Από τα πιο αγαπημένα ευρωπαϊκά βουτήματα, τα μπισκότα βουτύρου–κανέλας έχουν κερδίσει τη φήμη τους χάρη στη φίνα υφή τους και το γλυκό, ζεστό άρωμα που γεμίζει το σπίτι με την πρώτη κιόλας δόση κανέλας. Με ένα απλό κουπ πατ μπορείτε να τους χαρίσετε χριστουγεννιάτικη εμφάνιση και να τα μετατρέψετε στο απόλυτο εποχικό κέρασμα.
Η συγκεκριμένη συνταγή, δοκιμασμένη και σίγουρη, βασίζεται σε πραγματικό αγελαδινό βούτυρο, τριμμένη αμυγδαλόψιχα και καθαρή βανίλια, ενώ αποδίδει περίπου 36 μεγάλα μπισκότα – ή πολύ περισσότερα μικρά. Συνοδεύουν ιδανικά τσάι, καφέ και όλες τις γλυκές στιγμές χαλάρωσης στο σπίτι.
Υλικά
Για τα μπισκότα:
- 140 γρ. αγελαδινό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- ½ φλ. (100 γρ.) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
- 1 μεγάλο αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1½ φλ. (200 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλ. (50 γρ.) αλεσμένα αμύγδαλα
- ¾ κ.γ. τριμμένη κανέλα
- ¼ κ.γ. αλάτι
Για την επάλειψη:
- 1 μεγάλο αυγό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 κ.γ. κρέμα γάλακτος
- 1/8 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με το βούτυρο:
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο και κρεμώδες. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά.
Ρίχνουμε το αυγό και αναδεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. - Στερεά υλικά:
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα αλεσμένα αμύγδαλα, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα σταδιακά στο μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη. - Άνοιγμα ζύμης:
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζουμε στα δύο και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας, σε πάχος περίπου 0,5 εκ.
Τοποθετούμε τα φύλλα ζύμης σε ταψί και τα βάζουμε στο ψυγείο για 3–4 ώρες ή όλο το βράδυ για να σφίξουν καλά. - Κοπή & ψήσιμο:
Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί. Βγάζουμε τη ζύμη, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και κόβουμε μπισκότα στα σχήματα που θέλουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C.
Χτυπάμε το αυγό για την επάλειψη με την κρέμα γάλακτος και το αλάτι, αλείφουμε ελαφρά τα μπισκότα, περιμένουμε 5–10 λεπτά και επαναλαμβάνουμε.
Ψήνουμε 15–20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Στα μισά περιστρέφουμε το ταψί για ομοιόμορφο ψήσιμο. - Τελικό στάδιο:
Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Διατηρούνται για εβδομάδες σε αεροστεγές δοχείο. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Απλά, μυρωδάτα και σίγουρα επιτυχημένα, αυτά τα μπισκότα βουτύρου–κανέλας είναι ο τέλειος τρόπος να φέρετε τη θαλπωρή των γιορτών στο σπίτι — μια κλασική συνταγή που μένει πάντα αγαπημένη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση