ketchup
Τι λένε οι ειδικοί για την πιο παρεξηγημένη σάλτσα της κουζίνας μας

Η κέτσαπ χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά, όμως, όταν την ανοίξεις, πρέπει να τη βάλεις αμέσως μετά στο ψυγείο ή μπορείς να την αφήσεις και εκτός;

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων λένε ότι ενώ η κέτσαπ μπορεί να μένει σταθερή στο ράφι, αλλά γενικά έχει καλύτερη γεύση όταν διατηρείται κρύα. «Είμαι σοκαρισμένος που υπάρχει μια τέτοια διαμάχη», είπε ο Μάρτιν Μπάκναβατζ, ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων στο Penn State University. «Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την ποιότητα της κέτσαπ σας, τη διατηρείτε στο ψυγείο. Μόλις ανοίξετε το κέτσαπ, υπάρχει η πιθανότητα να μπει μούχλα στην κορυφή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία εάν το προϊόν αφεθεί έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Σε προσωπικό επίπεδο, αποθηκεύω την κέτσαπ μου στο ψυγείο. Προτιμώ την κέτσαπ μου σφιχτή, όχι ρευστή. Όταν πιέζω το μπουκάλι και βγαίνει πρώτα το υγρό, αυτό τρελαίνει» είπε χαρακτηριστικά. 

Κι αν την αφήσουμε έξω;

Ο Δρ Μέλβιν Κράμερ είναι ο πρόεδρος της EHA Consulting Group, η οποία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ασφάλεια των τροφίμων. Είπε ότι ενώ είναι απίθανο κάποιος να αρρωστήσει αν φάει κέτσαπ σε θερμοκρασία δωματίου, το καρύκευμα διατηρείται καλύτερα όταν είναι κρύο. «Δεν πρόκειται να αναπτυχθούν παθογόνα στην κέτσαπ σε θερμοκρασία δωματίου, αν και κάποια μούχλα θα μπορούσε ίσως να κάνει την εμφάνισή της. Κυρίως, οι άνθρωποι θέλουν να κρατούν την κέτσαπ τους κρύα επειδή αυτό έχει να κάνει με τη διατήρηση της γεύσης και της συντήρησης του προϊόντος». 

Ο Δρ Ντόναλντ Σάφνερ, ειδικός στην επιστήμη των τροφίμων και διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, συμφώνησε ότι οι άνθρωποι που αφήνουν την κέτσαπ τους έξω πιθανότατα δεν κινδυνεύουν από σοβαρή ασθένεια. Είπε πως «τα καρυκεύματα όπως η κέτσαπ παρασκευάζονται με συστατικά όπως οξύ, αλάτι και πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία όλα λειτουργούν ως συντηρητικά. Θα στοιχημάτιζα ότι δεν θα πάθατε τροφική δηλητηρίαση από κέτσαπ σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός και αν το προσπαθήσατε πραγματικά».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syntaxi.jpg
Συνταξιοδότηση το 2026: Όρια ηλικίας και ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων
Το 2026 είναι χρονιά–κλειδί για χιλιάδες ασφαλισμένους, καθώς αρκετοί έχουν τη δυνατότητα να φύγουν πριν από τα γενικά όρια ηλικίας, αξιοποιώντας...
Συνταξιοδότηση το 2026: Όρια ηλικίας και ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων
αποτελέσματα πανελλαδικών
Το σκοτεινό παρασκήνιο των Πανελλαδικών: Μια αλήθεια που δεν ειπώθηκε ποτέ
«Πολλοί μαθητές παράλληλα, εισέρχονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας με στόχο να απομνημονεύσουν, και όχι να σκεφτούν»
Το σκοτεινό παρασκήνιο των Πανελλαδικών: Μια αλήθεια που δεν ειπώθηκε ποτέ
Μεσόγειος
Οι ωκεανοί του πλανήτη σε άνευ προηγουμένου πίεση: Πέφτει το βάρος στη Μεσόγειο – Τι σημαίνει για την Ελλάδα;
Οι ωκεανοί σε καθεστώς συναγερμού: Γιατί η Μεσόγειος εξελίσσεται σε «καυτό σημείο» του πλανήτη - Τι εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Pierre Bahurel, γενικός...
Οι ωκεανοί του πλανήτη σε άνευ προηγουμένου πίεση: Πέφτει το βάρος στη Μεσόγειο – Τι σημαίνει για την Ελλάδα;