Με καθαρό και αιχμηρό λόγο, η εισαγγελέας της έδρας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ζήτησε την ενοχή των δύο πρώην προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, τονίζοντας πως οι καταθέσεις τους δεν στηρίχθηκαν σε κανένα αποδεικτικό στοιχείο και οδήγησαν σε αδικαιολόγητη εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε να κηρυχθούν ένοχοι για ψευδή κατάθεση και ψευδή καταμήνυση – όπως και πρωτοδίκως – ο Φιλίστωρας Δεστεμπασίδης και η Μαρία Μαραγγέλη, με εξαίρεση δύο πράξεις ψευδούς καταμήνυσης που αφορούν την ίδια, λόγω παραγραφής.
Όπως ανέφερε, οι δύο κατηγορούμενοι φέρουν «ευθύνη – αλλά όχι πλήρη – για τη δολοφονία χαρακτήρων πολιτικών προσώπων», υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε προσκομίστηκε στοιχείο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς περί δωροδοκιών.
«Χωρίς αποδείξεις, χωρίς τεκμηρίωση»
Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας αμφισβήτησε ευθέως ότι οι επίμαχες καταθέσεις βασίστηκαν σε πραγματικά γεγονότα. Παρότι οι μάρτυρες επικαλέστηκαν ως πηγή τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, η ίδια σημείωσε ότι «δεν προκύπτει κανένα αποδεικτικό μέσο για χρηματισμό πολιτικού προσώπου».
Η εικόνα που σχημάτισε το δικαστήριο για τον κ. Φρουζή, όπως είπε, ήταν διαφορετική από τις περιγραφές: αν και χαρακτηρίστηκε «σκοτεινή προσωπικότητα», εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, γεγονός που εντείνει τις αμφιβολίες για όσα του αποδόθηκαν.
«Άλλο οι ΗΠΑ, άλλο η Ελλάδα»
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συχνή επίκληση της αξιοπιστίας των καταθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι το νομικό πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς στις ΗΠΑ πρόκειται για αστική διαδικασία διακανονισμού, χωρίς αναφορά σε δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, σε αντίθεση με την ποινική διαδικασία που ακολουθείται στην Ελλάδα.
Κατά την εκτίμησή της, οι κατηγορούμενοι όφειλαν να γνωρίζουν τις διαφορές αυτές και να αντιληφθούν ότι οι ισχυρισμοί τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση.
Βολές κατά Δικαιοσύνης και Τύπου
Η εισαγγελική λειτουργός δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης, κάνοντας λόγο για βιασύνη και προχειρότητα τόσο στις καταθέσεις όσο και στη συνολική πορεία της δικογραφίας. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε μερίδα των ΜΜΕ, τα οποία χαρακτήρισε «κοράκια», υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση προηγήθηκε της δικαστικής έρευνας.
«Επλήγη το κύρος και η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να εμφανίζεται ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος χωρίς απόλυτη προσοχή και τεκμήρια.
Η δίκη συνεχίζεται, με το ενδιαφέρον πλέον στραμμένο στην τελική κρίση του δικαστηρίου, μετά από μια αγόρευση που έθεσε στο επίκεντρο όχι μόνο τις ευθύνες των κατηγορουμένων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η υπόθεση Novartis διαχειρίστηκε σε όλα τα επίπεδα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Θεοφάνεια ή Θεοφάνια; Τι απαντά ο Γιώργος Μπαμπινιώτης
«Άρουρα»: Tι σημαίνει η αρχαία λέξη και τι περιγράφει;
Σαρώνει ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ το Γενάρη του 2026 η πιο εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών για το ΑΣΕΠ
Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 5/2
Νίκος Μακρής