Καφές
Η αυξημένη χοληστερίνη αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Η χοληστερίνη είναι ένα είδος λιπαρής ουσίας που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα και παίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή ορμονών, η δημιουργία βιταμίνης D και η σύνθεση χολικών οξέων για την πέψη. Το ήπαρ είναι το όργανο που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ μέρος της προσλαμβάνεται από ζωικές τροφές, όπως κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά.

Διακρίνουμε δύο κύριες μορφές:

LDL (κακή χοληστερίνη): Συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αγγείων, σχηματίζοντας πλάκες που οδηγούν σε στένωση και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

HDL (καλή χοληστερίνη): Μεταφέρει την περίσσεια χοληστερίνης πίσω στο ήπαρ, συμβάλλοντας στην απομάκρυνσή της και προστατεύοντας την καρδιά.

Η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων επιτυγχάνεται με ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ψάρια, καθώς και με συστηματική άσκηση. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική παρέμβαση, πάντα με καθοδήγηση γιατρού.

Ο ρόλος του καφέ στη χοληστερίνη

Ο καφές είναι ένα αγαπημένο ρόφημα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και κάποιες παγίδες. Περιέχει ουσίες που ονομάζονται διτερπένια, οι οποίες φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα LDL χοληστερίνης.

Η περιεκτικότητα σε διτερπένια εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής:

Υψηλή περιεκτικότητα: μη φιλτραρισμένος καφές (όπως ο εσπρέσο ή ο βρασμένος καφές), που περιέχει καφεστόλη και καχεόλη.

Χαμηλή περιεκτικότητα: φιλτραρισμένος και στιγμιαίος καφές, καθώς το φίλτρο συγκρατεί μεγάλο μέρος των ενώσεων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση 1-2 καφέδων την ημέρα δεν δημιουργεί πρόβλημα. Ωστόσο, όσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, π.χ. λόγω διαβήτη, υψηλής χοληστερίνης ή καπνίσματος, καλό είναι να προτιμούν καφέ φίλτρου ή στιγμιαίο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η εκπαιδευτικός που πέθανε στη Γλυφάδα από την κακοκαιρία
Γλυφάδα: «Με τα άσπρα θα τη ντύσω, νύφη» – Σπαράζει ο πατέρας για τη 56χρονη φιλόλογο
«Χάσαμε έναν άγγελο, θα την ντύσουμε νύφη» - Ξεσπά ο πατέρας της αδικοχαμένης Χριστίνας Φωστέρη (Βίντεο)
Γλυφάδα: «Με τα άσπρα θα τη ντύσω, νύφη» – Σπαράζει ο πατέρας για τη 56χρονη φιλόλογο
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), λογότυπο
ΙΕΠ: Νέα τμήματα για την επιμόρφωση SUB.8 – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις εκπαιδευτικών
Ανοίγει στις 26 Ιανουαρίου πλατφόρμα του ΙΕΠ για το SUB.8: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί για τις αιτήσεις
ΙΕΠ: Νέα τμήματα για την επιμόρφωση SUB.8 – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις εκπαιδευτικών