Οι αστυνομικές Αρχές έχουν επικεντρωθεί στον εντοπισμό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στο ένοπλο επεισόδιο στα Βορίζια, το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025. Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 39χρονου άνδρα και μιας 56χρονης γυναίκας, μέλη οικογενειών με χρόνιες διαφορές.
Οι έρευνες περιλαμβάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις και ελέγχους από την τοπική ΕΛΑΣ, καθώς και από ειδικές αστυνομικές ομάδες που βρίσκονται στην περιοχή από τις πρώτες ώρες μετά το αιματηρό επεισόδιο.
Μέχρι στιγμής, οι καταθέσεις δεν έχουν αποσαφηνίσει πλήρως τους ρόλους των εμπλεκόμενων, εκτός από το γεγονός ότι η 56χρονη δέχθηκε θανατηφόρο πυροβολισμό από ένα καλάσνικοφ.
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, τόνισε ότι υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι, όπως άτομα που μετέφεραν τραυματίες, έκρυψαν όπλα ή εμπλεκόμενους.
Δύο από τους κατηγορούμενους, ηλικίας 25 και 30 ετών, νοσηλεύτηκαν στο ΠΑΓΝΗ και μετά την απολογία τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, λαμβάνοντας εξιτήριο και μεταφερόμενοι σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα εκτός Κρήτης.
Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει οργανωμένη προσπάθεια για τον περιορισμό της παράνομης οπλοκατοχής στην Κρήτη. Η εκπρόσωπος Τύπου γνωστοποίησε ότι 50 επιπλέον αστυνομικοί έχουν μεταβεί στο νησί, ενώ άλλοι 100 ενισχύουν το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, το οποίο θα αναβαθμιστεί σε υποδιεύθυνση με ειδικό τμήμα για τα Ειδικά Εγκλήματα.
Η Δημογλίδου τόνισε ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση της Αστυνομίας μετά το φονικό, με οκτώ αστυνομικούς να περιπολούν όλο το βράδυ, χωρίς ωστόσο να αποτραπεί η τραγωδία.
Η ΕΛΑΣ διεξάγει δύο κύριες έρευνες:
Στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού που προηγήθηκε της συμπλοκής.
Στον εντοπισμό των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της φονικής διαμάχης.
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τέσσερα όπλα, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα. Οι βαλλιστικές εξετάσεις συνεχίζονται σε συνεργασία με τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια.
Στην Κρήτη, την τελευταία διετία έχουν κατασχεθεί πάνω από 2.000 πυροβόλα όπλα, ενώ μόνο το τελευταίο δεκάμηνο πραγματοποιήθηκαν δεκάδες επιχειρήσεις κατά της παράνομης οπλοκατοχής.
Η ΕΛΑΣ ελέγχει τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις στην περιοχή, που σχετίζονται και με υποθέσεις επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των όπλων στο νησί κυμαίνονται από 600.000 έως 1 εκατομμύριο, αλλά οι Αρχές τις χαρακτηρίζουν ανεπιβεβαίωτες.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε επτά άξονες για την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής:
Κακουργηματική ποινή για παράνομη κατοχή ή μεταφορά πυροβόλου όπλου.
Σκληρές ποινές για υποτροπή, με κάθειρξη έως 10 έτη για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.
Επιβαρυντικές περιστάσεις για χρήση όπλων σε ζωοκλοπές, εκβίαση και παράνομη βία.
Περιοριστικοί όροι από εισαγγελικό λειτουργό για πρόληψη κινδύνου ζωής.
Αναθεώρηση αδειών σκοποβολής.
Απαλλαγή από ποινή σε περίπτωση εκούσιας παράδοσης όπλων στην αστυνομία.
Διεύρυνση των χώρων όπου η οπλοκατοχή θεωρείται κακούργημα, όπως εμποροπανήγυρεις και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Παράλληλα, το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος θα ενισχυθεί για να λειτουργεί ως ελληνικό FBI, με μόνιμη παρουσία στην Κρήτη.
Ο Υπουργός δήλωσε ότι η Αστυνομία θα διαλευκάνει πλήρως το περιστατικό στα Βορίζια και ότι η κυβέρνηση δεν θα φοβηθεί να αντιμετωπίσει αυτούς που επιχειρούν να επιβάλλουν το δικό τους δίκιο βίαια.
Σχετικά με δηλώσεις υπέρ της οπλοκατοχής, όπως αυτές του Άδωνι Γεωργιάδη, ο Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι δεν συμμερίζεται τέτοιες απόψεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Νίκος Μακρής