Πόλεμος στην Ουκρανία
Η Πολωνία και η Ελλάδα συγκαταλέγονται στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση, φτάνοντας το 4,1% και 3,08% του ΑΕΠ αντίστοιχα, σε αμυντικές δαπάνες

Η αυξημένη στρατιωτική δαπάνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει σε σημαντική αναμόρφωση των αμυντικών προϋπολογισμών.

Το 2024, οι ευρωπαϊκές χώρες υπερδιπλασίασαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες φτάνοντας τα 326 δισεκατομμύρια ευρώ, με αύξηση κατά 103 δισεκατομμύρια, ήτοι 50% σε σχέση με το 2021.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 17,9%, με πολλές χώρες να ξεπερνούν για πρώτη φορά τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για Άμυνα, ο οποίος είχε θέσει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η Πολωνία και η Ελλάδα συγκαταλέγονται στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση, φτάνοντας το 4,1% και 3,08% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Παρά τη θεαματική αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών, οι ΗΠΑ φαίνεται να είναι οι πραγματικοί κερδισμένοι από αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού think tank IRIS, το 63% του στρατιωτικού εξοπλισμού που αγόρασαν τα κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ 2022 και 2023 προήλθε από τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική τους κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά όπλων.

Η επιθυμία του πρώην προέδρου Τραμπ να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών στο 5% του ΑΕΠ προκαλεί έντονη αντίδραση από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αν και οι Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι πρέπει να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, οι περισσότεροι θεωρούν ότι το 5% είναι υπερβολικό και ανέφικτο. Η πρόταση αυτή, όπως αναγνωρίζεται από πολλούς αναλυτές, κρύβει μια επιχειρηματική ευκαιρία για τη βιομηχανία όπλων των ΗΠΑ, που θα επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αντιμετωπίζοντας την πίεση της Ουάσινγκτον, προσπαθούν να βρουν μια ισχυρή θέση που να ενσωματώνει τις αυξημένες ανάγκες τους για άμυνα χωρίς όμως να «ξεγυμνώσουν» τις οικονομίες τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις για αυξήσεις στον τομέα της Άμυνας, το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι πού θα βρουν τα χρήματα για να καλύψουν αυτές τις τεράστιες αυξήσεις. Καθώς τα δημόσια ταμεία δεν είναι ανεξάντλητα, οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να περικόψουν σημαντικές δαπάνες για κοινωνικές ανάγκες όπως η υγεία, η παιδεία και το περιβάλλον.

Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, είναι πιθανό η αυξημένη στρατιωτική δαπάνη να οδηγήσει σε μια "κούρσα εξοπλισμών", με κύριους ωφελημένους τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, και την Ευρώπη να επωμίζεται το κόστος σε όλους τους τομείς της δημόσιας πολιτικής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγκίστρι
Πλημμύρισε σχολείο στο Αγκίστρι - Η θάλασσα «μπήκε» στις προκάτ αίθουσες (εικόνες)
Το σχολείο δεν έκλεισε αλλά αποφάσισε την... πραγματοποίηση εκπαιδευτικού περιπάτου αντί μαθημάτων
Πλημμύρισε σχολείο στο Αγκίστρι - Η θάλασσα «μπήκε» στις προκάτ αίθουσες (εικόνες)
ethniki_odos.jpg
παρεμβάσεις στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών–Θηβών - Χωρίς διόδια ο νέος δρόμος
Οι παρεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, τη μείωση του χρόνου μετακίνησης και την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής...
παρεμβάσεις στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών–Θηβών - Χωρίς διόδια ο νέος δρόμος
Νηπιαγωγείο
Μυτιλήνη: «Παθαίνει κρίσεις και ουρλιάζει στα παιδιά» – Σοκάρουν οι καταγγελίες για νηπιαγωγό
Τρόμος σε νηπιαγωγείο της Μυτιλήνης - Η εκπαιδευτικός παραμένει στη θέση της παρά τις 30 αναφορές, τι απαντά ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας
Μυτιλήνη: «Παθαίνει κρίσεις και ουρλιάζει στα παιδιά» – Σοκάρουν οι καταγγελίες για νηπιαγωγό