Μια ιστορική καμπή στο Κουρδικό ζήτημα σηματοδοτεί η απόφαση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να βάλει τέλος στον ένοπλο αγώνα και να προχωρήσει στην αυτοδιάλυσή του, μετά από περισσότερα από 40 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης με το τουρκικό κράτος.
Την ανακοίνωση έκανε τη Δευτέρα πρακτορείο ειδήσεων προσκείμενο στην οργάνωση, δημοσιεύοντας τη διακήρυξη που προέκυψε από το 12ο Συνέδριο του PKK, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο βόρειο Ιράκ.
«Ολοκληρώσαμε την ιστορική μας αποστολή»
Στη διακήρυξη, το PKK δηλώνει ότι «αποφάσισε να διαλύσει την οργανωτική του δομή και να βάλει τέλος στη μέθοδο του ένοπλου αγώνα», κάνοντας λόγο για ολοκλήρωση της ιστορικής του αποστολής. Παράλληλα, η οργάνωση ζητά να δοθεί στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν —ιδρυτή και φυλακισμένο ηγέτη της— η δυνατότητα να καθοδηγήσει τη νέα φάση μέσω της άσκησης δημοκρατικής πολιτικής, στο πλαίσιο νομικής εγγύησης.
Το PKK απευθύνει έκκληση προς τις διεθνείς δυνάμεις να μην παρεμποδίσουν μια ειρηνική, δημοκρατική λύση στην Τουρκία, ενώ καλεί και τις τουρκικές αριστερές και επαναστατικές οργανώσεις να στηρίξουν τη μετάβαση.

Η στρατηγική πίεση και το μήνυμα Οτσαλάν
Η απόφαση του PKK ήρθε ως συνέχεια μιας σταδιακής αποστρατιωτικοποίησης της κουρδικής στρατηγικής. Τον Φεβρουάριο, ο ίδιος ο Οτσαλάν είχε καλέσει τα μέλη της οργάνωσης να παραδώσουν τα όπλα, ενώ είχε προηγηθεί πολιτικό σήμα από τον ηγέτη του εθνικιστικού MHP και κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που είχε ανοίξει το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Οτσαλάν υπό αυστηρούς όρους, εφόσον αποκηρύξει δημοσίως την ένοπλη δράση.
Η δήλωση του Οτσαλάν αναγνώστηκε από βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος DEM σε δημόσια εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, δίνοντας τον τόνο για την αλλαγή σελίδας στο κουρδικό κίνημα.
Διεθνείς επιπτώσεις και ανασχεδιασμός σχέσεων
Η εξέλιξη έχει σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις, καθώς η ένοπλη δράση του PKK —που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και πολλούς δυτικούς συμμάχους— έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1984. Αναλυτές εκτιμούν ότι η διάλυση της οργάνωσης ενισχύει τη θέση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, αποδυναμώνει τις αποσχιστικές τάσεις και μπορεί να διευκολύνει τις σχέσεις της με Ιράν και Ιράκ, όπου υπάρχουν ισχυρές κουρδικές κοινότητες.
Προσδοκία της Άγκυρας είναι ότι η παράδοση των όπλων θα περάσει σε πρακτικό επίπεδο και ότι θα ακολουθήσει νομοθετικό πλαίσιο για μέλη που δεν έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές ενέργειες. Για τα ανώτερα στελέχη του PKK, εξετάζεται το ενδεχόμενο εξορίας σε τρίτη χώρα.
Το DEM, το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας, αναμένει από την κυβέρνηση να προβεί σε βελτίωση των συνθηκών κράτησης του Οτσαλάν, ο οποίος παραμένει κρατούμενος στο νησί Ιμραλί.
Το τέλος του ένοπλου κουρδικού αγώνα;
Η ιστορική αυτή καμπή εκτιμάται από αναλυτές πως σφραγίζει το τέλος του ένοπλου κουρδικού αγώνα και του οράματος για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, το οποίο αποτελούσε διαχρονικά αγκάθι στην εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας. Παράλληλα, η αποκλιμάκωση μπορεί να επηρεάσει και το κουρδικό στοιχείο στη Συρία, όπου οι κουρδικές πολιτοφυλακές αποτελούν βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ.
Η Άγκυρα αποφεύγει προς το παρόν να σχολιάσει επίσημα, ενώ τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το θέμα της παράδοσης των όπλων και οι σχετικές ρυθμίσεις αμνηστίας θα τεθούν άμεσα στο επίκεντρο.
Το 12ο Συνέδριο του PKK: Τέλος στον ένοπλο αγώνα και διάλυση της οργάνωσης - Αναλυτικά το ψήφισμα
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του 12ου Συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) «Η διαδικασία που ξεκίνησε με τη δήλωση του Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις 27 Φεβρουαρίου και διαμορφώθηκε περαιτέρω μέσα από τη βαθιά δουλειά και τις πολυδιάστατες προσεγγίσεις του, κορυφώθηκε με την επιτυχή σύγκληση του 12ου Συνεδρίου του Κόμματός μας, μεταξύ 5 και 7 Μαΐου.
Παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, τους εναέριους και χερσαίους βομβαρδισμούς, την πολιορκία των περιοχών μας και το εμπάργκο από το Κόμμα Δημοκρατικής Πατριωτικής Ένωσης (KDP), το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό δύσκολες συνθήκες, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες ταυτόχρονα. Με τη συμμετοχή 232 αντιπροσώπων, το 12ο Συνέδριο του PKK συζήτησε θέματα όπως η Ηγεσία, οι Μάρτυρες, οι Βετεράνοι, η οργανωτική δομή του PKK και ο ένοπλος αγώνας, καθώς και η οικοδόμηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν ιστορικές αποφάσεις που σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής για το Κίνημα Ελευθερίας μας.
«Όλες οι δραστηριότητες υπό την ονομασία PKK έχουν τερματιστεί»
Το έκτακτο 12ο Συνέδριο αξιολόγησε πως ο αγώνας του PKK κατέρριψε τις πολιτικές άρνησης και εξάλειψης που επιβλήθηκαν στον κουρδικό λαό και έφερε το Κουρδικό Ζήτημα στο σημείο να μπορεί πλέον να επιλυθεί μέσω της δημοκρατικής πολιτικής. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το PKK έχει ολοκληρώσει την ιστορική του αποστολή. Βάσει αυτής της διαπίστωσης, το Συνέδριο αποφάσισε τη διάλυση της οργανωτικής δομής του PKK και τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα, με την εφαρμογή των αποφάσεων να τελεί υπό την καθοδήγηση του Ηγέτη Άπο (Αμπντουλάχ Οτσαλάν). Κατά συνέπεια, όλες οι δραστηριότητες υπό το όνομα PKK παύουν να υφίστανται.
Από την άρνηση στην αντίσταση – Από το ένοπλο στο δημοκρατικό
Το PKK ιδρύθηκε ως κουρδικό κίνημα ελευθερίας απέναντι στις πολιτικές άρνησης και εξάλειψης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και το Σύνταγμα του 1924. Στην απαρχή του επηρεάστηκε από τον υπαρκτό σοσιαλισμό και υιοθέτησε την αρχή της εθνικής αυτοδιάθεσης, διεξάγοντας έναν δίκαιο και νόμιμο αγώνα μέσω της ένοπλης αντίστασης.
Από το 1978, το PKK διεξήγαγε αγώνα για την αναγνώριση της κουρδικής ύπαρξης και για να ενταχθεί το Κουρδικό Ζήτημα στη θεσμική πραγματικότητα της Τουρκίας. Μέσω αυτής της προσπάθειας, το κίνημα αναγέννησε την αξιοπρέπεια του κουρδικού λαού, καθιερώθηκε ως σύμβολο ελπίδας και ελευθερίας.
Κατά τη δεκαετία του 1990, όταν υπήρξαν σημαντικά οφέλη για τον κουρδικό λαό, ο τότε Πρόεδρος της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, επιδίωξε πολιτική λύση. Ο Οτσαλάν ανταποκρίθηκε κηρύσσοντας εκεχειρία στις 17 Μαρτίου 1993. Ωστόσο, η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η επιβολή παραστρατιωτικών μεθόδων και η δολοφονία του Οζάλ ακύρωσαν κάθε ελπίδα. Το τουρκικό κράτος ενέτεινε τις πολιτικές εξάλειψης: χιλιάδες χωριά εκκενώθηκαν και πυρπολήθηκαν, εκατομμύρια Κούρδοι εκτοπίστηκαν, δεκάδες χιλιάδες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή εκτελέστηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Η κλιμάκωση του πολέμου οδήγησε σε μαζικές κουρδικές εξεγέρσεις (serhildans) και στην ενδυνάμωση της ένοπλης αντίστασης. Οι προσπάθειες του Οτσαλάν για ειρηνική επίλυση δεν ευοδώθηκαν.
Νέα εποχή: Ανασυγκρότηση τουρκικο-κουρδικών σχέσεων
Η σύλληψη του Οτσαλάν στο πλαίσιο διεθνούς συνωμοσίας στις 15 Φεβρουαρίου 1999 οδήγησε σε νέα φάση. Παρά την κράτησή του στο νησί Ιμραλί, υπό καθεστώς βασανιστηρίων και απομόνωσης, ο Οτσαλάν προώθησε μια νέα δημοκρατική ιδεολογία, βασισμένη σε οικολογία, αυτονομία, ισότητα φύλων και ελευθερία.
Προτείνοντας μια Δημοκρατική Δημοκρατία της Τουρκίας και την έννοια του Δημοκρατικού Έθνους, επαναδιατύπωσε το πλαίσιο συνύπαρξης Τούρκων και Κούρδων με βάση τη συνιδρυτική αρχή και την κοινή πατρίδα. Η ιστορική κουρδοτουρκική σχέση, οι 52 ετών αγώνες του κινήματος και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθιστούν την ανασυγκρότηση των τουρκοκουρδικών σχέσεων αναπόφευκτη.
«Ο λαός μας θα κατανοήσει καλύτερα από τον καθένα το τέλος του ένοπλου αγώνα»
Οι Κούρδοι, που επί 52 χρόνια στήριξαν το PKK με θυσίες απέναντι στην άρνηση και τον αφανισμό, καλούνται τώρα να οικοδομήσουν δημοκρατική κοινωνία. Το Συνέδριο τονίζει τη σημασία της οργάνωσης των γυναικών και της νεολαίας, της αυτοάμυνας και της δημιουργίας κοινοτήτων στη βάση της γλώσσας, της ταυτότητας και του πολιτισμού.
Το PKK καλεί τα κουρδικά κόμματα, τις δημοκρατικές οργανώσεις και τις προοδευτικές φωνές να συμβάλουν στη νέα δημοκρατική φάση.
Έκκληση για ειρήνη, νομικές εγγυήσεις και διεθνή αλληλεγγύη
Η υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου απαιτεί την καθοδήγηση του Οτσαλάν, την αναγνώριση του δικαιώματός του στη δημοκρατική πολιτική και την παροχή νομικών εγγυήσεων. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση καλείται να αναλάβει ιστορική ευθύνη. Παράλληλα, καλούνται κυβέρνηση, αντιπολίτευση, πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ, ΜΜΕ, καλλιτέχνες, συνδικάτα και οικολογικά κινήματα να συνταχθούν με τη διαδικασία ειρήνης και δημοκρατικής μετάβασης.
Η στήριξη των τουρκικών αριστερών και επαναστατικών δυνάμεων θεωρείται κρίσιμη για την επιτυχία της διαδικασίας και την ενίσχυση των κινημάτων για ελευθερία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ