ΕΒΕ: Ανάκλησή της στα ειδικά μαθήματα ζητούν εκπαιδευτικοί
INTIME NEWS
«Με την ανακοίνωση των ΕΒΕ σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έκπληκτοι είδαμε ότι στα ειδικά μαθήματα του Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου εκτινάχθηκε η ήδη υπάρχουσα βάση του 10 στο 13, 15 ακόμα και 17», σημειώνει η Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτικών/Αρχιτεκτόνων/Τοπογράφων Μηχανικών ΠΕ81 και ζητά ανάκλησή της για ειδικά μαθήματα

Την άμεση ανάκληση της νέας Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα ειδικά μαθήματα και την εισαγωγή των μαθημάτων Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου στο αναλυτικό πρόγραμμα όλων των τάξεων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ζητά η ΕΕΠΑΤΜ (Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτικών/Αρχιτεκτόνων/Τοπογράφων Μηχανικών ΠΕ81), με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και του Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου Παιδείας. 

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «με την ανακοίνωση των ΕΒΕ σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έκπληκτοι είδαμε ότι στα ειδικά μαθήματα του Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου εκτινάχθηκε η ήδη υπάρχουσα βάση του 10 στο 13, 15 ακόμα και 17».

Επιπλέον η Ένωση σημειώνει τα εξής: «Η γνώση σχεδίου αποτελεί χρησιμότατη γνώση και δεξιότητα για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως απασχόλησης και μορφωτικού επιπέδου. Στην καθημερινότητα μας ερχόμαστε σε επαφή με σχέδια, τα οποία πρέπει να ”διαβάσουμε” και να κατανοήσουμε, όπως τα έντυπα συναρμολόγησης αντικειμένων και συσκευών, τα σχέδια διαφυγής σε δημόσιους χώρους, οι χάρτες που αποτυπώνουν την τοπογραφία και τον προσανατολισμό μιας περιοχής, τα αρχιτεκτονικά σχέδια του σπιτιού μας, ενός συμβολαίου ή συμφωνητικού και τόσα άλλα».

Η επιστολή της ΕΕΠΑΤΜ:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
αξιότιμε κύριε Γενικέ,

Mε τις από 15.06.2020, υπ' αριθ. 74181/Δ2 και 74182/Δ2 αποφάσεις της Υφυπουργού Παιδείας (ΦΕΚ 2338/Β') καταργήθηκε από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου η διδασκαλία μαθημάτων, μεταξύ των οποίων το Γραμμικό και το Ελεύθερο Σχέδιο.

Η διδασκαλία των σχεδίων, όπως και όλων των ειδικών μαθημάτων, αντικαταστάθηκε από τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, αποκλειστικά εξ αποστάσεως, τα οποία λειτούργησαν από Απρίλιο και μετά, δύο ώρες εβδομαδιαίως σε κάθε μάθημα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες ώρες εξ αποστάσεως διδασκαλίας στο Γραμμικό και στο Ελεύθερο Σχέδιο.

Αυτή την ελλιπή προετοιμασία παρείχε το δημόσιο σχολείο στους μαθητές  και τον Ιούνιο τους ζητήθηκε να εξεταστούν πανελλαδικά για 6 ώρες σε κάθε μάθημα.

Όσοι διδάσκουμε τα σχέδια, γραμμικό και ελεύθερο, γνωρίζουμε πολύ καλά: 1ον) ότι δεν διδάσκονται "εξ αποστάσεως" και 2ον) ότι δύο ώρες την εβδομάδα δεν αρκούν για προετοιμασία μαθητών για πανελλαδικές εξετάσεις σε 6ωρο εξεταζόμενο μάθημα.

Φυσικά, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαθητές πήραν πολύ νωρίς το μήνυμα πως έπρεπε να πάνε σε φροντιστήρια, να πληρώσουν για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των εξετάσεων. 

Σε μια χρονιά με δύσκολες συνθήκες, λόγω καραντίνας και προβλημάτων στην τηλεκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ και θεσμοθέτησε την ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής).

Με την ανακοίνωση των ΕΒΕ σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έκπληκτοι είδαμε ότι στα ειδικά μαθήματα του Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου εκτινάχθηκε η ήδη υπάρχουσα βάση του 10 στο 13, 15 ακόμα και 17.

Για το Γραμμικό και το Ελεύθερο σχέδιο αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:

Η γνώση σχεδίου αποτελεί χρησιμότατη γνώση και δεξιότητα για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως απασχόλησης και μορφωτικού επιπέδου. Στην καθημερινότητα μας ερχόμαστε σε επαφή με σχέδια, τα οποία πρέπει να ”διαβάσουμε” και να κατανοήσουμε, όπως τα έντυπα συναρμολόγησης αντικειμένων και συσκευών, τα σχέδια διαφυγής σε δημόσιους χώρους, οι χάρτες που αποτυπώνουν την τοπογραφία και τον προσανατολισμό μιας περιοχής, τα αρχιτεκτονικά σχέδια του σπιτιού μας, ενός συμβολαίου ή συμφωνητικού και τόσα άλλα. 

Είναι αδιανόητο ένας απόφοιτος Λυκείου να αγνοεί τις στοιχειώδεις έννοιες παράστασης αντικειμένων όπως κάτοψη, όψη, τομή, κλίμακα κλπ. και να μην μπορεί να κατανοήσει ένα απλό σχέδιο.

Ζητούμε από το Υπουργείο:

α. την άμεση ανάκληση της νέας Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα ειδικά μαθήματα, η οποία δημιουργεί κοινωνική ανισότητα και οδηγεί σε αποκλεισμό, μαθητών που δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν ιδιαίτερα μαθήματα. 

β. την εισαγωγή των μαθημάτων Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου στο αναλυτικό πρόγραμμα όλων των τάξεων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, από τη στιγμή που εξετάζονται πανελλαδικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σε διαθεσιμότητα ο Τάσος Ποτσέπης - Το βίντεο του «Αγάπη μόνο» που βρίζει Μητσοτάκη

Προσλήψεις και διορισμοί εκπαιδευτικών: Χρονοδιάγραμμα και αιτήσεις

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Ρόδος:Στον εισαγγελέα ο 47χρονος που απείλησε με μαχαίρι τη σύζυγο του
Tη Δευτέρα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα ο 47χρονος που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τη σύζυγο του στη Ρόδο - Της επιτέθηκε με μαχαίρι επειδή του ζήτησε...
Ρόδος:Στον εισαγγελέα ο 47χρονος που απείλησε με μαχαίρι τη σύζυγο του
filis
Φίλης: Κοινωνικό και πολιτικό εργαστήριο ανατροπών οι αγώνες στην εκπαίδευση
«Έχουμε καθήκον, να αποκαταστήσουμε την αδικία σε βάρος πολλών χιλιάδων αποφοίτων λυκείου» επεσήμανε σε συνέντευξη του ο Ν. Φίλης 
Φίλης: Κοινωνικό και πολιτικό εργαστήριο ανατροπών οι αγώνες στην εκπαίδευση
kausonas
Kαιρός: Ακραίες και δυσμενείς συνθήκες καύσωνα 42-44 βαθμούς Κελσίου
Στους 44 βαθμούς θα "σκαρφαλώσει" και σήμερα 1η Αυγούστου ο υδράργυρος - Υψηλές θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας
Kαιρός: Ακραίες και δυσμενείς συνθήκες καύσωνα 42-44 βαθμούς Κελσίου
Καταγγελία:70 λεπτά αναμονή στον καύσωνα, ο ΟΣΕ δεν μας προσέφερε ούτε νερό
Μια ώρα και δέκα λεπτά καθυστέρηση υπό συνθήκες καύσωνα, καταγγέλλει επιβάτης του ΟΣΕ στο δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Καταγγελία:70 λεπτά καθυστέρηση, ο ΟΣΕ δεν μας προσέφερε ούτε νερό