Novartis: Παρέμβαση εισαγγελέα για τους προστατευόμενους μάρτυρες ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να μην εκτελεστούν τα «παράνομα και καταχρηστικά εντάλματα βίαιας προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων»

Επιστολή-αναφορά κατέθεσε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση Novartis. 

«Στην επιστολή-αναφορά, η οποία υπογράφεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, τεκμηριώνεται και ζητείται από τον εισαγγελέα, ως αναγκαία, η άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμος Σαράφης", αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνουν, η εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής «θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής, στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Την αναφορά επέδωσαν η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, που ερευνά τον Δ. Παπαγγελόπουλο, Σπύρος Λάππας. «Επιδώσαμε έγγραφο-διαμαρτυρία προκειμένου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προασπιστεί τη νομιμότητα στη χώρα μας, η οποία προσβάλλεται, παραβιάζεται, αλλοιώνεται από τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων», τόνισε ο κ. Λάππας, σε δηλώσεις του στον Άρειο Πάγο. «Ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων, για εμάς, είναι μια βασική παράμετρος αντιμετώπισης της διαφθοράς», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση» και μένει να φανεί εάν θα παρουσιαστεί στη ΓΑΔΑ ή θα ακολουθήσει τον δρόμο που διάλεξε ο «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει χθες ενώπιον αντιπροσωπείας της Προανακριτικής επιτροπής στη ΓΑΔΑ αλλά δεν εμφανίστηκε.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η Επιτροπή διέταξε την βίαιη προσαγωγή του, ενέργεια που θεωρείται παράνομη, καθώς παραβιάζει τον νόμο που θέλει ο προστατευόμενος μάρτυρας να καλύπτεται από τη Δικαιοσύνη και μόνο ο Εισαγγελέας να έχει δικαίωμα να άρει το καθεστώς προστασίας του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ετήσιο τσεκάπ: Οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αναβάλλουμε

Πορτοκαλί φανάρι: Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τραμπ
Απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Αν δεν κάνουμε κάτι θα το καταλάβει η Ρωσία ή η Κίνα»
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και εντός του ΝΑΤΟ, καθώς αμφισβητούν υφιστάμενες γεωπολιτικές ισορροπίες
Απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Αν δεν κάνουμε κάτι θα το καταλάβει η Ρωσία ή η Κίνα»
agios savvas
Στο εδώλιο η πρόεδρος των εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα» για την απεργία της καθαριότητας
Δίκη στις 3 Φεβρουαρίου για συνδικαλιστική δράση στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»
Στο εδώλιο η πρόεδρος των εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα» για την απεργία της καθαριότητας
μιτσοτ
Η ανάρτησή Μητσοτάκη για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ: «Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα» (Βίντεο)
Το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμπλήρωση 10 ετών στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας
Η ανάρτησή Μητσοτάκη για τα 10 χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ: «Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα» (Βίντεο)
λιμαν
Μήλος: Δύο πλοία δεν μπόρεσαν να δέσουν στο λιμάνι λόγω ανέμων - Ταλαιπωρία για 1.641 επιβάτες
Συνολικά 1.641 επιβάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καθυστερήσεις, όταν δύο μεγάλα επιβατηγά πλοία δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το λιμάνι
Μήλος: Δύο πλοία δεν μπόρεσαν να δέσουν στο λιμάνι λόγω ανέμων - Ταλαιπωρία για 1.641 επιβάτες