Μηχανολογίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies exetaseis
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Τα Μαθήματα που θα δοκιμάσουν τις αντοχές των υποψηφίων
«Τα μαθήματα που “φρενάρουν” τα όνειρα: Οι μεγαλύτερες δυσκολίες στις Πανελλαδικές»
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Τα Μαθήματα που θα δοκιμάσουν τις αντοχές των υποψηφίων
mathites
Ποινές με παιδαγωγική προβιά: Αλήθεια ποιος θα αναλάβει την εποπτεία των “κοινωνικών δράσεων” που θα ανατεθούν στους παραβατικούς μαθητές;
Ποιος θα αναλάβει την εποπτεία των “κοινωνικών δράσεων” που θα ανατεθούν στους παραβατικούς μαθητές; Όταν δεν υπάρχουν μόνιμοι ψυχολόγοι, όταν οι...
Ποινές με παιδαγωγική προβιά: Αλήθεια ποιος θα αναλάβει την εποπτεία των “κοινωνικών δράσεων” που θα ανατεθούν στους παραβατικούς μαθητές;
Μαθητές, δημοτικό σχολείο, τάξη, θρανία, δάσκαλος
Δεύτερη ξένη γλώσσα στα Δημοτικά σχολεία: Τι πρέπει να δηλώσουν οι μαθητές μέχρι 23 Μαΐου
Δεύτερη ξένη γλώσσα στο Δημοτικό - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές
Δεύτερη ξένη γλώσσα στα Δημοτικά σχολεία: Τι πρέπει να δηλώσουν οι μαθητές μέχρι 23 Μαΐου