Στη Γαλλία υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Ελλήνων φοιτητών, με δεδομένο ότι τόσο το κόστος για τις σπουδές όσο και το κόστος ζωής δεν είναι υψηλά.
Στη Γαλλία υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Ελλήνων φοιτητών, με δεδομένο ότι τόσο το κόστος για τις σπουδές όσο και το κόστος ζωής δεν είναι υψηλά. Για να ζει σχετικά άνετα ένας φοιτητής θα πρέπει να προϋπολογίσει ποσό μέχρι 1.200 ευρώ τον μήνα για το Παρίσι και μέχρι 800 ευρώ για μικρότερες πόλεις, Γκρενόμπλ, Λιλ, Μπορντό και άλλες επαρχιακές πόλεις. Οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούν, όπως και οι Γάλλοι φοιτητές, να επωφελούνται από τα επιδόματα στέγης. Η εγγραφή στα Πανεπιστήμια κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 600 ευρώ και στα ιδιωτικά Ιδρύματα κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ.
• ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Οι σπουδές είναι οργανωμένες στους εξής 3 κύκλους.
1oς κύκλος: Διαρκεί τρία χρόνια και χορηγεί το Πτυχίο Licence.
2ος κύκλος: Ο μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 2 έτη (Μaster 1, που αντιστοιχεί στο πτυχίο, και Μaster 2). Οι Ελληνες φοιτητές οι οποίοι είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών (πτυχίο) μπορούν γενικά να εισαχθούν στο 2ο έτος του Μάστερ (M2), εφόσον βέβαια πρόκειται για τον ίδιο τομέα σπουδών.
3ος κύκλος: Η διδακτορική διατριβή (Doctorat) διαρκεί 3 έτη.
• ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ: Παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, καταρτίζουν επαγγελματίες σε ποικίλους τομείς (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Αρχιτεκτονική, Μηχανική κ.λπ.) και παράγουν αποφοίτους έτοιμους για κορυφαίες επαγγελματικές θέσεις. Δέχονται λιγότερους φοιτητές από τα πανεπιστήμια και τα προγράμματά τους είναι συνήθως πενταετή.
• ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Τα πανεπιστήμια κάνουν δεκτούς στο πρώτο έτος όλους τους κατόχους του γαλλικού απολυτηρίου «Baccalauréat». Κατά συνέπεια, οι Ελληνες μαθητές πρέπει να προσκομίσουν τον ισότιμο του Baccalauréat τίτλο, δηλαδή το Απολυτήριο Λυκείου (με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις). Δεν υπάρχει όριο κατώτατης βαθμολογίας.
Παράλληλα θα πρέπει να προσκομίσουν ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της γαλλικής γλώσσας. Οσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά ζητείται γνώση των Γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς.
Ωστόσο, σε περίπτωση που ο υποψήφιος γνωρίζει Γαλλικά, αλλά δεν διαθέτει κάποιο πτυχίο, μπορεί να δώσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.
Οι Γάλλοι υποψήφιοι για τις Grandes Εcoles πρέπει να περάσουν από εξαιρετικά ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις.
Για τους αλλοδαπούς φοιτητές υπάρχουν παράλληλοι τρόποι εισαγωγής με βάση τους τίτλους σπουδών, σε κύκλους σπουδών που κυμαίνονται από 2 έως 5 έτη. Πώς γίνεται η εισαγωγή στα γαλλικά πανεπιστήμια, η Grandes Ecoles; Πρέπει ο υποψήφιος να κάνει αίτηση στην ιστοσελίδαhttp://www.admission-postbac.fr/ από 20 Ιανουαρίου μέχρι 20 Μαρτίου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης της Γ' Λυκείου.
Σε αυτήν την online αίτηση θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με σειρά προτίμησης έως 12 πανεπιστήμια.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Αθήνα, τηλ. 210-3398653, email:[email protected]
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλoνίκης, Λεωφ. Στρατού 2Α, ΤΘ 18103 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-821231, email: [email protected]. Ιστοσελίδα στα Ελληνικά με online κατάλογο των γαλλικών προγραμμάτων σπουδών, των προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, των υποτροφιών και με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδές και τη ζωή στη Γαλλία: www.grece.campusfrance.org
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το θετικό με τις σπουδές στα δημόσια ΑΕΙ της Γερμανίας είναι ότι δεν απαιτείται η καταβολή διδάκτρων, είτε για πτυχιακές είτε για προπτυχιακές σπουδές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μάλιστα για εμάς, καθώς η χώρα μας βιώνει οικονομική κρίση που έχει πλήξει τις ελληνικές οικογένειες σε μεγάλο βαθμό.
Στη Γερμανία λειτουργούν 315 κρατικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από αυτά, 113 είναι πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές, 46 ακαδημίες Καλών Τεχνών και ωδεία, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 140 ανώτερες σχολές ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης (Fachhoch schulen). Τα περισσότερα Ιδρύματα λειτουργούν υπό θαυμάσιες συνθήκες έρευνας και διδασκαλίας, και οι αλλοδαποί φοιτητές και ερευνητές είναι πραγματικά ευπρόσδεκτοι.
Και φυσικά διαθέτει πανεπιστήμια φημισμένα, όπως αυτά της Χαϊδελβέργης, της Λειψίας κ.ά., που συνδυάζουν την παράδοση –καθώς τα ονόματά τους έχουν συνδεθεί με τον Νίτσε, τον Γκαίτε ή τον Βάγκνερ– με το κοσμοπολίτικο και φιλελεύθερο πνεύμα στις επιστημονικές τάσεις της εποχής μας.
Πληροφορίες δίνονται από την Πρεσβεία της Γερμανίας, Καραολή και Δημητρίου, Κολωνάκι, Αθήνα 10675, τηλ. 210-7285111, 7285242, και από το άψογο στην εξυπηρέτηση Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Ιnstitut), Ομήρου 14-16 Αθήνα, τηλ. 210-3608111-15.
Επίσης από το: Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, Βασιλίσσης Ολγας 66, τηλ. 2310-889610. Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DΑΑD), Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, τηλ. 2310-997556.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ
Πηγή: ethnos.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη