Πλήγμα στην Ελευθερία του Τύπου: Νέα δολοφονία δημοσιογράφου στο Μεξικό
Η μεξικανική κυβέρνηση καταμετρά 10 δολοφονίες δημοσιογράφων από την αρχή της χρονιάς

Δημοσιογράφος ο οποίος είχε επίσης επιχειρηματικές δραστηριότητες δολοφονήθηκε μαζί με άλλα τρία πρόσωπα στο Μεξικό, σε πολιτεία η οποία συγκαταλέγεται σε αυτές που πλήττονται περισσότερο από το κύμα βίας των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι αρχές και ΜΚΟ υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου.

Ο Ερνέστο Μέντες, διευθυντής του ειδησεογραφικού ιστότοπου Tu Voz, έπεσε νεκρός μέσα σε μπαρ, όπως και άλλοι τρεις άνθρωποι, από πυρά αγνώστων, στη Σαν Λουίς δε λα Πας, στην πολιτεία Γουαναχουάτο, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Άλλο ένα θύμα επέζησε, βαριά τραυματισμένο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, τον Λουίς Χεράρδο Σάντσες.

«Ομάδα ενόπλων εισέβαλε σε μπαρ που ανήκε στην οικογένεια του Μέντες», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Άρθρο 19.

Ο Ερνέστο Μέντες είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του, πρόσθεσε η ΜΚΟ, σύμφωνα με την οποία από την αρχή της χρονιάς έχουν δολοφονηθεί 13 δημοσιογράφοι στη χώρα.

Η μεξικανική κυβέρνηση καταμετρά 10 δολοφονίες δημοσιογράφων από την αρχή της χρονιάς, καθώς όπως λέει δύο θύματα δεν ασκούσαν το επάγγελμα όταν δολοφονήθηκαν. Έχουν συλληφθεί περίπου 20 ύποπτοι για τις υποθέσεις των φόνων τους, κατά την ίδια πηγή.

Το μεξικανικό παράρτημα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) ζήτησε από τις αρχές να μην αποκλείσουν κανένα σενάριο, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας η δολοφονία του Ερνέστο Μέντες να οφειλόταν στη δημοσιογραφική δουλειά του θύματος.

Βιομηχανική πολιτεία που ευημερεί, η Γουαναχουάτο είναι μια από τις περιοχές που σαρώνονται περισσότερο από το κύμα βίας εξαιτίας της σύγκρουσης δύο αντίπαλων καρτέλ των ναρκωτικών, του Σάντα Ρόσα δε Λίμα και της Νέας Γενιάς του Χαλίσκο.

Τουλάχιστον 150 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2000. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δράστες έμειναν ατιμώρητοι. Τα θύματα δολοφονήθηκαν κατά κύριο λόγο στις πολιτείες που πλήττονται περισσότερο από τη βία των καρτέλ των συμμοριών (Σιναλόα, Χαλίσκο…).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εργατικό ατύχημα
Το 13ωρο απελευθερώνει...
Ας είμαστε ειλικρινείς: το 13ωρο δεν “απελευθερώνει” τον εργαζόμενο, αλλά το κεφάλαιο. Το απελευθερώνει από την υποχρέωση να προσλάβει περισσότερους...
Το 13ωρο απελευθερώνει...
Μαρία Καρυστιανού και Πάνος Ρούτσι
Κοινό αίτημα Καρυστιανού - Ρούτσι: «Να μην σβηστούν τα ονόματα των νεκρών στον Άγνωστο Στρατιώτη»
«Θα μας βρουν απέναντι αν σβήσουν τα ονόματα»: Κοινή παρέμβαση πριν την κατάθεση της τροπολογίας για τον Άγνωστο Στρατιώτη
Κοινό αίτημα Καρυστιανού - Ρούτσι: «Να μην σβηστούν τα ονόματα των νεκρών στον Άγνωστο Στρατιώτη»
epimorfotes_300_225.jpg
Στα «κάγκελα» οι εκπαιδευτικοί για τις επιμορφώσεις εκτός εργασιακού ωραρίου
Οι ψυχολόγοι και τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ζητούν σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και έγκαιρη ενημέρωση
Στα «κάγκελα» οι εκπαιδευτικοί για τις επιμορφώσεις εκτός εργασιακού ωραρίου
ζαχαρακη
Σοφία Ζαxαράκη: "Με πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η Γ' φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών"
με πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Σοφία Ζαxαράκη: "Με πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η Γ' φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών"