Η καθημερινή απόλαυση ενός τυλιχτού ή πιτόγυρου στην Κρήτη φαίνεται να μετατρέπεται σε πολυτέλεια, καθώς οι τιμές έχουν σημειώσει εκρηκτική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Μια έρευνα του κρητικού μέσου Creta24.gr σε πλατφόρμες ηλεκτρονικής διανομής δείχνει πως οι εποχές όπου το τυλιχτό κόστιζε μόλις 2,50 ευρώ ανήκουν στο παρελθόν.
Οι τιμές εκτοξεύονται
Σε αρκετές ψησταριές, η τιμή του παραδοσιακού τυλιχτού ξεπερνά πλέον τα 6 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και τα 7 ευρώ. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την έρευνα αποτυπώνουν καθαρά την ανατροπή στο κόστος ενός αγαπημένου σνακ των Κρητικών.
Μερικά καταστήματα προσπαθούν να κρατήσουν την τιμή πιο προσιτή, με 6 ευρώ για το βασικό τυλιχτό, όμως όσοι επιλέξουν μπιφτέκι ή πανσέτα αντί για γύρο θα χρειαστεί να δαπανήσουν ακόμα περισσότερο, ξεπερνώντας συχνά τα 7 ευρώ.
Οι λόγοι της αύξησης
Οι επιχειρηματίες του κλάδου υποστηρίζουν ότι η εκτίναξη των τιμών στις πρώτες ύλες αποτελεί τον βασικό παράγοντα για την άνοδο του κόστους στα τυλιχτά και τα σουβλάκια. Η αύξηση των τιμών κρέατος και άλλων βασικών συστατικών έχει οδηγήσει σε ένα “ράλι” τιμών που αντικατοπτρίζεται απευθείας στο τελικό προϊόν.
Απόλαυση ή πολυτέλεια;
Το αγαπημένο street food των Ελλήνων φαίνεται πλέον να απαιτεί μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, αναδεικνύοντας ένα φαινόμενο κοινωνικής επίδρασης, καθώς η καθημερινή απόλαυση ενός πιτόγυρου δεν είναι πια αυτονόητη.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί προβληματισμό στους καταναλωτές και ανοίγει τη συζήτηση για τη διατήρηση της προσβασιμότητας των παραδοσιακών εδεσμάτων στο ευρύ κοινό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ