Επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Τεχεράνης στο Ιράν, καπνός από αεροπορικό πλήγμα σε πόλη
Τι κρύβεται πίσω από τις εικόνες πανικού στην Τεχεράνη και τη σιωπή από το Τελ Αβίβ;

Τις τελευταίες ημέρες, σειρά δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ στην Ελλάδα και διεθνώς μετέδωσαν εικόνες από το Ιράν που παρουσιάζουν την Τεχεράνη ως «πόλη φάντασμα», με κατοίκους να εγκαταλείπουν έντρομοι τις εστίες τους, ουρές σε βενζινάδικα και κυκλοφοριακό χάος. Η ένταση στον Περσικό Κόλπο έχει τροφοδοτήσει αυτές τις απεικονίσεις, που όμως προβάλλονται μονόπλευρα, καθώς παρόμοιες εικόνες από την ισραηλινή πλευρά σπανίζουν ή απουσιάζουν εντελώς από τα μέσα ενημέρωσης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει προχωρήσει σε αυστηρό περιορισμό της δημοσιογραφικής κάλυψης. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία (Associated Press, Al Jazeera), έχει τεθεί σε εφαρμογή άτυπο εμπάργκο ενημέρωσης, με απαγόρευση μετάδοσης εικόνων από ζημιές εντός του Ισραήλ και παρεμβάσεις της αστυνομίας κατά πολιτών που καταγράφουν υλικό από βομβαρδισμούς. Ακόμα και διαδικτυακές κάμερες στο Τελ Αβίβ φέρεται να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η στρατηγική της σιωπής και ο ρόλος των ΜΜΕ

Σε αυτό το πλαίσιο, εγείρονται ερωτήματα για τον ρόλο των ΜΜΕ — και στην Ελλάδα. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, η αναμετάδοση πληροφορίας φαίνεται να περιορίζεται σε επιλεκτικά ανακοινωθέντα του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, χωρίς αντιπαραβολή ή ανεξάρτητη επαλήθευση. Η κρατική ΕΡΤ και άλλα μεγάλα μέσα παρουσιάζουν συχνά την ισραηλινή εκδοχή των γεγονότων, χωρίς αντίστοιχο χώρο για την ιρανική ή παλαιστινιακή οπτική.

Η ασύμμετρη αυτή κάλυψη δεν είναι νέο φαινόμενο. Όπως έχουν καταγγείλει οργανώσεις όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, το Ισραήλ εφαρμόζει ένα πολύπλευρο σύστημα ελέγχου πληροφόρησης, από το πεδίο των επιχειρήσεων έως τα διεθνή μέσα και τις ψηφιακές πλατφόρμες. Στο εσωτερικό του, οποιαδήποτε αποκλίνουσα φωνή αντιμετωπίζεται με περιοριστικά μέτρα, ενώ η δημόσια εικόνα κατασκευάζεται μέσα από επίσημα κανάλια.

Η ελληνική διάσταση

Η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος του Ισραήλ, βρίσκεται σε ιδιαίτερη θέση. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί επανειλημμένα προγράμματα συνεργασίας σε ζητήματα στρατιωτικής τεχνογνωσίας, κυβερνοασφάλειας και εκπαίδευσης ΜΜΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν ότι η εγχώρια ενημέρωση παρουσιάζει προβληματική ισορροπία, με υπερεκπροσώπηση φιλοϊσραηλινών θέσεων και απόκρυψη πληροφοριών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν πιο νηφάλιο δημόσιο διάλογο.

Ποιο είναι το διακύβευμα;

Η παραπληροφόρηση και η λογοκρισία, σε περιόδους πολέμου, δεν είναι απλώς επικοινωνιακή τακτική. Είναι στρατηγικό όπλο. Όταν αποκρύπτεται η πραγματική έκταση των επιπτώσεων σε όλους τους εμπλεκομένους, όταν αποκλείεται η ανεξάρτητη δημοσιογραφία και η πολυφωνία, τότε η κοινή γνώμη μετατρέπεται σε εργαλείο και όχι σε κριτή της Ιστορίας.

Η ανάγκη για ισόρροπη και διασταυρωμένη ενημέρωση, για σεβασμό στην ανεξαρτησία των ΜΜΕ και για διάλογο μακριά από πολεμικές κορώνες είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πρέβεζα: Ισραηλινή τουρίστρια έκανε άσεμνη χειρονομία σε κοπέλα που τραγουδά για την Παλαιστίνη (Βίντεο)

Νέο μάθημα στο Λύκειο από το νέο έτος - Ποιο είναι

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mixanografiko-2016_1.jpg
Μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση στις Πανελλήνιες 2025
Εξαιρούνται όσοι συμμετείχαν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ίδιων ετών
Μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση στις Πανελλήνιες 2025
Επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Τεχεράνης στο Ιράν, καπνός από αεροπορικό πλήγμα σε πόλη
Λογοκρισία, προπαγάνδα και επιλεκτική ενημέρωση: Το επικοινωνιακό πεδίο μάχης στη Μέση Ανατολή
Τι κρύβεται πίσω από τις εικόνες πανικού στην Τεχεράνη και τη σιωπή από το Τελ Αβίβ;
Λογοκρισία, προπαγάνδα και επιλεκτική ενημέρωση: Το επικοινωνιακό πεδίο μάχης στη Μέση Ανατολή
νερο
Ακριβαίνει το νερό: Σχέδιο-μαμούθ για τη διαχείριση των υδάτων φέρνει αυξήσεις στους λογαριασμούς
Η κυβέρνηση εξετάζει ριζική μεταρρύθμιση λόγω λειψυδρίας και κακοδιαχείρισης – Σενάρια για νέες εταιρείες, συγχωνεύσεις και έργα δισεκατομμυρίων...
Ακριβαίνει το νερό: Σχέδιο-μαμούθ για τη διαχείριση των υδάτων φέρνει αυξήσεις στους λογαριασμούς