Thumbnail
Free Thinking Zone

“Τα κλειστά μαγαζιά και οι άδειοι δρόμοι δεν είναι πολιτισμός. Είμαστε απέναντι σε όλους εκείνους που επιχειρούν να επιβάλλουν τον νόμο της βίας. Η πόλη θα ζήσει με εκείνους που την κρατούν δημιουργική και ζωντανή”

Το σημείο στο οποίο βρίσκεται το Free Thinking Zone δεν θα έλεγες ότι είναι το πιο ασφαλές σημείο της πόλης. Το αντίθετο. Στα Εξάρχεια, καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικές μορφές βίας, τρομοκρατίας και εγκληματικότητας. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, αλλά και τα ινστιτούτα και εκπαιδευτικά κέντρα της περιοχής έχουν αποφασίσει να κατεβάζουν ρολά ή να αναστέλλουν τη λειτουργία τους κάθε φορά που προμηνύονται επεισόδια. Οι κάτοικοι κλείνονται στα σπίτια τους. Τις προάλλες, στην επέτειο της 17ης Νοέμβρη, η πόλη έμοιαζε με πόλη που έχει κηρυχθεί σε στρατιωτικό νόμο. Κλειστά μαγαζιά, φόβος και ερημιά παντού, ελικόπτερα και χημικά αντί όμορφες μυρωδιές, μουσικές και γέλια από τις παρέες.

«Αυτή δεν είναι η εικόνα της πόλης που θέλω» λέει η Αρετή Γεωργιλή. «Είναι μία τοξική, μία μη υγιής συνθήκη που το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι περισσότερο φόβο και κοινωνίες ανασφαλείς, περισσότερο συντηρητικές, ανασφαλείς, μη ανεκτικές, κλειστές, που στρέφονται για την προστασία τους σε ακραίες λύσεις, τον φασισμό και την αυτοδικία».

Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης. Υποκύπτοντας στον φόβο, νομιμοποιούμε εκείνους που τον προκαλούν, μονιμοποιούμε αυτήν τη συνθήκη, υποκύπτουμε στο πρόβλημα, ενώ θα έπρεπε να είμαστε μέρος της λύσης.

Τα κλειστά λοιπόν μαγαζιά και οι άδειοι δρόμοι δεν είναι πολιτισμός. Αναμενόμενη λοιπόν η αντίδραση της Αρετή Γεωργιλή: «Όσο η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και συντονισμένα το πρόβλημα, το Free Thinking Zone, το οποίο υπάρχει για να υπερασπίζεται τις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα, θα παραμένει ανοιχτό και θα είναι απέναντι σε όλους εκείνους που επιχειρούν να επιβάλλουν με τη βία τους δικούς τους κανόνες, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των γύρω τους. Η πόλη θα ζήσει με εκείνους που την κρατούν δημιουργική και ζωντανή».

 

Φωτογραφία: Αφροδίτη Χουλάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χριστούγεννα καιρός
Αλλάζει ο καιρός από το Σάββατο: Χιόνια και βροχές χαμηλά για την αλλαγή του χρόνου
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα
Αλλάζει ο καιρός από το Σάββατο: Χιόνια και βροχές χαμηλά για την αλλαγή του χρόνου
παππας
Δημοσιογράφος κατά Παππά για ξυλοδαρμό: «Είμαι καλά, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους»
Η επίθεση στο Στρασβούργο φέρνει τον ευρωβουλευτή εκτός ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ και σε κίνδυνο διαγραφής
Δημοσιογράφος κατά Παππά για ξυλοδαρμό: «Είμαι καλά, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους»
ελστατ
ΕΛΣΤΑΤ: Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι νέοι εξοικειώνονται με τη στατιστική επιστήμη και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία
ΕΛΣΤΑΤ: Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα
παιδιά
Voucher έως 800€ για Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα
3.500 αιτήσεις αξιολογήθηκαν για έως 20 συνεδρίες στήριξης παιδιών έως 6 ετών – Οι γονείς μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις έως 22 Δεκεμβρίου
Voucher έως 800€ για Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα