Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις εισαγωγής για το Μαθηματικό
Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις για τις Σχολές και τα Τμήματα Μαθηματικών στις Πανελλαδικές εξετάσεις; Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και τα μαθηματικά;

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι 100.000 περίπου υποψήφιοι των Πανελληνίων εξετάσεων, αφού ανακοινώθηκε επίσημα η ημερομηνία έναρξης τους από το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις το υπουργεί ανακοίνωσε ότι θα θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου 2021 για όλους του υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και στις 15 Ιουνίου 2021 για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων που θέλουν να σπουδάσουν Μαθηματικά θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι υπάρχουν δύο Τμήματα, τα τμήματα των «καθαρών» μαθηματικών και τα τμήματα των εφαρμοσμένων μαθηματικών.

Σε ορισμένα Τμήματα μαθηματικών, όπως θα δούμε και παρακάτω, οι βάσεις εισαγωγής κυμαίνονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Να σημειώσουμε όμως πως οι χαμηλές βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα αυτά δεν πρέπει να εφησυχάζουν τους υποψηφίους, καθώς φέτος με την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποκλείεται να έρθουν τα «πάνω - κάτω» και στις βάσεις.

Ήδη εξάλλου οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι φέτος αναμένεται να μείνει εκτός ΑΕΙ το 30% των υποψηφίων.

Μαθηματικά vs Εφαρμοσμένα Μαθηματικά

Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα «καθαρά» Τμήματα Μαθηματικών και τα Τμήματα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών αφού και από τα δύο οι φοιτητές αποκτούν τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα του Μαθηματικού.

Οι διαφορές των δύο Τμημάτων βρίσκονται ουσιαστικά στα προγράμματα σπουδών και το πλήθος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αυτά προσφέρουν.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο Σχολές δίνουν μία πληθώρα Μεταπτυχιακών επιλογών, σε πάρα πολλούς τομείς, όπως είναι τα Οικονομικά, η Στατιστική, η Πληροφορική, η Ρομποτική ακόμη και Αστρονομία ή Μετεωρολογία.

Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις εισαγωγής για το Μαθηματικό

Τα εφαρμοσμένα μαθηματικά επικεντρώνονται στις μαθηματικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές πραγματικής ζωής στη μηχανική, τις επιστήμες, τα οικονομικά, τα χρηματοοικονομικά και πολλά άλλα θέματα.

Τα «καθαρά» μαθηματικά προσφέρουν ένα στέρεο υπόβαθρο σε όλα τα γνωστικά πεδία των Μαθηματικών. Μέσα από τη μελέτη των μαθηματικών, ο φοιτητής αποκτά αναλυτική σκέψη και κατανοεί τον κόσμο και την φύση

Βάσεις 2020

Οι βάσεις εισαγωγής για τους υποψήφιους που θέλουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σπουδών της μαθηματικής επιστήμης κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα, όπως φαίνεται αναλυτικά και παρακάτω.

Συγκεκριμένα το έτος 2020-2021 για πρώτη φορά οι βάσει κινήθηκαν μεταξύ των 15.325 και των 3.125 μορίων, με τις υψηλότερες να καταγράφονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας ενώ οι χαμηλότερες στα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Πρώτη σε προτιμήσεις έρχεται η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα με 15.325 μόρια.

Ακολουθεί αμέσως μετά το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών με 14.275 μόρια, ενώ τρίτο έρχεται το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη με 13.450 μόρια.

Η κατάταξη του Τμήματος μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο βρίσκεται στην τελευταία θέση για το 2020, αφού συγκέντρωσε μόλις 3.125 μόρια.

Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις εισαγωγής για το Μαθηματικό

Οι βάσεις όπως διαμορφώθηκαν κατά φθίνουσα σειρά με τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020:

 • Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Αθήνα): ΕΜΠ - 15.325
 • Τμήμα Μαθηματικών (Αθήνα): ΕΚΠΑ - 14.275
 • Τμήμα Μαθηματικών (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ - 13.450
 • Τμήμα Μαθηματικών (Πάτρα): Πανεπιστήμιο Πατρών - 10.675
 • Τμήμα Μαθηματικών (Ιωάννινα): Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - 10.025
 • Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών - Μαθηματικών (Ηράκλειο): Πανεπιστήμιο Κρήτης - 8.975
 • Τμήμα Μαθηματικών (Λαμία): Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - 7.200
 • Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών - Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (Ηράκλειο): Πανεπιστήμιο Κρήτης - 6.250
 • Τμήμα Μαθηματικών (Καστοριά): Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας - 5.675
 • Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (Σάμος): Πανεπιστήμιο Αιγαίου - 3.925
 • Τμήμα Μαθηματικών (Σάμος): Πανεπιστήμιο Αιγαίου - 3.125

Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Προσλήψεις 60.000 αποφοίτων Λυκείου και πτυχιούχων από την ΕΛΣΤΑΤ - Αιτήσεις έως 27/9

Καζάνι που βράζει η Εκπαίδευση: 91,2% για απεργία - αποχή στην Αξιολόγηση

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 27/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

koutsoubas festival kne
Φεστιβάλ ΚΝΕ: Η αναφορά του Κουτσούμπα στο μπλουζάκι της Τζ. Νόβα (Vid)
«Τόσο τους πονάει και τόσο τους φοβίζει ο σοσιαλισμός, η κόκκινη σημαία και το σφυροδρέπανο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας για το...
Φεστιβάλ ΚΝΕ: Η αναφορά του Κουτσούμπα στο μπλουζάκι της Τζ. Νόβα (Vid)
Αξιολόγηση: Πίσω από τις λέξεις...
«(Αυτό)αξιολόγηση»: Πίσω απ’ την αθώα λέξη κρύβεται το χυδαίο, θατσερικής έμπνευσης, πρότζεκτ της κατηγοριοποίησης, της συρρίκνωσης, της εξαφάνισης...
Αξιολόγηση: Πίσω από τις λέξεις...
sabina nisa daskala londino
Λονδίνο: Σύλληψη άνδρα για τη δολοφονία νεαρής δασκάλας
Η υπόθεση της νεαρής δασκάλας έφερε ξανά στο προσκήνιο τη βία κατά των γυναικών, έξι μήνες μετά την απαγωγή, το βιασμό και τη δολοφονία μιας γυναίκας...
Λονδίνο: Σύλληψη άνδρα για τη δολοφονία νεαρής δασκάλας
Επαναληπτικές Πανελλαδικές ΕΠΑΛ: Προτεινόμενες απαντήσεις στα Στοιχεία Μηχανών
Αναλυτικά οι προτεινόμενες απαντήσεις στα θέματα των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ στο μάθημα «Στοιχεία Μηχανών»
Επαναληπτικές Πανελλαδικές ΕΠΑΛ: Προτεινόμενες απαντήσεις στα Στοιχεία Μηχανών