Thumbnail

 

Δυτική Ελλάδα: Κλινικές με ένα γιατρό
 
Ακόμα και τις 10 ώρες αναμονής έχουν περάσει ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της περιοχής μας. Κατά προτεραιότητα αντιμετωπίζονται πάντα τα βαριά ή επικίνδυνα περιστατικά (καρδιολογικά, εγκεφαλικά , σοβαροί τραυματισμοί τροχαίων) αλλά τα λιγότερα σοβαρά, όσο επώδυνα κι αν είναι, μπαίνουν στην αναμονή.
 
Εκτός κι αν ο ασθενής ανήκει στο 10%, όπως έδειξε η σχετική έρευνα των νοσηλευτών, που έχει το κατάλληλο μέσο, το οποίο του εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
 
Η βασική αιτία της μη έγκαιρης αντιμετώπισης των ασθενών πηγάζει, κυρίως, από το γεγονός της έλλειψης προσωπικού. Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας έχει αναδείξει το θέμα, τονίζοντας την έλλειψη της παρουσίας ειδικευμένων γιατρών στο πιο κρίσιμο τμήμα του νοσοκομείου που σχετίζεται με την υποδοχή, την πρώτη αντιμετώπιση και την αξιολόγηση του περιστατικού.
 
Και η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας Κώστας Γιαννάκενας από τη μία οφείλεται στην απουσία ορισμένων εφημερευόντων γιατρών (εφημερία από το σπίτι) και από την άλλη στη μείωση των χρημάτων που διατίθενται για τις εφημερίες. «Εχουμε κλινικές και τμήματα που λειτουργούν μόλις μ' έναν ειδικευμένο γιατρό. Ποιον θα πρωτοκοιτάξει αυτός; Τους ασθενείς που έχει στην κλινική ή να κατέβει στα επείγοντα;» Είναι το εύλογο ερώτημα.
 
«ΚΑΘΟΛΟΥ ΩΣ ΛΙΓΟ»
Τις συνέπειες της κατάστασης αυτής εισπράττουν οι ασθενείς, όπως προκύπτει και από τη σχετική έρευνα των νοσηλευτών του ΠΓΝΠ που παρουσίασε χθες η «Π» με αφορμή την ανακοίνωσή τους στην 1η Νοσηλευτική Διημερίδας που διοργάνωσε το 7ο Περιφερειακό Τμήμα της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και ολοκληρώθηκε χθες.
Το 55,26% των ασθενών απάντησε ότι δεν έχει το περιθώριο να επιλέξει μεταξύ των διαφόρων θεραπευτικών μεθόδων αλλά και τον πάροχο των υπηρεσιών. Στο ίδιο ερώτημα, το 53% των επαγγελματιών υγείας που συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη απάντησε ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται στους ασθενείς από καθόλου έως λίγο.
 
Το 56,41% των ασθενών πιστεύει επίσης ότι δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, οι οποίες λειτουργούν βάσει προδιαγραφών και τηρούν συγκεκριμένα πρότυπα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 71% των ασθενών πιστεύει ότι κινδυνεύει από βλάβες που μπορεί να προκληθούν από την πλημμελή λειτουργία των υπηρεσιών υγείας.
 
Στη διάρκεια της διημερίδας αναδείχτηκαν και τα αυξημένα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπο το νοσηλευτικό προσωπικό. Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος της Ενωσης Νοσηλευτών Γεώργιος Αρβανίτης «κάθε νοσηλευτής/τρια είναι καθημερινά αντιμέτωπος/η με τη συνεχή απειλή των λοιμώξεων, βρίσκεται σε συνεχή ορθοστασία, εργάζεται σε εξαιρετικά έντονους ρυθμούς, εκτελεί βάρδιες, απογευματινές και νυχτερινές, χωρίς περιθώρια ξεκούρασης και εκτελεί δουλειά πέντε τουλάχιστον συναδέλφων του/της».
Μαρίνα Ριζογιάννη 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαλεσκου
Ιωάννα Μαλέσκου για την εμπειρία της ως δασκάλα στα Βορίζια: «Μου έλεγαν κουράγιο και υπομονή»
Η παρουσιάστρια αποκάλυψε άγνωστες πτυχές από τον πρώτο της διορισμό στο Δημοτικό Σχολείο Βοριζίων
Ιωάννα Μαλέσκου για την εμπειρία της ως δασκάλα στα Βορίζια: «Μου έλεγαν κουράγιο και υπομονή»
ektakto.jpg
Συναγερμός στη λεωφόρο Σχιστού – Άνδρας απειλεί να πέσει από γέφυρα
Άνδρας απειλεί να αυτοκτονήσει από γέφυρα στη λεωφόρο Σχιστού – Επί τόπου αστυνομία, διαπραγματευτής και πυροσβεστική.
Συναγερμός στη λεωφόρο Σχιστού – Άνδρας απειλεί να πέσει από γέφυρα
Σοφία Ζαχαράκη
Σ. Ζαχαράκη: Αναβάθμιση του γηπέδου Ραπτοπούλου - – 812.000 ευρώ μέσω ΕΠΑ 2021–2025
Νέα ένταξη έργου για την αναβάθμιση του γηπέδου Ραπτοπούλου στον Δήμο Αγράφων – 812.000 ευρώ μέσω ΕΠΑ 2021–2025
Σ. Ζαχαράκη: Αναβάθμιση του γηπέδου Ραπτοπούλου - – 812.000 ευρώ μέσω ΕΠΑ 2021–2025