Thumbnail
Αν και θεωρούνται βασικό συστατικό σε εκατομμύρια πρωινά σε όλο τον κόσμο, υπήρξε μακροχρόνια ανησυχία για τη σχέση τους με την υγεία της καρδιάς.

Μήπως κατηγορήσαμε τα αυγά άδικα;
Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Jon Buckley επανεξέτασε το ζήτημα μέσα από μια πιο σύγχρονη προσέγγιση. Αντί να εστιάσει μόνο στη χοληστερόλη των τροφών, μελέτησε ξεχωριστά την επίδραση της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπαρών. Η υπόθεση τους ήταν ότι τα αυγά, από μόνα τους, ίσως να μην είναι ο κακός της υπόθεσης όπως θεωρούνταν.

Στην ελεγχόμενη μελέτη που πραγματοποίησαν, συμμετέχοντες κατανάλωναν δύο αυγά ημερησίως μέσα σε ένα διατροφικό πλαίσιο που ήταν μεν πλούσιο σε χοληστερόλη, αλλά φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά. Τα αποτελέσματα εξέπληξαν: όχι μόνο δεν αυξήθηκε η LDL (η λεγόμενη κακή χοληστερίνη), αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε και μείωση των επιπέδων της.

Τι αλλάζει στην εικόνα για τα αυγά;
Η νέα μελέτη δείχνει ότι η χοληστερόλη που περιέχουν τα αυγά δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία της καρδιάς όταν δεν συνδυάζεται με μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν είναι τα αυγά αλλά το συνολικό διατροφικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται.

Ο καθηγητής Buckley εξηγεί: "Όταν ελέγξαμε τα κορεσμένα λιπαρά, διαπιστώσαμε πως η χοληστερόλη από τα αυγά δεν αυξάνει την LDL. Είναι καιρός να ξεχωρίσουμε τον μύθο από την επιστημονική αλήθεια".

Ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος;
Η έρευνα στρέφει τώρα τα βλέμματα στους πραγματικά επικίνδυνους παράγοντες: τα κορεσμένα λιπαρά. Αυτά βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε τροφές όπως το επεξεργασμένο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα γλυκά και τα βιομηχανικά αρτοσκευάσματα. Η συστηματική κατανάλωση αυτών των τροφών έχει ισχυρή συσχέτιση με την αύξηση της LDL χοληστερόλης και κατά συνέπεια, με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αντίθετα, τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (όπως η D και η Β12) και πολύ μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, καθιστώντας τα μια μάλλον ωφέλιμη τροφή όταν καταναλώνονται με μέτρο και ισορροπία.

Η σημασία της συνολικής διατροφής
Το βασικό μήνυμα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι κανένα τρόφιμο δεν πρέπει να δαιμονοποιείται από μόνο του. Η διατροφή πρέπει να εξετάζεται ολιστικά. Σε μια ισορροπημένη δίαιτα, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, τα αυγά όχι μόνο δεν επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς, αλλά μπορούν να συμβάλουν στη θρέψη και την ευεξία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67

Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anergia-people.jpg
Επαγγέλματα με μέλλον: Τα 14 επαγγέλματα με μεγαλύτερη ζήτηση την επόμενη 10ετία στην Ελλάδα
Η επιτυχία στη νέα εποχή της εργασίας χτίζεται μέσα από τη διαρκή σύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας
Επαγγέλματα με μέλλον: Τα 14 επαγγέλματα με μεγαλύτερη ζήτηση την επόμενη 10ετία στην Ελλάδα