Πολλοί καταναλωτές συχνά διστάζουν όταν καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε λευκά και καφέ αυγά. Η συζήτηση γύρω από το ποια είναι καλύτερα για κατανάλωση έχει δημιουργήσει μύθους και παρανοήσεις, όμως η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή από ό,τι φαίνεται.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η βασική διαφορά ανάμεσα στα λευκά και στα καφέ αυγά είναι καθαρά γενετική: εξαρτάται από τη ράτσα της κότας που τα γεννά. Τα λευκά αυγά προέρχονται από κότες με λευκό φτέρωμα, ενώ τα καφέ από κόκκινες ή καφέ κότες. Ωστόσο, σε γεύση και θρεπτική αξία δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Και οι δύο τύποι περιέχουν περίπου ίδιες ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών και βιταμινών.
Εκτός από την επιλογή χρώματος, οι ειδικοί δίνουν και μερικές χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη αξιοποίηση των αυγών στην κουζίνα:
Έλεγχος φρεσκάδας: Πάντα ελέγχετε την ημερομηνία λήξης και φυλάξτε τα αυγά στο ψυγείο.
Βράσιμο: Προσθέστε λίγο αλάτι στο νερό για να αποφύγετε το σπάσιμο και να καθαρίζονται πιο εύκολα.
Αυγά σκραμπλ: Χτυπήστε καλά τα ασπράδια με τους κρόκους για πιο αφράτο αποτέλεσμα.
Αξιοποίηση τσόφλιων: Τριμμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό λίπασμα ή απωθητικό για έντομα στον κήπο.
Μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία: Διατηρείται καλύτερα η γεύση και η υφή των αυγών.
Με λίγα λόγια, η επιλογή ανάμεσα σε λευκά και καφέ αυγά είναι καθαρά θέμα προτίμησης. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι η σωστή αποθήκευση, η φρεσκάδα και ο τρόπος μαγειρέματος, ώστε να απολαύσουμε το μέγιστο θρεπτικό και γευστικό αποτέλεσμα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση