Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «δεν έχει δει ποτέ τόσες επιθέσεις στο σύστημα υγείας» απ’ όσες σημειώνονται αυτήν την περίοδο στην Ουκρανία, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου.
«Το σύστημα υγείας έγινε στόχος (…) Οι επιθέσεις αυτές αρχίζουν να αποτελούν μέρος της στρατηγικής και της τακτικής του πολέμου. Είναι απολύτως απαράδεκτο, είναι αντίθετο με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων Μάικλ Ράιαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή (…) και δεν έχουμε δει πουθενά αλλού στον κόσμο τόσες επιθέσεις στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.
Μετά τις 24 Φεβρουαρίου ο ΠΟΥ έχει καταμετρήσει 43 επιθέσεις στο σύστημα υγείας, είτε εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων είτε εναντίον εργαζομένων στον τομέα.
«Το σύστημα υγείας της Ουκρανίας έφτασε σε κρίσιμο σημείο, βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού», προειδοποίησε ο Ράιαν, διερωτώμενος: «Το ουκρανικό σύστημα υγείας χρειάζεται στήριξη, αλλά πώς να αναπτύξουμε ομάδες επί τόπου όταν οι υποδομές στοχοθετούνται;».
Ο ΠΟΥ απέφυγε πάντως να αναφέρει από πού προέρχονται αυτές οι επιθέσεις.
«Η προτεραιότητα του ΠΟΥ παραμένει να στηρίξουμε το υγειονομικό προσωπικό και το σύστημα υγείας ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν περίθαλψη για την κάλυψη των άμεσων αναγκών», είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Έλλειψη πόρων
Ο ΠΟΥ κατάφερε να στείλει βοήθεια σε πολλές ουκρανικές πόλεις, όμως αντιμετωπίζει ακόμη δυσκολίες να προσεγγίσει σε κάποιες από αυτές. Περίπου 100 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού (οξυγόνο, ινσουλίνη, χειρουργικά εργαλεία, αναισθητικό και άλλα) έχουν σταλεί μέχρι τώρα. Επίσης, έχει στείλει ηλεκτρικές γεννήτριες και απινιδωτές ενώ ετοιμάζονται άλλοι 108 τόνοι με διάφορα υλικά.
«Συντονίζουμε την ανάπτυξη 20 ιατρικών ομάδων, αποτελούμενων από ειδικούς από διάφορες χώρες, εν αναμονή του επίσημου αιτήματος από το ουκρανικό υπουργείο Υγείας. Και ανοίξαμε ένα γραφείο στην Πολωνία για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας στην Ουκρανία και να καλύψουμε τις ανάγκες των προσφύγων», εξήγησε ο Τέντρος.
Ο ΠΟΥ αντιμετωπίζει ωστόσο οικονομικές δυσκολίες που περιορίζουν τις δυνατότητές του. Έχει λάβει μόνο 8 εκατομμύρια δολάρια αν και αιτήθηκε 57,5 εκατομμύρια για να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας.
«Τεράστια χρηματικά ποσά δαπανώνται για την αγορά όπλων. Ζητάμε από τους δωρητές να επενδύσουν για τους πολίτες της Ουκρανίας και για τους πρόσφυγες που χρειάζονται περίθαλψη», είπε ο Δρ Τέντρος.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υπενθύμισε εξάλλου ότι μολονότι η Ουκρανία βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της προσοχής, δεν είναι η μοναδική κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός, αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, την Υεμένη αλλά και στο Τιγκράι της Αιθιοπίας, απ’ όπου κατάγεται και ο ίδιος. Στο Τιγκράι «η κατάσταση είναι καταστροφική», είπε, κάνοντας λόγο για μια «ξεχασμένη κρίση».
«Ναι, κατάγομαι από το Τιγκράι και αυτή η κρίση με αγγίζει προσωπικά, όπως και την οικογένεια και τους φίλους μου. Όμως ως γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έχω το καθήκον να προστατεύω και να προωθώ την υγεία παντού όπου απειλείται και δεν υπάρχει καμία άλλη περιοχή του κόσμου όπου να απειλείται περισσότερο η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων», κατέληξε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη