golearn-engl_970-250
Βραδιά «ξε-άγχους», αισιοδοξίας, θάρρους και αυτοπεποίθησης διοργανώνουν για τους μαθητές τους ενόψει πανελλαδικών οι καθηγητές Παναγιώτης Ασημακόπουλος και Αστρινός Τσουτσουδάκης στο Γενικό Λύκειο Γαζίου

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

«Δίνεις κι εσύ Πανελλήνιες; Μπράβο σου. Καλή επιλογή.... Και τι θα κάνεις το βράδυ πριν από το πρώτο μάθημα; Θα διαβάζεις; (Πλάκα κάνεις…). Θα κλαις; (Έχουμε χαρτομάντιλα βελούδινα...). Θα μαλώνεις με όλους και με όλα; (Έχεις χρόνια μπροστά...). Έλα να ενώσουμε την αισιοδοξία, το θάρρος και την αυτοπεποίθησή μας, την Πέμπτη 6 Ιουνίου, στις 7 το βράδυ, στο Λύκειο Γαζίου». 

Με αυτά τα λόγια οι καθηγητές Παναγιώτης Ασημακόπουλος και Αστρινός Τσουτσουδάκης συνεχίζουν για δωδέκατη συνεχή χρονιά το θεσμό της «βραδιάς ξε-άγχους» αφιερωμένη στους υποψήφιους μαθητές τους ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων.

Κάθε χρόνο, μια ημέρα πριν τις πανελλαδικές, μαθητές μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς του  ΓΕΛ Γαζίου ξορκίζουν το «άγχος»  με χορό, τραγούδι και φαγητό στο χώρο του σχολείου. Πρόκειται για μία βραδιά ως αντίδοτο στην αγωνία, τη πίεση, την κούραση και το άγχος που νιώθουν τα παιδιά πριν την κρίσιμη μάχη για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κλίμα γιορτής με.. άφθονο χιούμορ

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, όταν ο θεολόγος Παναγιώτης Ασημακόπουλος δίδασκε σε ένα μικρό σχολείο στα ορεινά της Κρήτης. «Ένα βράδυ πριν το πρώτο μάθημα των πανελλαδικών πήρα την πρωτοβουλία να στείλω ένα μήνυμα με ευχές για καλή επιτυχία στα παιδιά με τα οποία είχαμε πάει μαζί πενθήμερη. Με μεγάλη μου έκπληξη, πολλά με πήραν πίσω λέγοντας μου πόση δύναμη και χαμόγελο τους χάρισε ένα τόσο απλό μήνυμα. Τότε θυμήθηκα κι εγώ τη δική μου ψυχολογία όταν ήμουν μαθητής... Από την επόμενη χρονιά ξεκινήσαμε να μαζευόμαστε μια μέρα πριν τις πανελλαδικές, να τρώμε μαζί, να γελάμε, να διασκεδάζουμε» αναφέρει στο alfavita.gr o Παναγιώτης Ασημακόπουλος, που συνέχισε το θεσμό στο Γενικό Λύκειο Γαζίου.

Στην αρχή του party τα παιδιά έρχονται συνήθως αγχωμένα. Λίγο μετά καταφέρνουν όμως να χαλαρώσουν, να αποσυμπιεστούν, να γελάσουν, να διασκεδάσουν. Δύο είναι τα τραγούδια – ορόσημο της βραδιάς, σύμφωνα με τον κ.  Ασημακόπουλο: το «κλαίει η μάνα μου στο μνήμα» και το «η ζωή εδώ τελειώνει». Με αυτά τα τραγούδια ξεκινά κάθε χρόνο παραδοσιακά η βραδιά «ξε-άγχους». 

gazi.jpg

«Πρέπει να αλλάξει αντίληψη και η ποιότητα της εκπαίδευσης» τονίζει στο alfavita.gr ο κ. Ασημακόπουλος. «Σκεφτείτε πώς μπαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και πώς βγαίνουν. Μπαίνουν γεμάτα όνειρα και ανεμελιά και βγαίνουν σαν καταθλιπτικοί υπερήλικες. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν είναι να συντηρήσει αυτή την παγιωμένη αντίληψη ότι το σχολείο είναι κάτεργο. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι δεσμοφύλακες. Αντίθετα θα πρέπει να χαρίζουν στα παιδιά λίγη από την χαμένη τους ανεμελιά, λίγη τρέλα, λίγη χαρά. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε προς τα έξω», προσθέτει. 

Το χιούμορ των δύο καθηγητών παίζει ευεργετικό και καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση του άγχους των παιδιών. Άλλωστε όπως αναφέρουν στο φετινό κάλεσμά τους «για δωδέκατη χρονιά είμαστε δίπλα σου. (Ψέματα... για το φαγητό ερχόμαστε...). Σε καταλαβαίνουμε και συμπάσχουμε. (Καρφί δεν μας καίγεται...). Αγχωνόμαστε για σένα και αντί για σένα. (Χα, χα, χα.... καλό, ε;). Είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχεις. (Νταξ, το τερματίσαμε...). Στο χώρο θα κινούνται ελεύθερα δύο καθηγητές που αποτελούν τον καλύτερο τρόπο καταπολέμησης του άγχους, εάν σκεφτείτε ότι έγιναν έτσι μετά την επιτυχία τους στις Πανελλήνιες…»

Οι δυο καθηγητές, στο πλαίσιο της «καμπάνιας» καθησυχασμού των μαθητών, έχουν δημιουργήσει χιουμοριστικά βιντεάκια, όπως αυτό που ακολουθεί παρακάτω:

https://www.facebook.com/asimnafpaktos/videos/10205793432112903/?__tn__=%2CdlC-R-R&eid=ARDd90S-dqTSbikgGlPO_p114ExeIyITCCYwYe292SBj1Rwh3QMkTJwBWwa7lgEmzYJEbAAmDE7u6unL&hc_ref=ARS4f3U8gXAbq3hU6aNALQguRUxz5BPiGWPI7rxAzVuPUrgHduKjF8cFEcHhUrPF4v4

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: Δείτε τις βάσεις εισαγωγής σε όλα τα τμήματα

Σπούδασε Νομική, Φαρμακευτική ή Ιατρική στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Κύπρου

Έκτακτο επίδομα σε 80000 ανέργους - Προλάβετε τις αιτήσεις - Εκδήλωση ενδιαφέροντος εδώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Κώστας Βιδάλης: Σαν σήμερα οι παρακρατικοί δολοφονούν άγρια έναν αγωνιστή δημοσιογράφο
Σαν σήμερα πριν 76 χρόνια οι παρακρατικοί  του αρχιληστή Σούρλα δολοφονούν άγρια τον διακεκριμένο αγωνιστή δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη
Κώστας Βιδάλης: Σαν σήμερα οι παρακρατικοί δολοφονούν άγρια έναν αγωνιστή δημοσιογράφο
psaria oder
«Νεκρά ψάρια παντού»: Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ
Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ - «Νεκρά ψάρια παντού» σε Γερμανία και Πολωνία
«Νεκρά ψάρια παντού»: Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Όντερ
skylos
Ζευγάρι έμεινε στο λιμάνι του Πειραιά επειδή δεν τους δεχόταν τα ξενοδοχεία λόγω σκύλου (Vid)
Απίστευτη ταλαιπωρία για ένα ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη που ταξίδευε για την Κρήτη - Διανυκτέρευσε στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς σειρά ξενοδοχείων...
Ζευγάρι έμεινε στο λιμάνι του Πειραιά επειδή δεν τους δεχόταν τα ξενοδοχεία λόγω σκύλου (Vid)