ketchup
Τι λένε οι ειδικοί για την πιο παρεξηγημένη σάλτσα της κουζίνας μας

Η κέτσαπ χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά, όμως, όταν την ανοίξεις, πρέπει να τη βάλεις αμέσως μετά στο ψυγείο ή μπορείς να την αφήσεις και εκτός;

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων λένε ότι ενώ η κέτσαπ μπορεί να μένει σταθερή στο ράφι, αλλά γενικά έχει καλύτερη γεύση όταν διατηρείται κρύα. «Είμαι σοκαρισμένος που υπάρχει μια τέτοια διαμάχη», είπε ο Μάρτιν Μπάκναβατζ, ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων στο Penn State University. «Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την ποιότητα της κέτσαπ σας, τη διατηρείτε στο ψυγείο. Μόλις ανοίξετε το κέτσαπ, υπάρχει η πιθανότητα να μπει μούχλα στην κορυφή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία εάν το προϊόν αφεθεί έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Σε προσωπικό επίπεδο, αποθηκεύω την κέτσαπ μου στο ψυγείο. Προτιμώ την κέτσαπ μου σφιχτή, όχι ρευστή. Όταν πιέζω το μπουκάλι και βγαίνει πρώτα το υγρό, αυτό τρελαίνει» είπε χαρακτηριστικά. 

Κι αν την αφήσουμε έξω;

Ο Δρ Μέλβιν Κράμερ είναι ο πρόεδρος της EHA Consulting Group, η οποία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ασφάλεια των τροφίμων. Είπε ότι ενώ είναι απίθανο κάποιος να αρρωστήσει αν φάει κέτσαπ σε θερμοκρασία δωματίου, το καρύκευμα διατηρείται καλύτερα όταν είναι κρύο. «Δεν πρόκειται να αναπτυχθούν παθογόνα στην κέτσαπ σε θερμοκρασία δωματίου, αν και κάποια μούχλα θα μπορούσε ίσως να κάνει την εμφάνισή της. Κυρίως, οι άνθρωποι θέλουν να κρατούν την κέτσαπ τους κρύα επειδή αυτό έχει να κάνει με τη διατήρηση της γεύσης και της συντήρησης του προϊόντος». 

Ο Δρ Ντόναλντ Σάφνερ, ειδικός στην επιστήμη των τροφίμων και διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, συμφώνησε ότι οι άνθρωποι που αφήνουν την κέτσαπ τους έξω πιθανότατα δεν κινδυνεύουν από σοβαρή ασθένεια. Είπε πως «τα καρυκεύματα όπως η κέτσαπ παρασκευάζονται με συστατικά όπως οξύ, αλάτι και πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία όλα λειτουργούν ως συντηρητικά. Θα στοιχημάτιζα ότι δεν θα πάθατε τροφική δηλητηρίαση από κέτσαπ σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός και αν το προσπαθήσατε πραγματικά».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καταστροφές από την κακοκαιρία Byron
Κακοκαιρία: Πληγήκατε από πλημμύρες; Έτσι θα διεκδικήσετε αποζημίωση
Αποζημίωση πλημμύρας: Ποιοι δικαιούνται χρήματα από το Δημόσιο για ζημιές σε σπίτι ή αυτοκίνητο – Βήμα βήμα η διαδικασία
Κακοκαιρία: Πληγήκατε από πλημμύρες; Έτσι θα διεκδικήσετε αποζημίωση
Το Αριστοτέλειο επεκτείνει το δίκτυο των ακαδημαϊκών συνεργασιών στη Λατινική Αμερική
ΑΠΘ: Το Αριστοτέλειο επεκτείνει το δίκτυο των ακαδημαϊκών συνεργασιών του στη Λατινική Αμερική
Νέα διεθνής γέφυρα συνεργασίας για το ΑΠΘ, με στοχευμένες ακαδημαϊκές ανταλλαγές, κοινά ερευνητικά προγράμματα και ενίσχυση της παρουσίας του στη...
ΑΠΘ: Το Αριστοτέλειο επεκτείνει το δίκτυο των ακαδημαϊκών συνεργασιών του στη Λατινική Αμερική
Καταφύγιο σκύλων στη Νίκαια καταστράφηκε από την κακοκαιρία Byron
Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» καταφύγιο αδέσποτων στη Νίκαια – Έκκληση για βοήθεια (vid)
Καταστράφηκαν υποδομές, τροφές και εξοπλισμός – Επείγουσα έκκληση για φιλοξενία 30 ζώων και εθελοντές
Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» καταφύγιο αδέσποτων στη Νίκαια – Έκκληση για βοήθεια (vid)