Thumbnail
Ή αλλιώς "σύνδρομο ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης"!

Από "Σύνδρομο Παραίτησης" ή, όπως πολλοί το αποκαλούν, σύνδρομο "ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης", πάσχουν τα παιδιά των προσφύγων, σύμφωνα με ανατριχιαστικά στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας έρευνα της ιατρικής επιθεώρησης Acta Pædiatrica, στη Σουηδία.

Το "Σύνδρομο Παραίτησης" πλήττει αποκλειστικά παιδιά-πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα, με συμπτώματα όπως απολύτως υγιή νεαρά άτομα να πέφτουν σε κώμα, μετά από επιδείνωση της κατάστασής τους, από τη στιγμή που γίνεται γνωστή η απέλασή τους.

Σύμφωνα με τον Independent, 60 παιδιά διαγνώστηκαν με αυτό το σύνδρομο μέσα στο 2016. "Παντελής παθητικότητα, ακινησία, απουσία τόνου, απόσυρση, σίγαση, αδυναμία στο να τρώνε και να πίνουν, ακράτεια, μη αντίδραση σε φυσικά ερεθίσματα ή πόνο",  αποτελούν τα βασικά συμπτώματα, κατά την Acta Pædiatrica.

Τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς ξαπλωμένα στο κρεβάτι ή μετακινούνται με αναπηρικά καρότσια, ενώ σιτίζονται από ειδικό σωλήνα.

Παράλληλα, οι δοκιμές που προκάλεσαν κάποια "απόκριση" από ανθρώπους που βρίσκονται σε κώμα, δεν έφεραν αποτελέσματα σε παιδιά με "Σύνδρομο Παραίτησης", ενώ άλλες εξετάσεις έδειξαν ότι δεν έχουν υποστεί κάποια εγκεφαλική βλάβη.

Ορισμένοι γιατροί περιγράφουν την κατάσταση των παιδιών ως "θέληση για θάνατο", κάτι που συμβαίνει αφού οι οικογένειές τους λάβουν αρνητική απάντηση στην αίτηση ασύλου και βρίσκονται αντιμέτωπες με την αβεβαιότητα.

Πολλοί συγκρίνουν το σύνδρομο με ένα παρόμοιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε έγκλειστους που είχαν χάσει κάθε ελπίδα και κατέρρευσαν.

Οι γιατροί βλέπουν την κατάσταση ως εκδήλωση φόβου επιστροφής τους στις χώρες προέλευσης, ενώ είχαν συνηθίσει την ζωή στην Σουηδία.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το σύνδρομο δεν αφορά μόνο προσφυγόπουλα, αλλά και θύματα ρατσισμού στις ίδιες τις χώρες τους, όπως μειονοτικές ομάδες, Ρομά κλπ.

Η κύρια «θεραπεία» για την κατάσταση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η χορήγηση αδειών παραμονής στις οικογένειες των προσφύγων, κάτι που προβλέπεται και από το Σουηδικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατάσταση των παιδιών συνήθως βελτιώνεται μετά από αρκετούς μήνες από την στιγμή που η οικογένειά τους λάβει άδεια παραμονής.

Όμως κι αυτή η άδεια δεν εγγυάται στις οικογένειες των παιδιών με "Σύνδρομο Παραίτησης" ότι θα έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν στην χώρα, δεδομένου ότι η Σουηδία έχει περιορίσει τους όρους παραμονής προσφύγων τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα έχουν αναφερθεί περιπτώσεις απελάσεων παιδιών, τα οποία βρίσκονταν σε κωματώδη κατάσταση, και στην οποία παρέμεναν για πολλούς μήνες, μετά την επιστροφή της οικογένειάς τους στις χώρες προέλευσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα