Σε αναστολή τέθηκε η λειτουργία των 5ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων Βύρωνα, μετά από εκτεταμένα προβλήματα που προκάλεσε πλημμύρα στις σχολικές εγκαταστάσεις. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Σύλλογος Γονέων 5ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα είναι αποκαλυπτικές για το μέγεθος της πλημμύρας και της απαξίωσης των αρμόδιων αρχών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, να νερά πλημμύρισαν κυρίως το κάτω επίπεδο των σχολικών κτηρίων, ενώ προβλήματα καταγράφηκαν και στο ισόγειο. Παράλληλα, σε αίθουσα του πρώτου ορόφου παρατηρήθηκε εισροή νερού από την οροφή, γεγονός που παραπέμπει σε πρόβλημα στεγάνωσης της ταράτσας. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του συλλόγου, «το νερό ήταν όντως πολύ και τα φρεάτια ενδεχομένως δεν άντεξαν».

Ο Δήμος δεν ήθελε να κλείσει τα σχολεία
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη διαχείριση του περιστατικού από τον Δήμο Βύρωνα. Ο Σύλλογος Γονέων επισημαίνει ότι δεν υπήρξε έγκαιρος έλεγχος των σχολικών εγκαταστάσεων νωρίς το πρωί, ώστε να ληφθεί εγκαίρως απόφαση αναστολής λειτουργίας. «Θα έπρεπε νωρίς το πρωί να ελεγχθούν τα σχολεία και, αν δεν ήταν κατάλληλα να δεχθούν μαθητές, να δοθεί αναστολή λειτουργίας. Δεν έγινε κάτι τέτοιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, παρότι υπήρξε επιτόπια διαπίστωση της κατάστασης από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, «η άποψη που διατυπώθηκε ήταν ότι το σχολείο μπορούσε να λειτουργήσει, αρκεί οι μαθητές να μην κατέβαιναν στο κάτω επίπεδο», θέση που οι γονείς χαρακτηρίζουν πρακτικά ανεφάρμοστη και επικίνδυνη, θέτοντας ζητήματα ασφάλειας και βασικής λειτουργικότητας των σχολείων. «Πώς θα πήγαιναν οι μαθητές στις τουαλέτες; Χωρίς πρόσβαση στο κυλικείο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων επήλθε τελικά μετά την επιμονή των διευθυντών, οι οποίοι, όπως αναφέρεται, «πρακτικά την επέβαλαν, καθώς δεν υπήρχε απολύτως εγγυημένη ασφαλής λειτουργία του σχολείου». Η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης είχε ως αποτέλεσμα και την καθυστερημένη ενημέρωση των γονέων, προκαλώντας αναστάτωση και ταλαιπωρία.
Ο Σύλλογος Γονέων υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα περιστατικά έχουν σημειωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, κάνοντας λόγο για χρόνιες παθογένειες στις σχολικές υποδομές. «Αν δεν αντιμετωπιστούν ριζικά οι αιτίες – και κυρίως η υποχρηματοδότηση – τα προβλήματα θα είναι συνεχώς μαζί μας, επιδεινούμενα», τονίζεται, με αίτημα προς τη δημοτική αρχή για ουσιαστικές παρεμβάσεις, καλύτερο συντονισμό και πραγματική διεκδίκηση λύσεων.



Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο
Alfavita Newsroom