Δυτική Ελλάδα: Κλινικές με ένα γιατρό
Ακόμα και τις 10 ώρες αναμονής έχουν περάσει ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της περιοχής μας. Κατά προτεραιότητα αντιμετωπίζονται πάντα τα βαριά ή επικίνδυνα περιστατικά (καρδιολογικά, εγκεφαλικά , σοβαροί τραυματισμοί τροχαίων) αλλά τα λιγότερα σοβαρά, όσο επώδυνα κι αν είναι, μπαίνουν στην αναμονή.
Εκτός κι αν ο ασθενής ανήκει στο 10%, όπως έδειξε η σχετική έρευνα των νοσηλευτών, που έχει το κατάλληλο μέσο, το οποίο του εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Η βασική αιτία της μη έγκαιρης αντιμετώπισης των ασθενών πηγάζει, κυρίως, από το γεγονός της έλλειψης προσωπικού. Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας έχει αναδείξει το θέμα, τονίζοντας την έλλειψη της παρουσίας ειδικευμένων γιατρών στο πιο κρίσιμο τμήμα του νοσοκομείου που σχετίζεται με την υποδοχή, την πρώτη αντιμετώπιση και την αξιολόγηση του περιστατικού.
Και η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας Κώστας Γιαννάκενας από τη μία οφείλεται στην απουσία ορισμένων εφημερευόντων γιατρών (εφημερία από το σπίτι) και από την άλλη στη μείωση των χρημάτων που διατίθενται για τις εφημερίες. «Εχουμε κλινικές και τμήματα που λειτουργούν μόλις μ' έναν ειδικευμένο γιατρό. Ποιον θα πρωτοκοιτάξει αυτός; Τους ασθενείς που έχει στην κλινική ή να κατέβει στα επείγοντα;» Είναι το εύλογο ερώτημα.
«ΚΑΘΟΛΟΥ ΩΣ ΛΙΓΟ»
Τις συνέπειες της κατάστασης αυτής εισπράττουν οι ασθενείς, όπως προκύπτει και από τη σχετική έρευνα των νοσηλευτών του ΠΓΝΠ που παρουσίασε χθες η «Π» με αφορμή την ανακοίνωσή τους στην 1η Νοσηλευτική Διημερίδας που διοργάνωσε το 7ο Περιφερειακό Τμήμα της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και ολοκληρώθηκε χθες.
Το 55,26% των ασθενών απάντησε ότι δεν έχει το περιθώριο να επιλέξει μεταξύ των διαφόρων θεραπευτικών μεθόδων αλλά και τον πάροχο των υπηρεσιών. Στο ίδιο ερώτημα, το 53% των επαγγελματιών υγείας που συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη απάντησε ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται στους ασθενείς από καθόλου έως λίγο.
Το 56,41% των ασθενών πιστεύει επίσης ότι δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, οι οποίες λειτουργούν βάσει προδιαγραφών και τηρούν συγκεκριμένα πρότυπα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 71% των ασθενών πιστεύει ότι κινδυνεύει από βλάβες που μπορεί να προκληθούν από την πλημμελή λειτουργία των υπηρεσιών υγείας.
Στη διάρκεια της διημερίδας αναδείχτηκαν και τα αυξημένα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπο το νοσηλευτικό προσωπικό. Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος της Ενωσης Νοσηλευτών Γεώργιος Αρβανίτης «κάθε νοσηλευτής/τρια είναι καθημερινά αντιμέτωπος/η με τη συνεχή απειλή των λοιμώξεων, βρίσκεται σε συνεχή ορθοστασία, εργάζεται σε εξαιρετικά έντονους ρυθμούς, εκτελεί βάρδιες, απογευματινές και νυχτερινές, χωρίς περιθώρια ξεκούρασης και εκτελεί δουλειά πέντε τουλάχιστον συναδέλφων του/της».
Μαρίνα Ριζογιάννη
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη