panelladikes panellinies exetaseis
INTIME NEWS
«Με την ανακοίνωση των ΕΒΕ σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έκπληκτοι είδαμε ότι στα ειδικά μαθήματα του Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου εκτινάχθηκε η ήδη υπάρχουσα βάση του 10 στο 13, 15 ακόμα και 17», σημειώνει η Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτικών/Αρχιτεκτόνων/Τοπογράφων Μηχανικών ΠΕ81 και ζητά ανάκλησή της για ειδικά μαθήματα

Την άμεση ανάκληση της νέας Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα ειδικά μαθήματα και την εισαγωγή των μαθημάτων Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου στο αναλυτικό πρόγραμμα όλων των τάξεων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ζητά η ΕΕΠΑΤΜ (Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτικών/Αρχιτεκτόνων/Τοπογράφων Μηχανικών ΠΕ81), με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και του Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου Παιδείας. 

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «με την ανακοίνωση των ΕΒΕ σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έκπληκτοι είδαμε ότι στα ειδικά μαθήματα του Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου εκτινάχθηκε η ήδη υπάρχουσα βάση του 10 στο 13, 15 ακόμα και 17».

Επιπλέον η Ένωση σημειώνει τα εξής: «Η γνώση σχεδίου αποτελεί χρησιμότατη γνώση και δεξιότητα για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως απασχόλησης και μορφωτικού επιπέδου. Στην καθημερινότητα μας ερχόμαστε σε επαφή με σχέδια, τα οποία πρέπει να ”διαβάσουμε” και να κατανοήσουμε, όπως τα έντυπα συναρμολόγησης αντικειμένων και συσκευών, τα σχέδια διαφυγής σε δημόσιους χώρους, οι χάρτες που αποτυπώνουν την τοπογραφία και τον προσανατολισμό μιας περιοχής, τα αρχιτεκτονικά σχέδια του σπιτιού μας, ενός συμβολαίου ή συμφωνητικού και τόσα άλλα».

Η επιστολή της ΕΕΠΑΤΜ:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
αξιότιμε κύριε Γενικέ,

Mε τις από 15.06.2020, υπ' αριθ. 74181/Δ2 και 74182/Δ2 αποφάσεις της Υφυπουργού Παιδείας (ΦΕΚ 2338/Β') καταργήθηκε από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου η διδασκαλία μαθημάτων, μεταξύ των οποίων το Γραμμικό και το Ελεύθερο Σχέδιο.

Η διδασκαλία των σχεδίων, όπως και όλων των ειδικών μαθημάτων, αντικαταστάθηκε από τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, αποκλειστικά εξ αποστάσεως, τα οποία λειτούργησαν από Απρίλιο και μετά, δύο ώρες εβδομαδιαίως σε κάθε μάθημα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες ώρες εξ αποστάσεως διδασκαλίας στο Γραμμικό και στο Ελεύθερο Σχέδιο.

Αυτή την ελλιπή προετοιμασία παρείχε το δημόσιο σχολείο στους μαθητές  και τον Ιούνιο τους ζητήθηκε να εξεταστούν πανελλαδικά για 6 ώρες σε κάθε μάθημα.

Όσοι διδάσκουμε τα σχέδια, γραμμικό και ελεύθερο, γνωρίζουμε πολύ καλά: 1ον) ότι δεν διδάσκονται "εξ αποστάσεως" και 2ον) ότι δύο ώρες την εβδομάδα δεν αρκούν για προετοιμασία μαθητών για πανελλαδικές εξετάσεις σε 6ωρο εξεταζόμενο μάθημα.

Φυσικά, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαθητές πήραν πολύ νωρίς το μήνυμα πως έπρεπε να πάνε σε φροντιστήρια, να πληρώσουν για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των εξετάσεων. 

Σε μια χρονιά με δύσκολες συνθήκες, λόγω καραντίνας και προβλημάτων στην τηλεκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ και θεσμοθέτησε την ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής).

Με την ανακοίνωση των ΕΒΕ σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έκπληκτοι είδαμε ότι στα ειδικά μαθήματα του Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου εκτινάχθηκε η ήδη υπάρχουσα βάση του 10 στο 13, 15 ακόμα και 17.

Για το Γραμμικό και το Ελεύθερο σχέδιο αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:

Η γνώση σχεδίου αποτελεί χρησιμότατη γνώση και δεξιότητα για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως απασχόλησης και μορφωτικού επιπέδου. Στην καθημερινότητα μας ερχόμαστε σε επαφή με σχέδια, τα οποία πρέπει να ”διαβάσουμε” και να κατανοήσουμε, όπως τα έντυπα συναρμολόγησης αντικειμένων και συσκευών, τα σχέδια διαφυγής σε δημόσιους χώρους, οι χάρτες που αποτυπώνουν την τοπογραφία και τον προσανατολισμό μιας περιοχής, τα αρχιτεκτονικά σχέδια του σπιτιού μας, ενός συμβολαίου ή συμφωνητικού και τόσα άλλα. 

Είναι αδιανόητο ένας απόφοιτος Λυκείου να αγνοεί τις στοιχειώδεις έννοιες παράστασης αντικειμένων όπως κάτοψη, όψη, τομή, κλίμακα κλπ. και να μην μπορεί να κατανοήσει ένα απλό σχέδιο.

Ζητούμε από το Υπουργείο:

α. την άμεση ανάκληση της νέας Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα ειδικά μαθήματα, η οποία δημιουργεί κοινωνική ανισότητα και οδηγεί σε αποκλεισμό, μαθητών που δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν ιδιαίτερα μαθήματα. 

β. την εισαγωγή των μαθημάτων Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου στο αναλυτικό πρόγραμμα όλων των τάξεων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, από τη στιγμή που εξετάζονται πανελλαδικά.

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις που αφορούν τις Πανελλήνιες

Πανελλαδικές 2025: Τι φανερώνουν οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία των βάσεων

Λάθος στα θέματα Φυσικής στις Πανελλήνιες 2025 (πάλι!)

Τα θέματα και οι λύσεις των Πανελληνίων εξετάσεων

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

MSc in Digital Health Logo
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Αυτό είναι το κορυφαίο ΔΠΜΣ στην "Ψηφιακή Ιατρική"
Το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ),...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Αυτό είναι το κορυφαίο ΔΠΜΣ στην "Ψηφιακή Ιατρική"
νοσοκομείο
Στο νοσοκομείο 14χρονη στο Ρέθυμνο μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε γλέντι
Η ανήλικη μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και παρακολούθηση της κατάστασής της.
Στο νοσοκομείο 14χρονη στο Ρέθυμνο μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε γλέντι
σιασος
Ιστορική επίσκεψη της Προέδρου του Yale στο ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του Peter Salovey σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη της νέας Προέδρου του Yale εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και το...
Ιστορική επίσκεψη της Προέδρου του Yale στο ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του Peter Salovey σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών