Τι δείχνουν τα νέα ευρήματα για την παραθαλάσσια ζωή
Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο εξετάζει πώς το περιβάλλον διαμονής επηρεάζει τη διάρκεια ζωής μας.

Η ανάλυση, η οποία στηρίχθηκε σε δεδομένα απογραφής 66.263 ατόμων, κατέγραψε ότι οι κάτοικοι κοντά στη θάλασσα ζουν κατά μέσο όρο πάνω από 79 χρόνια, ξεπερνώντας το γενικό προσδόκιμο ζωής. Στον αντίποδα, όσοι ζουν κοντά σε εσωτερικά ύδατα, όπως λίμνες και ποτάμια, φτάνουν περίπου τα 78 χρόνια. Ο ειδικός περιβαλλοντικής υγείας Jianyong Wu τονίζει ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Η ζωή δίπλα στη θάλασσα προσφέρει καθαρότερο αέρα, ηπιότερο κλίμα και περισσότερες επιλογές για υπαίθριες δραστηριότητες, όπως περπάτημα ή κολύμπι, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή φυσική κατάσταση. Επιπλέον, οι παράκτιες περιοχές συνδέονται με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, καθώς η αξία των κατοικιών εκεί είναι μεγαλύτερη.

Αντίθετα, η διαμονή σε περιοχές με ποτάμια ή λίμνες, ειδικά σε αστικά κέντρα, συνοδεύεται συχνά από προκλήσεις. Η αυξημένη ρύπανση, τα χαμηλότερα εισοδήματα και η έλλειψη ασφαλών χώρων για άθληση φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και να μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, όπως επισημαίνει ο οικολογικός γεωγράφος Yanni Cao.

Η μελέτη αυτή έρχεται να ενισχύσει την αντίληψη ότι η θάλασσα δεν αποτελεί μόνο πηγή ομορφιάς και ηρεμίας, αλλά μπορεί να συνδέεται και με μια μακρύτερη, πιο υγιή ζωή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου
Χρήστος Μπούρας: «Όχι» στα σενάρια για νέα Τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία – Στόχος η επιβίωση των υπαρχόντων
«Δεν υπάρχουν φοιτητές, δεν θα έρθουν εδώ» - "Καταπέλτης" ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών από το Μεσολόγγι για τη βιωσιμότητα του ΑΕΙ
Χρήστος Μπούρας: «Όχι» στα σενάρια για νέα Τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία – Στόχος η επιβίωση των υπαρχόντων
Τροχαίο με σχολικό λεωφορείο στη Φθιώτιδα
Τραγωδία στη Φθιώτιδα: Σφοδρό τροχαίο με σχολικό λεωφορείο, νεκρός 21χρονος
Μετωπική σύγκρουση σχολικού λεωφορείου που πήγαινε να παραλάβει μαθητές με ΙΧ, νεκρός ο οδηγός του οχήματος
Τραγωδία στη Φθιώτιδα: Σφοδρό τροχαίο με σχολικό λεωφορείο, νεκρός 21χρονος