Θρίλερ με τις βάσεις! Περιμένουν απόφαση του ΣτΕ μετά από προσφυγές υποψηφίων του παλαιού συστήματος
Μια κατάσταση με απροσδιόριστη ακόμα κατάληξη, εξελίσσεται στο ζήτημα της ανακοίνωσης των βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η εξέλιξη αυτή αφορά το ποσοστό εισαγωγής των παλαιών υποψηφίων οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας αναστολή ανακοίνωσης των βάσεων προκειμένου να συμπεριληφθούν με νέα ποσοστά.

Του Νίκου Μάστορα

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται, λόγω του επειγοντος της υπόθεσης, σήμερα μέχρι το απόγευμα και σε περίπτωση που είναι θετική, θα τινάξει στον αέρα όλο τον προγραμματισμό.

Στην αντίθετη περίπτωση οι βάσεις θα ανακοινωθούν αύριο η τη Δευτέρα, αλλά κανείς ακόμα στο υπουργέιο Παιδείας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε ακριβώς. Οι υπηρεσίες πάντως τρέχουν το σύστημα κανονικά προκειμένου να είναι έτοιμες για ανακοινώσεις αύριο.

Ομως τίποτα από αυτά δεν είναι ακόμα απόλυτα σίγουρο, με αποτέλεσμα πριν από λίγο ερωτηθείς για το πότε θα δημοσιοποιηθούν οι βάσεις, ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης να απαντήσει με νόημα "τις επόμενες ημέρες"

Τι έχει συμβεί αναλυτικά:

Χθες, συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ η υπόθεση των υποψηφίων του 3ου Επιστημονικού Πεδίου («Επιστήμες Υγείας και Ζωής») με το Παλαιό Σύστημα (κατά των Υπουργικών Αποφάσεων, με τις οποίες αποδίδεται στους υποψηφίους του Παλαιού Συστήματος ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ).

Η Επιτροπή Αναστολών καλείται να αποφασίσει, άμεσα, πριν  από την αναμενόμενη Ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς η Απόφασή της μπορεί να υποχρεώσει το Υπουργείο  να επανεξετάσει την κατανομή των θέσεων εισακτέων μεταξύ των υποψηφίων του Παλαιού και του Νέου Συστήματος, ώστε να αποφευχθεί η καθυστέρηση και- πολύ περισσότερο- η εμπλοκή στην Ανακοίνωση των Βάσεων. 

Πέρα από την παραπάνω δίκη Αναστολής Εκτέλεσης, οι Αιτήσεις Ακύρωσης των εν λόγω Υπουργικών Αποφάσεων, έχουν εισαχθεί στη Μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας «λόγω της όλως εξαιρετικής σπουδαιότητάς τους» και έχει οριστεί δικάσιμος για τη συζήτησή τους η Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η απόφαση του Τμήματος αναστολών του ΣτΕ βγει θετική, ολο το σύστημα τινάζεται στον αέρα και οι βάσεις για πρώτη φορά στην ιστορία τους, δε θα ανακοινωθούν τώρα. Αν πάλι βγει αρνητική θα ανακοινωθούν άμεσα, αλλά το πότε ακριβώς εξαρτάται από το πότε θα εκδοθεί η απόφαση -εκτός κι αν η κ.Κεραμέως αποφασίσει να κινηθεί χωρίς να περιμένει την απόφαση.

Επισημαίνουμε ότι το ποσοστό 9,51% προκύπτει από τη σχέση  του αριθμού των Αιτήσεων-Δηλώσεων Συμμετοχής των υποψηφίων με το Παλαιό και με το Νέο Σύστημα, δηλαδή με βάση ένα καθαρά αριθμητικό κριτήριο, χωρίς καμιά αξιολογική κρίση των υποψηφίων που απλώς δηλώνουν συμμετοχή με το Παλαιό ή με το Νέο Σύστημα, χωρίς μάλιστα να απαιτείται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις!

Τι υποστηρίζουν οι αιτούντες

"Θα μπορούσε, δηλαδή, ύστερα από σχετική -πονηρή- συνεννόηση των αποφοίτων προηγουμένων ετών, να υπάρξουν αθρόες Αιτήσεις-Δηλώσεις Συμμετοχής υποψηφίων με το Παλαιό Σύστημα, οι οποίοι, χωρίς να συμμετέχουν στις εξετάσεις, θα εξασφάλιζαν, υπέρ των υποψηφίων με το Παλαιό Σύστημα, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το 9,51%... 

Από τους αναρτηθέντες, στις 14.07.2020, στον ιστότοπο του Υπουργείου, Πίνακες «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΜΟΡΙΩΝ» «ΓΕΛ ΝΕΟ (Ημ.)_ΠΑΝ. 2020» και «ΓΕΛ ΠΑΛΑΙΟ (Ημ.)_ΠΑΝ. 2020», προκύπτουν, άλλωστε, τα εξής: 

(α) Στους 2295 εξετασθέντες υποψηφίους, δηλαδή στο 17,28% του συνόλου των εξετασθέντων υποψηφίων Παλαιού και Νέου Συστήματος, 2295:(2295+10989)x100= 17,28%, της ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, που εξετάσθηκαν, με το ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, στα μαθήματα του 3ου ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ «ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ», αποδόθηκε, χωρίς καμία αξιολόγηση, με οποιοδήποτε ακαδημαϊκό κριτήριο, «ποσοστό θέσεων 9,51% επί των θέσεων του αριθμού εισακτέων …. που αντιστοιχούν στην κατηγορία των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ 2020», και 

(β) Στους 10989 εξετασθέντες υποψηφίους, δηλαδή στο 82,72% του συνόλου των εξετασθέντων υποψηφίων Παλαιού και Νέου Συστήματος, 10989:(2295+10989)x100=82,72%,  της ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, πουεξετάσθηκαν, με το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, στα μαθήματα του 3ου ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ «ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ», αποδόθηκε, χωρίς καμία αξιολόγηση, με οποιοδήποτε ακαδημαϊκό κριτήριο, ποσοστό θέσεων 90,49% «επί των θέσεων του αριθμού εισακτέων …. που αντιστοιχούν στην κατηγορία των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΓΕΛ 2020». 

Αντίθετα, σύμφωνα με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία επικαλούνται οι υποψήφιοι, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας – ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας"

Μπλέξιμο...  

Σε χθεσινό Υπόμνημά τους προς την Επιτροπή Αναστολών εξάλλου, οι υποψήφιοι έκαναν λόγο για "σπουδή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την ανακοίνωση των Βάσεων Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση", ζητώντας να μην ανακοινωθούν οι βάσεις προτού εκδοθεί η απόφαση του τμήματος αναστολών του ΣτΕ.

Απο την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι όλα έγιναν σωστά κι ότι υπάρχουν υπέρτεροι λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την άμεση ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν οι αγωνιούντες υποψήφιοι αλλά και για να μη δημιουργηθεί "καραμπόλα" με απρόσμενη κατάληξη στο σύστημα

Ολο αυτό το  μπλέξιμο έχει προκαλέσει αναστάτωση στο υπουργείο Παιδείας, που κανονικά ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει τις βάσεις αύριο, ελπίζοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί σήμερα και θα είναι αρνητική, γιατί σε άλλη περίπτωση τα πράγματα περιπλέκονται πολύ. Το υπουργείο Παιδείας κατά πληροφορίες προτίθεται να εκδόσει το απόγευμα  ανακοίνωση για τον ακριβή χρόνο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, αλλά περιμένει κι εκείνο προς το παρόν πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Εν αναμονή των εξελίξεων, οι υποψήφιοι που αγωνιούν θα πρέπει να ξέρουν ότι μόλις ανακοινωθούν οι βάσεις μπαίνοντας στην διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους, τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο) θα μπορέσουν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

 

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Κρούσματα στα σχολεία: Τα κλειστά σχολεία και τμήματα αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου
Κρούσματα στα σχολεία: Τα κλειστά σχολεία και τμήματα αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου
Αυξάνονται συνεχώς τα κλειστά σχολεία και τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, την ώρα που καταγράφεται νέο ρεκόρ 882 κρουσμάτων κορονοϊού
Κρούσματα στα σχολεία: Τα κλειστά σχολεία και τμήματα αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου
Καταγγελία: Αδικαιολόγητες προσλήψεις τριμηνιτών αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια Α' Αθήνας
Καταγγελία: Αδικαιολόγητες προσλήψεις τριμηνιτών αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια Α' Αθήνας
«Με το πρόσχημα της πανδημίας θέλουν να χτυπήσουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να εξαθλιώσουν τους αναπληρωτές», σημειώνεται σε...
Καταγγελία: Αδικαιολόγητες προσλήψεις τριμηνιτών αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια Α' Αθήνας
Χρυσή Αυγή - Γ. Λαγός: Καλώ την εισαγγελέα Οικονόμου ως μάρτυρα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο
Χρυσή Αυγή - Γ. Λαγός: Καλώ την εισαγγελέα Οικονόμου ως μάρτυρα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο
«Στην διαδικασία ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα επικαλεστώ την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και την μαρτυρία της», δηλώνει ο...
Χρυσή Αυγή - Γ. Λαγός: Καλώ την εισαγγελέα Οικονόμου ως μάρτυρα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο
Χρυσή Αυγή: Υποστηρικτές του Ν. Μιχαλολιάκου επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ
Χρυσή Αυγή: Υποστηρικτές του Ν. Μιχαλολιάκου επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ
Επίθεση από υποστηρικτές του Νίκου Μιχαλολιάκου καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τα γεγονότα αναφορικά με τις συλλήψεις των...
Χρυσή Αυγή: Υποστηρικτές του Ν. Μιχαλολιάκου επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ