Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Παιδαγωγικές Σχολές
Αντίστροφα μετράνε πλέον οι υποψήφιοι των Πανελληνίων εξετάσεων που καλούνται να διαγωνιστούν φέτος υπό το πρίσμα της τηλεκπαίδευσης και των αλλαγών που έφερε το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, αφού όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, κανονικά εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Αυξημένες θα είναι όμως οι δυσκολίες για τους φετινούς υποψήφιους αφού έχουν από τη μία να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης και από την άλλη τις αλλαγές που έφερε εν μέσω της σχολικής χρονιάς το νέο Νομοσχέδιο για την εισαγωγή των φοιτητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).

Οι βασικές αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν φέτος οι υποψήφιο των πανελλαδικών εξετάσεων είναι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και τα διπλά μηχανογραφικά.

Η αρχική δυσοίωνη εκτίμηση είναι πως φέτος το 30% των εξεταζόμενων δεν θα καταφέρει να έχει μια θέση στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Και αυτό γιατί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) αναμένεται να παίξει τον ρόλο του τροχονόμου της εισόδου στα πανεπιστήμια, εξοστρακίζοντας, με εργαλείο τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, χιλιάδες υποψήφιους.

Οι υποψήφιοι που θέλουν να δώσουν για παιδαγωγικές επιστήμες θα πρέπει να έχουν όλα τα παραπάνω κατά νου. Και αυτό γιατί αν και σε ορισμένες σχολές οι βάσεις το 2020 κινήθηκαν αρκετά χαμηλά, το 2021 δεν αποκλείεται να υπάρξει ανατροπή και αύξηση των βάσεων αυτών.

Στις Παιδαγωγικές επιστήμες κατατάσσονται οι Σχολές Δημοτικής και Προσχολικής αγωγής καθώς και η μοναδική σχολή στην Ελλάδα που εστιάζει στο πλαίσιο των αναγκών της Ειδικής Αγωγής.

Πώς διαμορφώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) υπολογίζεται ο μέσος όρος των επιδόσεων των εξετασθέντων, βάσει των βαθμολογιών του συνόλου των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται ένας βαθμός στη βαθμολογική κλίμακα του 20, επί του οποίου κάθε τμήμα επιλέγει μια μέγιστη και μια υψηλότερη τιμή.

Αφού γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή. 

Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Παιδαγωγικές Σχολές

Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2.  Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1. 

Για να ανακοινωθεί η ελάχιστη βάση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι βαθμολογίες όχι μόνο στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και στα ειδικά μαθήματα, καθώς και στις πρακτικές δοκιμασίες, στα οποία έχει τεθεί και σε αυτά ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την ελάχιστη βάση για κάθε τμήμα και θα ανοίξει η πλατφόρμα του μηχανογραφικού δελτίου, προκειμένου να συμπληρώσουν τις επιλογές τους οι υποψήφιοι.

Παράδειγμα:

Εάν σε ένα Επιστημονικό Πεδίο ο Μ.Ο. των επιδόσεων όλων των υποψηφίων και των τεσσάρων μαθημάτων στις Πανελλήνιες εξετάσεις είναι 13 και ο Συντελεστής που ορίζει το πανεπιστημιακό τμήμα Α είναι 0,8 τότε:

Ε.Β.Ε.=13x0,8=10,4 άρα αν και μόνο αν ο Μ.Ο. των επιδόσεων του υποψηφίου ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ είναι ≥ 10,4 θα μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του, το πανεπιστημιακό τμήμα Α.

Εάν ο Συντελεστής που ορίζει ένα άλλο Πανεπιστημιακό Τμήμα Β είναι 1,2 τότε:

Ε.Β.Ε.=13x1,2=15,6 άρα αν και μόνο αν ο Μ.Ο. των επιδόσεων του υποψηφίου ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ είναι ≥ 15,6 θα μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του το πανεπιστημιακό τμήμα Β.

Ο Πρώτος και ο Τελευταίος των Παιδαγωγικών Τμημάτων

Στα Παιδαγωγικά Τμήματα το 2020 την υψηλότερη βάση κατείχε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) στην Αθήνα (ΕΚΠΑ) με 16.000 μόρια, ενώ τη χαμηλότερη, το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο με μόλις 10.900 μόρια.

Στις Σχολές των Νηπιαγωγών πρώτο σε μόρια ήταν και πάλι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία με 15.350 μόρια. Δεύτερο ακολουθούσε το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) με 14.275 μόρια και τελευταίο το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο με 10.600 μόρια.

Τέλος, υπάρχει και το μοναδικό Τμήμα που προσφέρει πρόγραμμα σπουδών στην Ειδική Αγωγή και βρίσκεται στο Βόλο.

Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Παιδαγωγικές Σχολές

Βάσεις 2020

Οι βάσεις των Παιδαγωγικών Σχολών κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 διαμορφώθηκαν ως εξής:

Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης

 • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Αθήνα) - ΕΚΠΑ: 16.000
 • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Αλεξ/πολη) - ΔΠΘ: 11.800
 • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Βόλος) - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 14.300
 • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Θεσσαλονίκη) - ΑΠΘ: 15.275
 • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ιωάννινα) - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 13.725
 • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ρέθυμνο) - Πανεπιστήμιο Κρήτης: 12.850
 • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ρόδος) - Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 10.900
 • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Φλώρινα) - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: 12.075

Τμήματα Προσχολικής Αγωγής

 • Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Αθήνα) - ΕΚΠΑ: 15.350
 • Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Θεσσαλονίκη) - ΑΠΘ: 14.275
 • Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Πάτρα) - Πανεπιστήμιο Πατρών: 12.325
 • Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία (Αλεξ/πολη) - ΔΠΘ: 9.925
 • Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Ρόδος) - Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 9.250
 • Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών (Ιωάννινα) - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 11.375
 • Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών (Φλώρινα) - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: 10.200
 • Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης (Βόλος) - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 12.100
 • Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης (Ρέθυμνο) - Πανεπιστήμιο Κρήτης: 10.600

Τμήμα Ειδικής Αγωγής

 • Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής (Βόλος) - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 15.725

Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Lockdown: Πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

εμβόλιο κορονοϊού
Εμβόλιο: Ισχαιμικό επεισόδιο η αιτία θανάτου της 68χρονης μετά το Pfizer
Δεν βρέθηκαν ίχνη θρομβώσεων στην 68χρονη που κατέληξε μια μέρα μετά τον δεύτερο εμβολιασμό της με το σκεύασμα της Pfizer
Εμβόλιο: Ισχαιμικό επεισόδιο η αιτία θανάτου της 68χρονης μετά το Pfizer
Self test - σχολεία: Να τα προμηθεύονται οι γονείς τις καθημερινές
«Δευτέρα με Τετάρτη να προμηθεύονται οι γονείς τα self test από τα φαρμακεία», είπε ο γγ του ΥΠΑΙΘ Αλέξανδρος Κόπτσης - Χαμηλό το ποσοστό διασποράς...
Self test - σχολεία: Να τα προμηθεύονται οι γονείς τις καθημερινές
Κουφονήσια
Κορονοϊός: Οριζόντιος εμβολιασμός σε νησιά με κατοίκους άνω των 10.000
Τηλεδιάσκεψη είχε στις 11.30 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με περιφερειάρχες για τους εμβολιασμούς στα νησιά - Η Πελώνη μίλησε για το θέμα των...
Κορονοϊός: Οριζόντιος εμβολιασμός σε νησιά με κατοίκους άνω των 10.000