Thumbnail
Το Ιράκ πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει τη φροντίδα και την προστασία χιλιάδων γυναικών και εφήβων θυμάτων σεξουαλικής βίας από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, εκτίμησε σήμερα ο ΟΗΕ.

Σε έκθεσή τους η Αποστολή αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησαν επίσης πως τα παιδιά που γεννιούνται από βιασμούς κινδυνεύουν να είναι θύματα διακρίσεων και βίας σε όλη τους τη ζωή.

«Τα φυσικά, ψυχικά και συναισθηματικά τραύματα που προκαλούνται από το ΙΚ είναι σχεδόν πέρα από κάθε κατανόηση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

«Αν τα θύματα είναι να ξανακτίσουν τις ζωές τους, και εκείνες των παιδιών τους, έχουν ανάγκη από δικαιοσύνη και επανόρθωση», υπογράμμισε.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα καταγράφει φρικτές παραβιάσεις, όπως είναι οι βιασμοί, οι απαγωγές, η δουλεία και η απάνθρωπη μεταχείριση, που υφίστανται οι γυναίκες και οι έφηβες, ιδίως εκείνες που προέρχονται από τη μειονότητα γιαζίντι, στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του ΙΚ.

Το 2014, τζιχαντιστές σκότωσαν χιλιάδες γιαζίντι στο προπύργιό τους στο όρος Σίντζαρ, στο βόρειο Ιράκ, και απήγαγαν χιλιάδες γυναίκες και εφήβους, για να τις χρησιμοποιήσουν ως σεξουαλικές σκλάβες.

Περίπου 3.000 από αυτές παραμένουν αιχμάλωτες.

Η έκθεση του ΟΗΕ υπογραμμίζει πως η Βαγδάτη έχει την υποχρέωση, βάση του ιρακινού και του διεθνούς δικαίου, να δικάσει τους υπεύθυνους και να δώσει αποζημιώσεις στα θύματα.

Όμως κάνει λόγο για «ελλείψεις» στην ποινική δικαιοσύνη του Ιράκ, «το οποίο δεν καταφέρνει να διασφαλίσει (…) την προστασία των γυναικών και των παιδιών που υπήρξαν θύματα σεξουαλικής και άλλων μορφών βίας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι γυναίκες που παντρεύτηκαν, με ή χωρίς τη συγκατάθεσή τους, τζιχαντιστές του ΙΚ κινδυνεύουν «με διακρίσεις και μορφές συλλογικής τιμωρίας.»

Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τύχη εκατοντάδων παιδιών που γεννήθηκαν σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του ΙΚ, χωρίς πιστοποιητικά γέννησης ή με έγγραφα του ΙΚ που δεν αναγνωρίζονται από τις ιρακινές αρχές.

«Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι (τα παιδιά αυτά) θα είναι προστατευμένα από την περιθωριοποίηση και την εκμετάλλευση», επέμεινε ο Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

moro - vrefos.jpg
Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη με θύμα παιδί τριών ετών - Μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο, ήταν υποσιτισμένο
Κατά την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης του παιδιού, το ιατρικό προσωπικό εντόπισε ιδιαίτερα ανησυχητικά σημάδια
Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη με θύμα παιδί τριών ετών - Μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο, ήταν υποσιτισμένο
γλώσσα
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Αναστραμμένη Τάξη στην τάξη των “ιταλικών”: Καινοτόμος εκπαιδευτική δράση
Η δράση έχει θέμα: «Cosa Nostra, ’Ndrangheta, Camorra, Sacra Corona Unita: γλωσσικές, ιστορικές και κοινωνιολογικές εκφάνσεις της Μαφίας»
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Αναστραμμένη Τάξη στην τάξη των “ιταλικών”: Καινοτόμος εκπαιδευτική δράση
taksi_xristougenna
Μαθητές και εκπαιδευτικοί υποδέχονται τα Χριστούγεννα με γιορτή και πολιτιστικές δράσεις
Το 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας διοργανώνει γιορτή για μικρούς και μεγάλους
Μαθητές και εκπαιδευτικοί υποδέχονται τα Χριστούγεννα με γιορτή και πολιτιστικές δράσεις