Thumbnail
Ο αυτισμός έχει ένα χαρακτηριστικό, το αμετακίνητο. Αμετακίνητα παιδιά, σε μία αυλή σχολείου που στερείται κάθε κινήτρου για κίνηση. Μία αυλή, συστεγάζει 4 ειδικά σχολεία, μία αυλή χωρίς παιχνίδια

Το διάλειμμα στο 3ο ειδικό δημοτικό σχολείο Χανίων, αλλιώς σχολείο αυτιστικών, είναι παγωμένο. Παγωμένο από μηχανισμούς αδράνειας και μαθηματικών πράξεων που κανείς δεν ολοκληρώνει. Χαμηλός αριθμός μαθητών, χαμηλά κονδύλια. Ο αυτισμός έχει ένα χαρακτηριστικό, το αμετακίνητο. Αμετακίνητα παιδιά, σε μία αυλή σχολείου που στερείται κάθε κινήτρου για κίνηση. Μία αυλή, συστεγάζει 4 ειδικά σχολεία, μία αυλή χωρίς παιχνίδια.

Ένα παιδί θα μπορούσε να ταλαντεύεται σε μία κούνια, ένας εκπαιδευτικός θα μπορούσε να το κουνά και ένα άλλο παιδί θα μπορούσε να περιμένει τη σειρά του. Κι όμως, ένα παιδί ταλαντεύεται στερεοτυπικά, μόνο του, αποκλεισμένο από την επαφή με τον άλλο και τα αντικείμενα γύρω του. Ένα παιδί θα μπορούσε να κυλά σε μία τσουλήθρα νιώθοντας την επαφή με την κοιλότητα που το εμπεριέχει. Κι όμως, ένα παιδί κυλά στην αδράνεια. Ένα παιδί θα μπορούσε να σκαρφαλώνει σε ένα σπιτάκι μαζί με άλλα παιδιά. Κι όμως, ένα παιδί στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του, αποφεύγοντας κάθε πλησίασμα με τον άλλο.

Δεν είναι απλά η ανάγκη μίας παιδικής χαράς, είναι η συνεχής ανάγκη αναζήτησης θεραπευτικών κινήσεων. Ότι μπορεί να βγάλει ένα παιδί με αυτισμό έξω από το «παγωμένο κάστρο»* του, την μοναξιά και την οδύνη του και να το φέρει σε επαφή με τον άλλον και τα αντικείμενα γύρω του, έχει το βάρος θεραπευτικής διαδικασίας.

Ένα διάλειμμα σε ειδικό σχολείο δεν μπορεί να είναι επιτήρηση αποτραβηγμένων παιδιών, οφείλει να έχει κάτι από παιδική χαρά.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών 3ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χανίων

* όρος δανεισμένος από τον ψυχαναλυτή Bruno Bettelheim

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Νηπιαγωγεία - Δημοτικά: Αυτό είναι το νέο μάθημα τον Σεπτέμβριο

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
ΑΔΕΔΥ: Οχι στην επαναφορά 13ου-14ου μισθού στο δημόσιο από τον Υπ. Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη
Πιερρακάκης: Όχι στην επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
ΑΔΕΔΥ: Οχι στην επαναφορά 13ου-14ου μισθού στο δημόσιο από τον Υπ. Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη
βουτσινα
Η Κατερίνα Βουτσινά κατήγγειλε μετά την Μαρία Καρυστιανού ότι δέχθηκε απειλές
Με ανάρτησή της, της απάντησε χαρακτηριστικά: «Μην ανησυχείς, δεν είσαι η μόνη» και επιβεβαίωσε ότι έχει δεχθεί απειλές σε δύο διαφορετικές...
Η Κατερίνα Βουτσινά κατήγγειλε μετά την Μαρία Καρυστιανού ότι δέχθηκε απειλές
ΟΙΕΛΕ
Κραυγή Αγωνίας από την ΟΙΕΛΕ: Φθίνει η εκπαίδευση, υπονομεύονται τα δικαιώματα
«Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς η προάσπιση του αγαθού της Παιδείας και η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών»
Κραυγή Αγωνίας από την ΟΙΕΛΕ: Φθίνει η εκπαίδευση, υπονομεύονται τα δικαιώματα