Σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των αυξανόμενων περιστατικών βίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η κυβέρνηση της Χιλής έθεσε σε ισχύ ένα νέο, πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Στο επίκεντρο των νέων μέτρων βρίσκεται η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων στις σχολικές τσάντες των μαθητών, μια απόφαση που αποσκοπεί στον εντοπισμό όπλων και την αποτροπή επικίνδυνων εστιών εγκληματικότητας μέσα στις σχολικές αίθουσες.
Η έξαρση της βίας και η φονική επίθεση στην Καλάμα
Η νομοθετική αυτή παρέμβαση κρίθηκε επιβεβλημένη από τις αρχές μετά από ένα τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην πόλη Καλάμα, στην περιοχή της Αντοφαγκάστα της Βόρειας Χιλής. Ένας 18χρονος μαθητής επιτέθηκε με όπλο σχολικής μονάδας, σκοτώνοντας μια σχολική επιθεωρήτρια. Μάλιστα, τραυμάτισε ακόμη τέσσερα άτομα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν τρεις ανήλικοι μαθητές.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν μια ανησυχητική εικόνα:
- 893 καταγγελίες για οπλοκατοχή σε σχολεία καταγράφηκαν από την αστυνομία τη χρονιά που πέρασε.
- 695 περιστατικά βιαιοπραγίας μαθητών κατά ενηλίκων σημειώθηκαν το 2025, παρουσιάζοντας αλματώδη αύξηση από τα 441 που είχαν καταγραφεί το 2023.
Τι προβλέπει ο νέος νόμος και οι πολιτικοί «διαξιφισμοί»
Ο νέος νόμος επιχειρεί να ενισχύσει την εξουσία του εκπαιδευτικού προσωπικού, παρέχοντας παράλληλα συγκεκριμένα εργαλεία για την πρόληψη της παραβατικότητας. Εκτός από τους ελέγχους στις τσάντες, η νομοθεσία επιβάλλει στα σχολεία την απαγόρευση ενδυμασίας που καλύπτει τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η χρήση κουκούλας ή άλλων αξεσουάρ που εμποδίζουν την ταυτοποίηση των μαθητών, με μοναδικές εξαιρέσεις να γίνονται δεκτές για σοβαρούς λόγους υγείας.
Η εφαρμογή του μέτρου έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα, αναδεικνύοντας τη διαμάχη μεταξύ δημόσιας ασφάλειας και προστασίας των δικαιωμάτων των ανηλίκων. Ο πρόεδρος Καστ υπεραμύνθηκε της απόφασης, δηλώνοντας πως «όποιος δεν έχει τίποτα να κρύψει, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί» και σημειώνοντας ότι η νέα ρύθμιση ξαναδίνει στους δασκάλους και τους καθηγητές τον έλεγχο της τάξης.
Στον αντίποδα, η βουλευτής της αριστεράς, Ντανιέλα Σεράνο, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ, υποστηρίζοντας ότι η καταπολέμηση της σχολικής βίας είναι μεν επείγουσα, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί με το να αντιμετωπίζονται τα παιδιά και οι έφηβοι εκ προοιμίου ως ύποπτοι.