Τη ζωτική σημασία της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα για την ανάσχεση της ερημοποίησης της υπαίθρου ανέδειξε ο Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στο 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη.
Η Ελλάδα υποφέρει από λειψυδρία
Ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε την αυξανόμενη πίεση που ασκεί η κλιματική κρίση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το νερό εξελίσσεται στον πιο πολύτιμο φυσικό πόρο της γεωργίας». Στάθηκε στην επιτακτική ανάγκη να εγκαταλείψουμε τη λογική της σπατάλης και να στραφούμε σε σύγχρονες, βιώσιμες λύσεις διαχείρισης υδάτων.
«Δεν είναι μόνο τα νησιά που υποφέρουν πια από λειψυδρία. Ακόμη και περιοχές με παράδοση στην άρδευση, όπως η ανατολική Πελοπόννησος ή η Στερεά Ελλάδα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα», σημείωσε.
Έξυπνα δίκτυα και αγροτεχνολογία: Η γεωργία στην εποχή της καινοτομίας
Με έμφαση στις δυνατότητες της τεχνολογίας, ο υπουργός επεσήμανε ότι ο σύγχρονος αγρότης καλείται να επενδύσει στη γνώση και την τεχνολογική κατάρτιση.
«Η εποχή του αρότρου ανήκει στο παρελθόν. Η γεωργία σήμερα απαιτεί συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, συστήματα αυτοματισμού και **έξυπνες καλλιέργειες μέσω Internet of Things» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η εκπαίδευση των παραγωγών στις νέες τεχνολογίες αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να μειώσουν το κόστος παραγωγής μέσω τεχνολογικών εργαλείων.
Αποαστικοποίηση: Αν δεν αλλάξουμε πορεία, σε λίγες δεκαετίες η ύπαιθρος θα έχει αδειάσει
Σε ένα πιο κοινωνικό επίπεδο, ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στον κίνδυνο πλήρους αστικοποίησης της χώρας, αν δεν στηριχθούν ουσιαστικά οι αγροτικές κοινότητες. Όπως είπε «αν δεν αλλάξουμε πορεία, σε λίγες δεκαετίες η ύπαιθρος θα έχει αδειάσει. Η γεωργία είναι το μοναδικό αντίβαρο σε αυτή την τάση».
«Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγες δεκαετίες θα ζούμε όλοι στις πόλεις και το 95% της χώρας θα είναι ερημωμένο ή θα ζει μόνο από τον τουρισμό. Η ισχυρή γεωργία είναι το αντίδοτο». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι «η γεωργία δεν είναι απλώς παραγωγή τροφίμων, είναι κοινωνική συνοχή, περιφερειακή ανάπτυξη και εθνική στρατηγική», επεσήμανε.
Ψηφιακή διοίκηση και λιγότερη γραφειοκρατία
Στο μέτωπο της δημόσιας διοίκησης, ο υπουργός παρουσίασε ως ορόσημο τον προσωπικό αριθμό πολίτη, ένα νέο εργαλείο που αναμένεται να καταργήσει τις περιττές διαδικασίες και τη φυσική μεταφορά εγγράφων από υπηρεσία σε υπηρεσία.
«Όταν ένα στοιχείο υπάρχει ψηφιακά, δεν χρειάζεται να ξαναϋποβάλλεται. Αυτό μειώνει τον διοικητικό φόρτο για όλους μας», ανέφερε.
Κλείνοντας, ο Υπουργός χαιρέτισε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ πολιτείας, επιστημονικής κοινότητας και των ίδιων των αγροτών:
«Ο δρόμος προς μια ανθεκτική, δίκαιη και αποδοτική γεωργία περνά από το πάντρεμα γνώσης, καινοτομίας και του μεράκι των ανθρώπων της υπαίθρου».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ