Thumbnail
Ύστερα από πίεση Τουρκίας - ΗΠΑ

Εγκαταλείπουν τελικά την πόλη Μανμπίτζ και τα γύρω χωριά και κομωπόλεις οι μαχητές των κουρδικών πολιτοφυλακών της Συρίας (YPG). Η εν λόγω περιοχή κατελήφη μετά από σφοδρές μάχες εβδομάδων ενάντια στο ISIS.

Όπως ανακοινώθηκε, οι Κούρδοι μαχητές έχουν επιστρέψει «στις βάσεις τους» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, όπως απαιτούσε η Τουρκία, με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Παράλληλα, αξιωματούχος των "Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων", μετώπου του YPG με ένοπλες ομάδες Αράβων της περιοχής, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι "οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μετακινήθηκαν προς ανατολάς κατά μήκος του Ευφράτη για να προετοιμαστούν για την απελευθέρωση της Ράκα".

Σημειώνεται πως η πόλη Ράκα αποτελεί τη de facto πρωτεύουσα του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία.

Όλως αυτών προηγήθηκε χθες η δήλωση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι "οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ότι πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους ανατολικά του Ευφράτη μετά την κατάληψη της πόλης Μανμπίτζ, για να συνεχίσουν να έχουν την αμερικανική υποστήριξη".

Οι Κούρδοι εδώ και περίπου ένα χρόνο είχουν καταλάβει ένα μικρό θύλακα δυτικά του ποταμού Ευφράτη, ενώ το τελευταίο διάστημα είχουν εκδιώξει τους τζιχαντιστές του ISIS από την πόλη Μανμπίτζ, νότια της μεθοριακής πόλης Τζαραμπουλούς (η οποία κατελήφθη πρόσφατα από τη φιλοδυτική αντιπολίτευση και τον τουρκικό στρατό), επεκτείνοντας την παρουσία τους σε μία τεράστια περιοχή.

Σκοπός των Λαϊκών Πολιτοφυλακών της Ροτζάβα (περιοχή της βόρειας Συρίας όπου κατοικούν οι Κούρδοι) είναι να ενώσουν τα εδάφη που κατέχουν στα ανατολικά με τον θύλακα του Εφρίν στα δυτικά της Συρίας.

Η Τουρκία, που χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες τους Κούρδους της Συρίας, δεν επιθυμεί τη δημιουργία αυτόνομης περιοχής κατά μήκος των νότιων συνόρων της. Πλέον σε αυτή τη θέση συναινούν και οι ΗΠΑ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Όλγα Δάλλα - Ζωή Κωνσταντοπούλου
Βολές Δάλλα κατά Κωνσταντοπούλου: «Με έβγαλαν για να βάλουν τον Μπιμπίλα – Η κοινωνία δεν τρώει κουτόχορτο»
Η Όλγα Δάλλα, που κόπηκε από βουλευτής από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για χάρη του Μπιμπίλα...επιστρέφει δριμύτερη
Βολές Δάλλα κατά Κωνσταντοπούλου: «Με έβγαλαν για να βάλουν τον Μπιμπίλα – Η κοινωνία δεν τρώει κουτόχορτο»
τεμπη
Τέμπη: Συγκλονιστικό ηχητικό από τη νύχτα του δυστυχήματος – «Κάντε κάτι, σας παρακαλώ»
Ηχητικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει τις αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια λίγα λεπτά μετά τη σύγκρουση των τρένων
Τέμπη: Συγκλονιστικό ηχητικό από τη νύχτα του δυστυχήματος – «Κάντε κάτι, σας παρακαλώ»
PAIDEIAS
Υπουργείο Παιδείας: Σε απευθείας μετάδοση η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία του 2025-2026
Απευθείας μετάδοση της κλήρωσης για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών σε Πειραματικά Σχολεία για το 2025-2026
Υπουργείο Παιδείας: Σε απευθείας μετάδοση η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία του 2025-2026