Πανελλαδικές 2019: Αύξηση των εισακτέων σε όλα τα Πανεπιστήμια
Μεγάλη αύξηση των εισακτέων σε αντικείμενα σπουδών που έχουν άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας, λιγότερες αυξήσεις σε καθηγητικές σχολές και παιδαγωγικά, αμετάβλητες παραμένουν οι σχολές υψηλής ζήτησης Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές

Ρεπορτάζ: Χρύσα Βαϊνανίδη

Κατά 3.643 είναι αυξημένες οι θέσεις που θα διατεθούν φέτος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τον αριθμό των εισακτέων να φτάνει τους 78.335 καταγράφοντας ρεκόρ οκταετίας. Την τελευταία χρονιά που καταγράφηκε τόσο μεγάλος αριθμός εισακτέων ήταν το 2010 οπότε δόθηκαν 84.690 θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι δόθηκαν 74.692 έναντι 70.726 πρόπερσι.

Η αναδιάρθρωση του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με την εξαφάνιση των ΤΕΙ από τον ακαδημαϊκό χάρτη και τη δημιουργία νέων Σχολών και Τμημάτων, θα οδηγήσει σε μια ανακατανομή των υποψηφίων, με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη αύξηση των εισακτέων σε αντικείμενα σπουδών που έχουν άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας, όπως χρηματοοικονομικά, λογιστική, διοίκηση επιχειρήσεων, ναυτιλιακά και τουριστικά. 

Σημαντικά αυξάνονται επίσης οι θέσεις που αφορούν στον αγροτικό τομέα (γεωπονία, αγροτικής ανάπτυξης κ.ά) με μόνη εξαίρεση το Τμήμα Επιστήμης και Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου όπου οι θέσεις μειώνονται κατά 57. 

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή με μικρή αύξηση κινούνται οι θεωρητικές σχολές (φιλοσοφικές, ιστορία, ψυχολογία, παιδαγωγικά) ενώ αμετάβλητες παραμένουν οι σχολές υψηλής ζήτησης Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές, αλλά και οι Εκκλησιαστικές Σχολές. 

Σημαντική αύξηση

Τμήματα όπως εκείνα των Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Ναυτιλιακά και Τουριστικά αυξάνουν σημαντικά τις θέσεις τους με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται κυρίως στα περιφερειακά ιδρύματα (από 30 έως 50 θέσεις), όπως στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (51 θέσεις), το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης (42 θέσεις) και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών (43 θέσεις). 

Στους ίδιους τομείς πάντως παρατηρείται σημαντική αύξηση σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο να διαθέτουν τις περισσότερες θέσεις εισακτέων συνολικά σε όλα τα Τμήματα. Για παράδειγμα, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου αυξάνει κατά 39 τις θέσεις των εισακτέων, ενώ στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά αυξάνονται κατά 47 και 53 θέσεις αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, μεγάλος είναι ο αριθμός των θέσεων που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια στα νέα Τμήματα που θα λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Ενδεικτικά, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ Κρήτης) διαθέτει συνολικά 300 θέσεις για το νέο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού (Ηράκλειο) και το Διεθνές Πανεπιστήμιο δίνει 350 θέσεις για το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοπιστωτικής.


22-23 Ιουνίου στη Τεχνόπολη όλα τα Κορυφαία Δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας στο Spoudase Festival υπό την αιγίδα της ΓΓΔΜ του Υπ.Παιδείας και την ΓΓΕΕ του Υπ.Ψηφιακής Πολιτικής

Δωρεάν συμπλήρωση μηχανογραφικού - Συμβουλές σε χιλιάδες μαθητές - Δωρεάν ψυχομετρικά ΤΕΣΤ - ΚΛΕΙΣΤΕ ΘΕΣΗ ΣΤΟ SPOUDASE FESTIVAL 2019 ΣΤΗ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ


Δείτε επίσης στο alfavita.gr

Δωρεάν συμπλήρωση μηχανογραφικού - Συμβουλές σε χιλιάδες μαθητές

best of network

σχετικά άρθρα