Νιγηρία
Φρικτό θάνατο βρήκε μία γυναίκα, η οποία κάηκε ζωντανή από έξαλλο πλήθος

Μια ακόμη πράξη βίαιης αυτοδικίας συγκλονίζει τη Νιγηρία, όπου γυναίκα κατηγορούμενη για βλασφημία βρήκε φρικτό θάνατο, όταν εξαγριωμένο πλήθος την έκαψε ζωντανή στη Νιγηρία. Το περιστατικό καταδεικνύει τις βαθιές θρησκευτικές εντάσεις που εξακολουθούν να ταλανίζουν τη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, με τον διχασμό ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους να τροφοδοτεί κύκλους βίας.

Το περιστατικό

Η γυναίκα, γνωστή ως Αμάγι, πωλήτρια τροφίμων που καταγόταν από την πολιτεία Κατσίνα, φέρεται να έκανε δηλώσεις που κρίθηκαν βλάσφημες για τον προφήτη Μωάμεθ στην κοινότητα Κάσουαν Γκάρμπα της περιοχής Μαρίγκα. Το Σάββατο, τοπικό πλήθος την επιτέθηκε και την έκαψε ζωντανή.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ουασιού Αμπιοντούν, καταδίκασε το περιστατικό, τονίζοντας ότι «η αστυνομία απορρίπτει κάθε μορφή αυτοδικίας» και κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Το νομικό και κοινωνικό πλαίσιο

Η βλασφημία στη Νιγηρία αντιμετωπίζεται διαφορετικά ανάλογα με το νομικό σύστημα:

  • Στις 12 βόρειες πολιτείες, όπου εφαρμόζεται η σαρία, μπορεί να επιφέρει θανατική ποινή.

  • Παράλληλα εφαρμόζεται και το κοινό δίκαιο, γεγονός που δημιουργεί συχνά συγκρούσεις αρμοδιοτήτων.

Ωστόσο, η ποινική διαδικασία συχνά παρακάμπτεται, με εξαγριωμένα πλήθη να επιβάλλουν "τιμωρίες" πριν οι υποθέσεις φτάσουν στο δικαστήριο.

Παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν

Η Νιγηρία έχει επανειλημμένα συγκλονιστεί από αντίστοιχα κρούσματα:

  • Μάιος 2022: Η Ντέμπορα Σάμιουελ, χριστιανή φοιτήτρια, ξυλοκοπήθηκε και κάηκε ζωντανή από συμφοιτητές της στη Σόκοτο.

  • Ιούνιος 2023: Ο Οσμάν Μπούντα, μουσουλμάνος κρεοπώλης, λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου για βλασφημία, στην ίδια περιοχή.

  • Επιπλέον, δικαστήρια της σαρία έχουν καταδικάσει σε θάνατο θρησκευτικούς ηγέτες και έναν μουσουλμάνο τραγουδιστή γκόσπελ, ποινές που δεν έχουν εκτελεστεί λόγω εφέσεων.

Η διάσταση των θρησκευτικών εντάσεων

Η Νιγηρία αριθμεί 220 εκατ. κατοίκους, οι οποίοι μοιράζονται σχεδόν ισομερώς ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Η συνύπαρξη αυτή είναι συχνά τεταμένη:

  • Η αμοιβαία καχυποψία και η πολιτική εργαλειοποίηση της θρησκείας τροφοδοτούν βίαια επεισόδια.

  • Οι οργανώσεις όπως η Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική έχουν επιδεινώσει το κλίμα ανασφάλειας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνεδριο
Παν. Πειραιώς: Ξεκινά το 51ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Διεθνών Επιχειρήσεων (EIBA 2025)
Από τις 11 έως 13 Δεκεμβρίου, η Αθήνα θα φιλοξενήσει εκατοντάδες κορυφαίους ακαδημαϊκούς, ερευνητές και στελέχη επιχειρήσεων στο 51ο Ετήσιο Συνέδριο
Παν. Πειραιώς: Ξεκινά το 51ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Διεθνών Επιχειρήσεων (EIBA 2025)
ταβανι
Καταγγελία για επικίνδυνες υποδομές σε δημοτικό του Χολαργού: Ταβάνια που στάζουν και βραχυκυκλώματα
Νεροποντή επιβεβαιώνει τα προβλήματα ασφαλείας στο 1ο Δημοτικό Χολαργού
Καταγγελία για επικίνδυνες υποδομές σε δημοτικό του Χολαργού: Ταβάνια που στάζουν και βραχυκυκλώματα