Ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΥΔΑΠ δεν ιδιωτικοποιείται ποτέ και ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο και προσιτό αγαθό για όλους, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το 51% της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση είχε επαναφέρει τον έλεγχο των μετοχών από το Υπερταμείο.
«Το νερό είναι υπέρτατο δημόσιο αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα για τον δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας.
Προειδοποίηση για τη λειψυδρία στην Αττική
Με δραματικούς τόνους, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Αττική κινδυνεύει από σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης τα επόμενα χρόνια, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
«Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική. Μπορεί να μη βρέξει, να μη χιονίσει, να μη γεμίσουν οι ταμιευτήρες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο», είπε χαρακτηριστικά.

Το νέο υδροδοτικό έργο “Εύρυτος”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το μεγάλο έργο “Εύρυτος”, που προβλέπει τη μερική εκτροπή των ποταμών Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη προς τον Εύηνο.
Το έργο θα μεταφέρει πάνω από 200 εκατ. κυβικά μέτρα νερού με φυσική ροή, χωρίς αντλιοστάσια, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του υδροδοτικού συστήματος της πρωτεύουσας.
«Πρόκειται για έργο που θα εξασφαλίσει ότι για τα επόμενα 30 χρόνια η Αττική δεν θα γνωρίσει ξανά πρόβλημα ύδρευσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας την κρίση της δεκαετίας του ’90.

Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ και εκσυγχρονισμός της ΕΥΔΑΠ
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τον πλήρη εκσυγχρονισμό των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
Τον εκσυγχρονισμό της Ψυττάλειας
Την επέκταση της αποχέτευσης σε νέες περιοχές
Τη διεύρυνση υπηρεσιών σε Ανατολική Αττική, Εύβοια, Βοιωτία και Φωκίδα
Την εγκατάσταση “έξυπνων” μετρητών για ακριβέστερη κατανάλωση
Εργα εκτεταμένων αφαλατώσεων και μείωσης διαρροών
Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, έκανε ιστορική αναδρομή στη διαδρομή της εταιρείας, αναφερόμενος στους ρόλους των Ελευθερίου Βενιζέλου, Κωνσταντίνου Καραμανλή και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που διαχειρίστηκαν με επιτυχία τις υδροδοτικές κρίσεις του παρελθόντος.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης επισήμανε ότι η Αθήνα δεν θα μείνει ποτέ χωρίς νερό, ενώ προανήγγειλε νέα τιμολογιακή πολιτική, επισημαίνοντας πως «πρέπει να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στο κόστος και στην ποιότητα υπηρεσιών».
Ενιαία στρατηγική για το νερό – Επτά άξονες δράσης
Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ εντάσσεται σε επταπλό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση του νερού σε ολόκληρη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.
Στόχος, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η προστασία άνω του 50% του πληθυσμού της χώρας.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται:
Άμεση ενεργοποίηση γεωτρήσεων σε Μαυροσουβάλα και Βοιωτικό Κηφισό
Αφαλατώσεις σε Αττική και νησιά
Μείωση διαρροών με έξυπνα δίκτυα
Επέκταση των υπηρεσιών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην άρδευση
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ, 151 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης υλοποιούνται ήδη σε περισσότερα από 40 νησιά, από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο.
«Φθηνό, καθαρό και δημόσιο νερό για όλους»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα συνεχίσει να επενδύει σε ποιοτικό και οικονομικό νερό για όλους τους πολίτες.
«Η ΕΥΔΑΠ θα μείνει για πάντα δημόσια. Το νερό είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Δείτε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού:
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Νίκος Μακρής