kimas-mosxarisios
H απλότητά του κιμά κρύβει σοβαρούς μικροβιολογικούς κινδύνους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την κατάψυξη.

Μύθος: Ο κιμάς μπορεί απευθείας στην κατάψυξη

Πολλοί βάζουν τον κιμά κατευθείαν στην κατάψυξη, είτε αμέσως μετά την αγορά είτε αφού τον πλάσουν σε μπιφτέκια. Ο Ιωάννης Γ. Κακός, διακεκριμένος τεχνολόγος τροφίμων, επισημαίνει ότι αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη, καθώς από τη στιγμή που το κρέας αλέθεται σε κιμά υπάρχει επιμόλυνση με μικροοργανισμούς όπως Salmonella, E. coli και Listeria. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα από ήπια γαστρεντερικά ενοχλήματα μέχρι σοβαρές διαταραχές.

Σωστό μαγείρεμα

Η θερμική επεξεργασία είναι καθοριστική: το ψήσιμο ή το μαγείρεμα πρέπει να φτάνει τους 70°C σε όλη την ποσότητα, ώστε να καταστρέφονται τα βακτήρια. Στον κιμά που μαγειρεύεται στην κατσαρόλα, το σωστό ανακάτεμα διασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας.

Κίνδυνοι από λάθη στην κουζίνα

Ο κ. Κακός τονίζει ότι λάθη όπως η ανάμιξη ωμού κιμά με άλλα τρόφιμα, η χρήση ίδιων σκευών για ωμό και μαγειρεμένο κρέας, η απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου ή η ανεπαρκής καθαριότητα των χεριών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή επιμόλυνση.

Τι μπορούμε να ελέγξουμε

Ο κιμάς να αγοράζεται σε αεροστεγή συσκευασία και να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης.

Να αποφεύγεται η αγορά κιμά που ήδη έχει κοπεί στο κατάστημα.

Να μην χρησιμοποιείται κιμάς που έμεινε σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από δύο ώρες.

Υπάρχει σωστός τρόπος κατάψυξης;

Η ασφαλέστερη επιλογή είναι να αγοράσουμε ήδη καταψυγμένο κιμά από το εμπόριο, όπου η διαδικασία έχει γίνει υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Αν θέλουμε να καταψύξουμε νωπό κιμά στο σπίτι, πρέπει:

Να τον τοποθετήσουμε σε αεροστεγή σακουλάκια σε πολύ μικρές ποσότητες, πάχους μικρότερου του 1 εκατοστού.

Η απόψυξη να γίνεται αποκλειστικά στη συντήρηση, όχι με νερό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση

Ο κιμάς πρέπει να αγοράζεται και να καταναλώνεται άμεσα, όχι να φυλάσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μετά το άνοιγμα ενός δοχείου, να καταναλώνεται γρήγορα.

Μετά την απόψυξη στο ψυγείο, να καταναλώνεται εντός 48 ωρών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φοιτήτρια, μελέτη, διάβασμα, κορίτσι, βιβλία, τετράδια, βιβλιοθήκη
Γιατί η γραφή στο χέρι ξυπνά τη μνήμη μας
Στην εποχή των οθονών, όπου σχεδόν κάθε εργασία περνά μέσα από το πληκτρολόγιο, η γραφή στο χέρι φαίνεται να έχει έναν ξεχωριστό ρόλο στη λειτουργία...
Γιατί η γραφή στο χέρι ξυπνά τη μνήμη μας
δασκαλα
Το κόστος ζωής και η κρίση στελέχωσης στην εκπαίδευση: Όταν ο μισθός δεν φτάνει στο τέλος του μήνα
Η αντίφαση είναι κραυγαλέα: Επενδύουμε σε ψηφιακά σχολεία, «δεξιότητες του 21ου αιώνα», τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση — αλλά ξεχνάμε τον άνθρωπο...
Το κόστος ζωής και η κρίση στελέχωσης στην εκπαίδευση: Όταν ο μισθός δεν φτάνει στο τέλος του μήνα