Σε καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026 προχωρούν οι εκπαιδευτικοί, με την Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Υπουργείου Παιδείας.
Η Ένωση κάνει λόγο για «μνημείο ντροπής και απαξίωσης του κλάδου», για τις εξευτελιστικές αμοιβές των 1,47 ευρώ ανά διορθωμένο γραπτό, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί «αριστείας».
Οι καθηγητές καταγγέλλουν ότι η ομαλή διεξαγωγή και η αξιοπιστία των εξετάσεων βασίζονται αποκλειστικά στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των εκπαιδευτικών, την ώρα που ο όγκος εργασίας έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της αύξησης των γραπτών ανά φάκελο, των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και των ιδιαίτερα απαιτητικών θεμάτων.
Παράλληλα, η Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής θέτει στο στόχαστρο τη ΔΔΕ Γ΄ Αθήνας, καταγγέλλοντας την έλλειψη διαφάνειας, τις «πελατειακές σχέσεις» και τη δημιουργία μιας κλειστής κάστας «ειδικών στις εξετάσεις» για τη στελέχωση των επιτροπών των εξεταστικών και βαθμολογικών κέντρων, αποκλείοντας εκπαιδευτικούς και αναπληρωτές που έχουν άμεση ανάγκη εργασίας λόγω της γενικότερης μισθολογικής κατακρεούργησης.
Οι εκπαιδευτικοί φέρνουν στην επιφάνεια τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να διορθώσουν χιλιάδες γραπτά, συχνά σε ακατάλληλα σχολικά κτήρια με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου και χωρίς επαρκή κλιματισμό.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής
«ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ “ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ” ΜΕ 1,47 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΓΡΑΠΤΟ: ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΚΛΑΒΟΙ!
Τα 1,47 ευρώ ανά γραπτό των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποτελούν μνημείο ντροπής και απαξίωσης του κλάδου. Η εργασία μας στα βαθμολογικά και εξεταστικά κέντρα παραμένει εξευτελιστικά κακοπληρωμένη, οι αμοιβές των επιτηρητών δεν καλύπτουν ούτε το κόστος μετακίνησής τους προς τα εξεταστικά κέντρα, ενώ η δαπάνη για την πληρωμή των βαθμολογητών αναπληρωτών συναδέλφων γίνεται με το σταγονόμετρο. Η διαδικασία διόρθωσης των γραπτών και διεκπεραίωσης των εξετάσεων βασίζεται εδώ και δεκαετίες αποκλειστικά στην ευσυνειδησία, την αυταπάρνηση και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών, ενώ ο όγκος εργασίας μας έχει πολλαπλασιαστεί μετά την αύξηση του αριθμού των γραπτών σε τριάντα ανά φάκελο τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, η αυξημένη απαιτητικότητα των θεμάτων αυξάνει εκ των πραγμάτων και τον χρόνο διόρθωσης, καθώς και τις εργατοώρες που απαιτούνται, παρά τα ηλικιακά δεδομένα του κλάδου, μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, σε ακατάλληλα σχολικά κτήρια και, κατά κανόνα, σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς κλιματιζόμενες αίθουσες. Υπενθυμίζουμε, μάλιστα, ότι ακόμη και τα φορητά κλιματιστικά μηχανήματα τοποθετήθηκαν στα Βαθμολογικά Κέντρα της περιοχής μας μόλις τα δύο τελευταία χρόνια, έπειτα από την επίμονη και συλλογική διεκδίκηση της ΕΛΜΕ μας, γεγονός που καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ξανά τη διόρθωση χιλιάδων γραπτών σε συνθήκες γαλέρας, με 40 βαθμούς Κελσίου.
Παράλληλα, πάγια θέση της ΕΛΜΕ μας είναι ότι η συγκρότηση και η στελέχωση των επιτροπών για τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων πρέπει να γίνονται με δίκαιο σύστημα εναλλαγής, διαφάνεια και συμμετοχή των αιτούντων εκπαιδευτικών. Επειδή οι διαδικασίες αυτές ευνοούν εκ των πραγμάτων “πελατειακές σχέσεις” —γι’ αυτό, άλλωστε, γινόμαστε κάθε χρόνο, κατ’ επανάληψη, αποδέκτες δίκαιων διαμαρτυριών και της δυσφορίας συναδέλφων για την έλλειψη ισότιμης συμμετοχής στις επιτροπές των εξεταστικών και βαθμολογικών κέντρων— η ΔΔΕ Γ΄ Αθήνας οφείλει να ανανεώνει τους καταλόγους των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στις εν λόγω επιτροπές και να σέβεται την επιθυμία όσων έχουν ανάγκη να εργαστούν στη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δεδομένης της μισθολογικής κατακρεούργησης του κλάδου στο έδαφος της κυβερνητικής βαρβαρότητας. Στην περίπτωση που οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών υπερβαίνουν τις διαθέσιμες θέσεις, η Διοίκηση οφείλει να εξασφαλίζει τη συμμετοχή των αιτούντων/ουσών κατά την επόμενη χρονιά. Η ανάδειξη οποιασδήποτε κάστας «ειδικών στις εξετάσεις» δεν αποτελεί παρά πρόφαση για τη συγκάλυψη συναλλαγών που είναι, τουλάχιστον, ασύμβατες με τις συνεχείς εξαγγελίες περί «αξιοκρατίας» και «αριστείας». Σε πείσμα των κυβερνητικών τυμπανοκρουσιών για το «ψηφιακό σχολείο» και ενώ χαρίζονται πακτωλοί δημόσιου χρήματος σε μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές και εμπόρους του πολέμου, απαιτούμε:
· Γενναία αύξηση των αμοιβών μας ως διορθωτών, εξεταστών, μελών του βοηθητικού προσωπικού και του προσωπικού καθαριότητας. Κανένας αποκλεισμός των αναπληρωτών/τριών συναδέλφων και συναδελφισσών μας από το έργο της βαθμολόγησης.
· Πληρωμή των συναδέλφων και συναδελφισσών που εμπλέκονται στις εξετάσεις των Καλλιτεχνικών Σχολείων
· Γενναίες μισθολογικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς και της 13ης και 14ης σύνταξης.
· Αποκλειστικά κλιματιζόμενες αίθουσες εξέτασης και διόρθωσης, καθώς και άμεση έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών. Δωρεάν παροχή καφέ, νερού, χυμού και σάντουιτς στους βαθμολογητές και τις βαθμολογήτριες.
· Είναι αυτονόητο και προφανές ότι πρέπει να εξαιρούνται από τη συμμετοχή στις εξεταστικές διαδικασίες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΜΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ! ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ!
To ΔΣ»