Ρίσι Σούνακ
Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου περιμένουν οι υπουργοί

Ο Ρίσι Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με ό,τι μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και επικεφαλής των Τόρις, Ρίσι Σούνακ, ισχυρίστηκε νωρίτερα πως το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στη Βρετανία, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο και απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις.

Επίσης, το Νο10 αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών όταν σήμερα ο Ρίσι Σουνάκ χαιρέτισε την πτώση του πληθωρισμού και δήλωσε ότι υπάρχουν «καλύτερες μέρες» μπροστά μας.

Πάντως, σήμερα (22/5) είναι η τελευταία μέρα που θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως ο Λόρδος Κάμερον διέκοψε ταξίδι του στην Αλβανία για να επιστρέψει για τη συνεδρίαση του υπουργικού ενώ ο Τζέρεμι Χαντ ακύρωσε μια εμφάνιση στο ITV απόψε.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για Εργατικούς και Συντηρητικούς

Σημειώνεται πως το κόμμα των Εργατικών έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εδώ και αρκετό καιρό.

Το προβάδισμα της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Εργατικού Κόμματος, έναντι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αυξήθηκε στις 18 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Η δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου Opinium Research φέρει τους Εργατικούς να συγκεντρώνουν το 43% των προθέσεων ψήφου, έναντι 25% των Συντηρητικών.

Προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου έφερε τους Εργατικούς να έχουν προβάδισμα 16 μονάδων.

Ο κ. Σούνακ και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ έχουν μετατρέψει πλέον την οικονομία σε μείζον διακύβευμα της προεκλογικής μάχης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Opinium, οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα στα οικονομικά ζητήματα, με τους ψηφοφόρους να προεξοφλούν πως θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δημοσίου και θα βελτιώσουν την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας.

Άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου YouGov, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Times και δημοσιεύθηκε την 9η Μαΐου, έφερε τους Εργατικούς να προηγούνται με πολύ πιο εντυπωσιακή διαφορά – 30 εκατοστιαίων μονάδων – ως προς τις προθέσεις ψήφου.

Οι Συντηρητικοί βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε ως μείζον κόμμα συνασπισμών ή αυτοδύναμοι, από το 2010. Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από ιστορικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων του Brexit και της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ δεν έλειψαν οι εσωκομματικές έριδες: τα τελευταία χρόνια, τη Βρετανία κυβέρνησαν πέντε πρωθυπουργοί των Τόρις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι συμβαίνει στα παιδιά μας; Η μεγάλη δημόσια συζήτηση στο Δημαρχείο Βούλας στις 3 Μαρτίου

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι στον κόσμο: Ξεπερνά τον σολομό στη διατροφική κατάταξη

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικοι
Νέοι Πίνακες Εκπαιδευτικών 2026: Oι Προκηρύξεις 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026, οι ειδικότητες και οι κρίσιμες ημερομηνίες - Αντίστροφη μέτρηση για 150.000 εκπαιδευτικούς
Χρονιά-ορόσημο το 2026 για τους πίνακες εκπαιδευτικών - Η εκτίμηση του ΑΣΕΠ κάνει λόγο για πάνω από 150.000 αιτήσεις, γεγονός που καταδεικνύει το...
Νέοι Πίνακες Εκπαιδευτικών 2026: Oι Προκηρύξεις 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026, οι ειδικότητες και οι κρίσιμες ημερομηνίες - Αντίστροφη μέτρηση για 150.000 εκπαιδευτικούς
δημόσιο
Νέο σύστημα επιλογής Διευθυντών - Προϊσταμένων μέσω ΑΣΕΠ – Γραπτές εξετάσεις και τεστ δεξιοτήτων
Πώς θα γίνεται η επιλογή προϊσταμένων - Η εμπλοκή του ΑΣΕΠ στην αξιολόγηση
Νέο σύστημα επιλογής Διευθυντών - Προϊσταμένων μέσω ΑΣΕΠ – Γραπτές εξετάσεις και τεστ δεξιοτήτων