Υλικά:
1,5 κιλό φλάσκες μελιτζάνες, σε χοντρές ροδέλες
2 κ.σ. αλάτι
2 πιπεριές κέρατο, σε κομμάτια
8 ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες και σε λεπτές ροδέλες
5 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
40 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (ή ανάμεικτος με αρνίσιο)
90 ml ελαιόλαδο
250 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
90 ml κόκκινο κρασί
400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
5 κ.σ. βασιλικός φρέσκος
1 φύλλο δάφνης
Μπαχαρικά: 1 κ.γ. μπαχάρι, ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, ½ κ.γ. κόλιανδρος, ⅓ κ.γ. κανέλα, ¼ κ.γ. γαρίφαλο
αλάτι, πιπέρι
700 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
4 αυγά
120 γρ. τριμμένη γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι
½ κ.γ. μαυροκούκι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Αρχικά, μουλιάζουμε τις μελιτζάνες σε κρύο νερό με αλάτι για περίπου 1 ώρα, ώστε να φύγει η πικράδα. Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε καλά και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Στρώνουμε τις ροδέλες ντομάτας σε ταψί με λαδόκολλα, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε για 1 ώρα στους 120°C μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν. Στο μεταξύ, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και τις αφήνουμε σε χαρτί να απορροφήσει το λάδι.
Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και όλα τα μπαχαρικά, χωρίς λάδι, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας, τη δάφνη, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό. Μαγειρεύουμε για μισή ώρα με μισοσκεπασμένο καπάκι μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφαιρούμε τη δάφνη και προσθέτουμε τον βασιλικό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Σε ταψί στρώνουμε πρώτα τις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με βασιλικό, προσθέτουμε τις μισές ντομάτες και τις πιπεριές. Πάνω απλώνουμε τον κιμά και στη συνέχεια τις υπόλοιπες ντομάτες.
Στο μπολ με τα υγρά που άφησαν οι ντομάτες ανακατεύουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το τυρί και λίγο αλατοπίπερο μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Το ρίχνουμε πάνω από τα υλικά στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.
Ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα από πάνω. Αφήνουμε τον μουσακά να σταθεί για 20 λεπτά πριν τον σερβίρουμε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ