Μια πολυετής επιστημονική μελέτη έρχεται να δώσει απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολεί διατροφολόγους και καταναλωτές: είναι το πλήρες γάλα ή το γάλα χαμηλών λιπαρών πιο υγιεινό για την καρδιά;
Τα ευρήματα της μελέτης
Οι ερευνητές στη Νορβηγία ανέλυσαν δεδομένα από 73.860 άτομα με μέση ηλικία τα 41 έτη, σε διάστημα 33 ετών (1974-1988). Καταγράφηκαν 26.393 θάνατοι, εκ των οποίων οι 8.590 οφείλονταν σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η ανάλυση έδειξε ότι:
Η υψηλή κατανάλωση γάλακτος γενικά αύξανε τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 22% από όλες τις αιτίες και κατά 12% από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Το πλήρες γάλα σχετιζόταν με τον υψηλότερο κίνδυνο.
Το γάλα χαμηλών λιπαρών μείωνε τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 11% και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 7% σε σύγκριση με το πλήρες.
Γιατί το γάλα με λιγότερα λιπαρά είναι πιο υγιεινό
Η βασική αιτία εντοπίζεται στα κορεσμένα λιπαρά του πλήρους γάλακτος, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Αντίθετα, η κατανάλωση γάλακτος με χαμηλά λιπαρά συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μεγαλύτερη μακροβιότητα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιλογή γάλακτος χαμηλών λιπαρών αποτελεί πιο ασφαλή διατροφική επιλογή για την καρδιά και τη συνολική υγεία, σε σύγκριση με το πλήρες γάλα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom