shein
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε αυστηρότερη εποπτεία των εισαγωγών μικρής αξίας, με στόχο την προστασία των ευρωπαίων εμπόρων και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταργήσει την απαλλαγή τελωνειακών δασμών για μικροδέματα αξίας μικρότερης των 150 ευρώ, μεταξύ των οποίων προϊόντα από πλατφόρμες όπως Shein και Temu, όπως αποκάλυψε η Joanna Zawistowska, Διευθύντρια Πολιτικής Λιανικού Εμπορίου στη ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η κ. Zawistowska τόνισε ότι η ρύθμιση «αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού των ευρωπαίων εμπόρων από τρίτες χώρες» και επισήμανε ότι ο όγκος εισαγωγών φθηνών και πολλές φορές μη ασφαλών προϊόντων επιβαρύνει τόσο τις τελωνειακές αρχές όσο και τις αρχές εποπτείας της αγοράς. Όπως είπε, «μόνο το 2024, σχεδόν 8.000 προϊόντα το λεπτό εισήλθαν στην Ένωση, συνολικής αξίας 4,6 δισ. ευρώ».

Η Κομισιόν δρομολογεί σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η αναθεώρηση του τελωνειακού πλαισίου, η ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς και η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας στον ψηφιακό τομέα. Η Διευθύντρια υπογράμμισε ότι η πολιτική της Ε.Ε. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες «προσφέρουν ζωντάνια στα χωριά, στις πόλεις και στις γειτονιές μας, ενώ συμβάλλουν στη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας».

Τις θέσεις της Κομισιόν στήριξε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου (ΣΕΛΠΕ), Κώστας Γεράρδος, ο οποίος χαρακτήρισε την επιβάρυνση των μικροδεμάτων με 2 ευρώ ως «πολύ καλή αρχή». Ο κ. Γεράρδος επεσήμανε ότι «υπάρχουν προϊόντα υγιεινής, τα οποία χρησιμοποιούν νικέλιο, το οποίο η Κομισιόν θεωρεί καρκινογόνο και το έχει απαγορεύσει», ενώ πρόσθεσε ότι οι μεγάλες ξένες πλατφόρμες τύπου Temu, Shein και Alibaba «αποτελούν κατακλυσμιαία μεταβολή για την αγορά, απειλώντας κυρίως τους μικρούς εμπόρους».

Η πρωτοβουλία της Κομισιόν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τον χάρτη των ηλεκτρονικών αγορών στην Ευρώπη, ενισχύοντας την ασφάλεια των καταναλωτών και προστατεύοντας την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων εμπόρων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απθ
ΑΠΘ: «Ψηφιακή Δημιουργία και Τέχνες: Ο Ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης» στις 2 Απριλίου
ΑΠΘ: Η εκδήλωση «Ψηφιακή Δημιουργία και Τέχνες: Ο Ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης» την Πέμπτη 2 Απριλίου, στις 18:30
ΑΠΘ: «Ψηφιακή Δημιουργία και Τέχνες: Ο Ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης» στις 2 Απριλίου
ΑΔΕΔΥ
Τρίπολη: Η ΑΔΕΔΥ δηλώνει στήριξη στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί διώκονται γιατί συμμετείχαν στην απεργία - αποχή από την αξιολόγηση - Κινητοποίηση αύριο στην Τρίπολη
Τρίπολη: Η ΑΔΕΔΥ δηλώνει στήριξη στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών