Κάνοντας μια πολύ σύντομη αναδρομή, θα υπενθυμίσουμε εν τάχει τις αποφάσεις και τις κινήσεις του τουρκικού στρατού, που κατά τρόπο παράδοξο και ιστορικά τραγικό, χαράχθηκαν μετά την νίκη των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι, με την συνδρομή της αμερικανικής αεροπορίας, επί των δυνάμεων του ISIS.
Ο Ερντογάν και το επιτελείο του, θορυβημένος από την πιθανότητα ίδρυσης μιας κουρδικής κρατικής οντότητας στα νότια σύνορα της Τουρκίας και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στο ισχυρό κουρδικό στοιχείο της χώρας του (υπενθυμίζεται πως το PKK που δρα στην Τουρκία, ακόμη και το κοινοβουλευτικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP θεωρούνται «τρομοκράτες») αποφασίζουν την προώθηση στην συριακή επικράτεια.
Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» (ξεκινά το 2016) δημιουργεί μια λωρίδα ελέγχου που διχοτομεί τις κουρδικές επικράτειες που εκτείνονται δυτικά στο Αφρίν και ανατολικά σε Κομπάνι, Μανμπίτζ.
Σε δεύτερο στάδιο, ξεκινά η επιχείρηση για την κατάληψη του Αφρίν με την ονομασία «κλάδος ελαίας». Η επιχείρηση λήγει, μετά από δύο μήνες εχθροπραξιών, με την εισβολή του τουρκικού τακτικού στρατού και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην πόλη του Αφρίν, με τους Κούρδους του YPG να μην έχουν την από αέρος υποστήριξη των αμερικανών απέναντι στα τουρκικά μαχητικά (περισσότερα εδώ).
Παράλληλα, ήδη από την αρχή του Συριακού Εμφυλίου, η ζώνη της Ιντλίμπ ελέγχεται από αντικαθεστωτικές δυνάμεις, εχθρικές προς τον Άσαντ, με αποτέλεσμα της τριχοτόμησης της Συρίας, αυτή τη στιγμή, με το Νότο, μέχρι και το Χαλέπι, να ελέγχεται από το παλαιό καθεστώς και τον Βορρά να διαμοιράζεται στα Ανατολικά ανάμεσα σε Τούρκους και αντικαθεστωτικούς, και τον Βορρά να παραμένει υπό κουρδικό έλεγχο.
Στο στόχαστρο του Ερντογάν και των συμμάχων του ήδη έχει προστεθεί η Μανμπίτζ, καθώς θεωρείται δεδομένη η πρόθεση για πλήρη εξάλειψη του κουρδικού στοιχείου, ενώ τουρκικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Ιράκ έχουν ήδη δηλώσει πως θα κατευθυνθούν προς την ελεγχόμενη από Κούρδους κωμόπολη Σιντζάρ· θεωρητικά ασήμαντος στόχος, αλλά ούσα στα σύνορα με τη Συρία, ουσιαστικά αποτελεί προκεχωρημένο φυλάκιο για την ολοκλήρωση της περικύκλωσης των κουρδικών περιοχών.
Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η τουρκική παρουσία στα βόρεια της Συρίας έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Για να το θέσουμε κάπως απλουστευτικά, ο Ερντογάν ήρθε για να μείνει.
Για να προωθήσει την ατζέντα που αναλύσαμε, ο τακτικός συμβιβασμός και η σύμπλευση με τον Πούτιν είναι απαραίτητος, αλλά δύσκολα μπορεί να χαρακτηρισθεί ανθεκτικός· είναι δεδομένο πως όσο η κατάσταση στην Συρία θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει ως προς την μετα-ISIS εποχή η Τουρκία θα ζητήσει ενισχυμένο ρόλο στο status quo.
Η εξάλειψη του κουρδικού στοιχείου κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι Πούτιν-Ερντογάν, ενώ και ο Άσαντ μάλλον αποσιώπησε. Για την στάση των ΗΠΑ, η Τουρκία ορθώς εκτίμησε πως δεν θα εμπλακεί σε ένοπλη αντιπαράθεση για τους Κούρδους συμμάχους της. Μια εκτίμηση που δεν μοιράστηκαν οι ηττημένοι.
Ωστόσο, η ενισχυμένη τουρκική παρουσία στη Βόρεια Συρία, από μόνη της δημιουργεί το πεδίο των μελλοντικών αντιπαραθέσεων...
Δημήτρης Χρονόπουλος
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη