Βουλιαγμένη: Ανασύρθηκε η σορός του 34χρονου
Από το σκοτάδι του βυθού στο φως της οικογένειας: Ανασύρθηκε η σορός του δύτη

Σε θλίψη βυθίστηκε η κοινότητα των σπηλαιοδυτών της Αττικής, καθώς η σορός του 34χρονου δύτη –πιλότου στο επάγγελμα– ανασύρθηκε από το «Πηγάδι του Διαβόλου» στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Την είδηση επιβεβαίωσε το μεσημέρι του Σαββάτου (28/03) ο Διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος, Ιωάννης Παπαδάκης, κατά την επικοινωνία του με δημοσιογράφους.

«Αν μπορείς να πεις ότι υπάρχει μία ικανοποίηση, είναι για το γεγονός ότι το ιερότερο πράγμα που υπάρχει στη ζωή, οι γονείς, που έχασαν ένα παιδί, τουλάχιστον θα μπορέσουν να το πάρουν μαζί τους και να το αποχαιρετήσουν όπως πρέπει», τόνισε ο κ. Παπαδάκης, περιγράφοντας την ατμόσφαιρα μετά την επιχείρηση.

Η διαδικασία ανάσυρσης ήταν εξαιρετικά δύσκολη, σύμφωνα με τους δύτες που συμμετείχαν. Ο σπηλαιοδύτης Αντώνης Γράφας, ένας από τους επικεφαλής της επιχείρησης, περιέγραψε το τι αντιμετώπισαν κάτω από την επιφάνεια: «Γενικώς ήταν πολύ δύσκολη επιχείρηση γιατί έχουμε το φαινόμενο της ρουφήχτρας. Όταν ο νεκρός είναι 150 κιλά με τη στολή τον εξοπλισμό και το νερό που έχει τραβήξει, δυσκολεύει πολύ η κατάσταση, συν ότι έχουμε και τη ρουφήχτρα που σε τραβάει».

Η ομάδα έδρασε υπό συντονισμό του Λιμενικού και της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών, με τον κ. Γράφα να εξηγεί: «Όλα έγιναν βάσει συντονισμού με τη συνδρομή του Λιμενικού και της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών. Ανασύρθηκε με απόλυτη επιτυχία. Δυστυχώς επειδή γύρισε ο καιρός σε δυτικό-νοτιοδυτικό είχαμε ορατότητα ενός μέτρου. Μπήκαμε στην πρώτη κατάδυση δύο άτομα, μετά πέντε. Υπήρχε κι άλλη ομάδα μετά που μπήκε. Συνολικά ήταν δύο ομάδες ιδιωτών και τρία παιδιά από τη ΜΥΑ».

Η συγκίνηση ήταν έντονη και για τους δύτες, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Γράφας: «Ήταν πολύ συγκινητική κατάσταση με τους γονείς. Μιλήσαμε μαζί τους. Ήταν πολύ συγκινητικά τα λόγια τους και μας πρόσθεσαν άλλο ένα βάρος στους ώμους μας. Εκεί είπαμε, ότι πρέπει να βγει ο άνθρωπος».

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Κουταλάς, επίσης δύτης που συμμετείχε στην ανάσυρση, δήλωσε: «Όλα πήγαν βάσει σχεδιασμού. Είχαμε αρματώσει, είχαμε ασφαλίσει για να πάνε όλα καλά. Βγήκε ο άνθρωπος με τη βοήθεια της ΜΥΑ και τη συνδρομή του Λιμεναρχείου. Αντιμετωπίσαμε τις κλασικές δυσκολίες του πηγαδιού και επιπλέον είχαμε πολύ χαμηλή ορατότητα».

Η σορός του 34χρονου παραλήφθηκε από πλωτό σκάφος και μεταφέρεται σε λιμάνι, για να παραδοθεί σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και να διακομισθεί στο νοσοκομείο, πριν ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία και παραδοθεί στην οικογένεια για την κηδεία.

Η επιχείρηση διήρκησε αρκετές ώρες, σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο ακόμα και για έμπειρους δύτες, καθώς η σορός εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 30 μέτρων. Η ομάδα κατέβηκε σταδιακά, ασφαλίζοντας σχοινιά και εξοπλισμό, με επτά σπηλαιοδύτες να συμμετέχουν συνολικά – πέντε στο νερό και οι υπόλοιποι στο βοηθητικό σκάφος.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κίμτσι
Καρδιά: Ποια «υγιεινά» τρόφιμα Αυτά τα δημοφιλή τρόφιμα μπορεί να αυξάνουν την πίεση και το σάκχαρο
Πέντε υγιεινά τρόφιμα μπορεί να επιβαρύνουν την καρδιά, προειδοποιούν οι καρδιολόγοι
Καρδιά: Ποια «υγιεινά» τρόφιμα Αυτά τα δημοφιλή τρόφιμα μπορεί να αυξάνουν την πίεση και το σάκχαρο
ekav
Τραγωδία στην Εγνατία: Δύο νεκροί σε διπλό δυστύχημα κοντά στη Δωδώνη
Τρομακτικό τροχαίο με 2 νεκρούς στην Εγνατία Οδό λίγο μετά τον κόμβο της Δωδώνης – Το ένα θύμα παρασύρθηκε από άλλο όχημα
Τραγωδία στην Εγνατία: Δύο νεκροί σε διπλό δυστύχημα κοντά στη Δωδώνη