Πώς το junk food στην εφηβεία βλάπτει ανεπανόρθωτα τη μνήμη
Πως έγινε η μελέτη για το fast food

Το γρήγορο φαγητό (fast food) είναι στη κορυφή των προτιμήσεων των νέων, ειδικά των μικρών παιδιών και των εφήβων. Ωστόσο, οι γονείς πλέον, έχουν άλλον έναν λόγο να αρνούνται να αγοράσουν στα παιδιά τους μπέργκερ και πίτσες, με την υποστήριξη της επιστήμης!

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), η κατανάλωση γρήγορου φαγητού κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ετών ανάπτυξης του εγκεφάλου βλάπτει τη μνήμη μακροπρόθεσμα. Οι επιστήμονες τονίζουν, ότι ακόμα κι αν αλλάξει η διατροφή και γίνει πιο υγιεινή στην ενήλικη ζωή, η «ζημιά» στη μνήμη των νέων είναι μη αναστρέψιμη.

Μεταξύ των ηλικιών 10 και 24 ετών, ο εγκέφαλος υφίσταται σημαντικές αλλαγές που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες όπως η γενετική, οι ορμόνες, ο ύπνος και η διατροφή. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη διατροφή, ιδιαίτερα την κατανάλωση γρήγορου φαγητού, με τη γνωστική δυσλειτουργία.

Πως έγινε η μελέτη για το fast food

Η μελέτη μιλά για την «δυτική διατροφή», από την οποία δεν λείπουν τα μπέργκερ, οι πίτσες και άλλες τροφές επιβλαβείς για την υγεία πλούσιες σε ζάχαρη και κορεσμένα λίπη. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις που είχε αυτή η διατροφή σε εργαστηριακά τρωκτικά.

Διεξήχθησαν πειράματα για τον έλεγχο της επεισοδιακής μνήμης που εξαρτάται από τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Αυτή αφορά τα καθημερινά γεγονότα που συνέβησαν σε συγκεκριμένες ώρες και μέρη (π.χ. αναμνήσεις από το έβδομο πάρτι γενεθλίων σας).

Τα τρωκτικά υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης, και όσα τρέφονταν αποκλειστικά με fast food παρουσίαζαν γνωστικά προβλήματα, σε σύγκριση με όσα είχαν ακολουθήσει μια υγεινή διατροφή. Το γρήγορο φαγητό δεν φέρεται να άλλαξε σημαντικά τα αποτελέσματα των τεστ μνήμης που είχαν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση περιοχών του εγκεφάλου εκτός του ιππόκαμπου.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα επίπεδα ακετυλοχολίνης, μια ουσία στην οποία βασίζεται η περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου και συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η ζάχαρη και τα λιπαρά μειώνουν τα επίπεδα αυτής της ουσίας, όπως έδειξε η μελέτη.

Έπειτα, οι ερευνητές άλλαξαν τη διατροφή των τρωκτικών με πιο υγιεινά φαγητά. Παρατηρήθηκαν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, αλλά η εξασθένηση της μνήμης παρέμεινε, επιβεβαιώνοντας ότι η ακετυλοχολίνη και όχι το μικροβίωμα, προκάλεσε αυτές τις βλάβες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα γνωστικά προβλήματα παρουσιάστηκαν, χωρίς να έχουν εμφανιστεί προβλήματα βάρους και παχυσαρκίας.

Τέλος, οι ερευνητές μπόρεσαν να αντιστρέψουν τη βλάβη χρησιμοποιώντας φάρμακα που μιμούνται την ακετυλοχολίνη. Τα φάρμακα εγχύθηκαν απευθείας στον ιππόκαμπο πριν από το τεστ μνήμης, βελτιώνοντας την απόδοση μνήμης.

Πηγή: newsatlas.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βουλή
Στη Βουλή τροπολογία για τη δόμηση σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του ΥΠΕΝ για τη δόμηση σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους
Στη Βουλή τροπολογία για τη δόμηση σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους
pyrosvestiki.jpg
Πυρκαγιές σε Κερατέα, Ωραιόκαστρο και Σέρρες – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά στην Κερατέα - Σε ύφεση η φωτιά στο Ωραιόκαστρο, μαίνεται η φωτιά στις Σέρρες
Πυρκαγιές σε Κερατέα, Ωραιόκαστρο και Σέρρες – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
σαλάτα
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει
Είναι μια σαλάτα-γεύμα που συνδυάζει φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πολύ γεύση – μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους, για όσους...
Φακόρυζο με πίκλες κρεμμυδιού & καβουρδισμένο αμύγδαλο – Η σαλάτα που (επιτέλους) δε θα σε κουράσει