politics
Tα προβλήματα και οι ανάγκες της κοινωνίας δεν μπορούν να επιχωματωθούν. Η πολιτική και η ιδεολογία θα έχουν τον πρώτο λόγο

     Εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει στις ημέρες μας, που γίνεται του συρμού, χωρίς καμιά αναστολή, χωρίς καμιά συζήτηση, χωρίς ίχνος συστολής.

Και ίσως να ‘ναι η παρατεταμένη οικονομική και όχι μόνο κρίση, ίσως να ‘ναι το καθηλωτικό κλείσιμο της πανδημίας, να ‘ναι η σε μεγάλο βαθμό χειραγωγημένη, από τα ΜΜΕ και την κυβερνητική και κομματική προπαγάνδα, κοινωνία και το φαινόμενο τόσο εύκολα συμβαίνει…

     Σε τι ακριβώς αναφέρομαι; Στην ευκολία με την οποία στελέχη κομμάτων πηγαίνουν από το ένα κόμμα στο άλλο, χωρίς να τους ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική και η ιδεολογία αλλά μόνο και μόνο η απολαβή των αγαθών της εξουσίας και κυρίως το χρήμα. Ναι το χρήμα!

     Και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν νιώθουν την ανάγκη κανενός είδους αυτοκριτικής. Όχι, ποτέ δεν λένε ότι είδαν το «φως το αληθινό». Αφήνουν να νοηθεί ότι είναι πολύ χρήσιμοι στα κυβερνητικά πόστα, ότι χωρίς αυτούς η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά! Και έτσι οι Ραγκούσηδες, οι Τζάγκρηδες…, οι Χρυσοχοΐδηδες και οι Φλωρίδηδες κλπ μόλις είδαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στο άμεσο μέλλον δυνατότητα κυβερνητικής εξουσίας, έτρεξαν ασμένως είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς τη Ν.Δ.

     Και αυτοί, που πήγαν προς το ΣΥΡΙΖΑ, λιθοβολούσαν και καθύβριζαν το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι και αυτοί δημιούργησαν το «κακό ΠΑΣΟΚ» αλλά και είχαν απολαύσει όλα τα αγαθά της πολύχρονης εξουσίας και άφθονο χρήμα. Όσοι δε πήγαν στη Ν.Δ. αυτοί είχαν άλλο επιχείρημα, ότι περίπου είναι το ίδιο η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ότι δεν αλλάζουν ιδεολογία, γιατί τώρα η Ν.Δ. εκφράζει και το Κέντρο, μπορεί και την Κεντροαριστερά δηλαδή η Ν.Δ. πήγε προς τη δική τους θεώρηση!

     Και προσπαθούν να αποκρύψουν την παρακμή τους, τον πραγματικό τους στόχο. Και είχαν την εξής φοβερή αιτιολογία, ότι αφού το ΠΑΣΟΚ δεν ανακάμπτει, τι να περιμένουμε; Προσπαθούσαν να αποκρύψουν δηλαδή ότι και με τις δικές επιλογές αποδυνάμωναν τη στόχευση, η οποία υποτίθεται ότι τους δημιουργούσε το πρόβλημα.

     Δηλαδή γίνονταν αιτίες αποδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ και την ίδια στιγμή κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτή την εξέλιξη. Έκαναν μάλιστα και ομίλους ή δίκτυα, για να γεφυρώνουν τις αντιτιτεθέμενες επιλογές τους παγιδεύοντας φίλους τους με το δέλεαρ ότι και αυτοί κάτι θα απολαύσουν ή σε άλλες περιπτώσεις προηγούνται ήδη κάποια ενδιάμεσα στελέχη, που και αυτά είναι απολύτως απαραίτητα στο έθνος και στην κοινωνία (sic).

     Και η κυνικότητα αυτών των φίλων συναντά την κυνικότητα των καθοδηγητών τους και όλος ο εσμός είναι μια καλή παρέα. Όταν βέβαια γίνει αποδόμηση και κατάρρευση της εξουσίας της Ν.Δ., τότε θα επιχειρούν κάποιο αντίστοιχο γεφύρωμα των Σπρίτζηδων.

     Η κοινωνία και οι πολίτες εγκλωβισμένοι στα πολλαπλά οικονομικά προβλήματά τους φαίνεται να αδιαφορούν για το φοβερό έλλειμα της ηθικής στους κυνηγούς του χρήματος, να μη νοιάζονται τι γίνεται στην οροφή της πολιτικής.

     Κι όμως μια τέτοια νοοτροπία είναι ήττα στο αξιακό φορτίο της πολιτικής και συνιστά μείζον πρόβλημα, που αναπαράγει και εντείνει την κρίση. Όταν πολιτικά ρεύματα και ιδεολογίες ισοπεδώνονται από τις προσωπικές στρατηγικές, τότε το παιχνίδι της εξουσίας γίνεται ακόμα πιο ισχυρό.

     Αλλά η αντικειμενικότητα και η πραγματικότητα δεν αντέχουν επί μακρόν την υπερχειλίζουσα υποκειμενικότητα και την απόλυτη βουλησιαρχία. Υπάρχουν όρια, διδαχές της ιστορίας.

     Η δύναμη των ΜΜΕ, που αντί να ασκούν κριτική στην εξουσία, επιδίδονται στη χειραγώγηση των πολιτών, που επιπλέον καλλιεργούν και προάγουν τον αυταρχισμό και την αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναρωτιέται φωναχτά (κάτι που …δεν τον αφήνει το βράδυ να κοιμηθεί) «τι θα γίνει Ελλάδα χωρίς εμένα;» – αυτό που δεν τόλμησαν ποτέ να εκστομίσουν οι Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης – αυτή η δύναμη ως παράγων σκληρής προπαγάνδας, δεν έχει ορίζοντα.

     Όμως, τα προβλήματα και οι ανάγκες της κοινωνίας δεν μπορούν να επιχωματωθούν. Η πολιτική και η ιδεολογία θα έχουν τον πρώτο λόγο. Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη και η ανεξάντλητη γοητεία της δημοκρατίας και του ορθολογισμού, της ίδιας της ζωής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεστ
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
Το τεστ είναι απλό. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε την εικόνα.
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
poukamisas
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"
Το ΙΕΠ ενέκρινε όμιλο Φροντιστηρίων για να συγγράψει 72 σχολικά βιβλία
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"