Πάπας Φραγκίσκος
Ο επίσκοπος είχε παραδεχθεί ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά δύο ανήλικους

Ο πάπας Φραγκίσκος καθαίρεσε έναν επίσκοπο, ο οποίος είχε παραδεχθεί πριν από 14 χρόνια ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά δύο ανιψιούς του.

Η σεξουαλική κακοποίηση

Ο Ροζέρ Βανχέλουε, 87 ετών σήμερα, ήταν επίσκοπος Μπριζ από το 1985 μέχρι το 2010 όταν παραιτήθηκε μετά τον σάλο που προκάλεσε η παραδοχή του ότι επί 13 χρόνια κακοποιούσε σεξουαλικά έναν ανιψιό του. Έναν χρόνο αργότερα, αποκάλυψε ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και δεύτερο ανιψιό του, υποστηρίζοντας ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του παιδόφιλο.

Βέλγοι εισαγγελείς εξήγησαν τότε πως δεν ήταν δυνατόν να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Βανχέλουε, αφού τα αδικήματα είχαν παραγραφεί. Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης προέτρεψε το Βατικανό να του επιβάλει αυστηρή ποινή.

Μία σωστή, αλλά αρκετά καθυστερημένη απόφαση

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο Βέλγιο ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (21/3) ότι ο Βανχέλουε καθαιρέθηκε με απόφαση του πάπα Φραγκίσκου. Διευκρίνισε πως ο 87χρονος θα παραμείνει στο αβαείο, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια απομονωμένος.

Ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε προτρέψει το Βατικανό να ενεργήσει γρήγορα. «Είναι σωστή απόφαση. Καθυστέρησε, αλλά ήταν απαραίτητη για τα θύματα που ζητούσαν δικαίωση», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

bank_21.jpg
Έκθεση–καταπέλτης για τον τραπεζικό τομέα: «Σφαγή» με τα επιτόκια των καταθέσεων
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η συγκέντρωση της αγοράς σε τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει οδηγήσει σε πρακτικές που επιβαρύνουν τους καταθέτες και...
Έκθεση–καταπέλτης για τον τραπεζικό τομέα: «Σφαγή» με τα επιτόκια των καταθέσεων
Επίδομα παιδιού
Επανεκκίνηση αιτήσεων για το επίδομα παιδιού: Ανοίγει το Α21
Από τις 22 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις και τροποποιήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για προθεσμίες και προϋποθέσεις.
Επανεκκίνηση αιτήσεων για το επίδομα παιδιού: Ανοίγει το Α21
Μαθητές εξετάσεις
Κρούσμα ψώρας σε σχολικό συγκρότημα της Νέας Ιωνίας – Εκτός μαθημάτων σήμερα οι μαθητές
Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές – Σε εξέλιξη απολυμάνσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις αντί μαθημάτων
Κρούσμα ψώρας σε σχολικό συγκρότημα της Νέας Ιωνίας – Εκτός μαθημάτων σήμερα οι μαθητές