Thumbnail
Αν και θεωρούνται βασικό συστατικό σε εκατομμύρια πρωινά σε όλο τον κόσμο, υπήρξε μακροχρόνια ανησυχία για τη σχέση τους με την υγεία της καρδιάς.

Μήπως κατηγορήσαμε τα αυγά άδικα;
Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Jon Buckley επανεξέτασε το ζήτημα μέσα από μια πιο σύγχρονη προσέγγιση. Αντί να εστιάσει μόνο στη χοληστερόλη των τροφών, μελέτησε ξεχωριστά την επίδραση της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπαρών. Η υπόθεση τους ήταν ότι τα αυγά, από μόνα τους, ίσως να μην είναι ο κακός της υπόθεσης όπως θεωρούνταν.

Στην ελεγχόμενη μελέτη που πραγματοποίησαν, συμμετέχοντες κατανάλωναν δύο αυγά ημερησίως μέσα σε ένα διατροφικό πλαίσιο που ήταν μεν πλούσιο σε χοληστερόλη, αλλά φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά. Τα αποτελέσματα εξέπληξαν: όχι μόνο δεν αυξήθηκε η LDL (η λεγόμενη κακή χοληστερίνη), αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε και μείωση των επιπέδων της.

Τι αλλάζει στην εικόνα για τα αυγά;
Η νέα μελέτη δείχνει ότι η χοληστερόλη που περιέχουν τα αυγά δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία της καρδιάς όταν δεν συνδυάζεται με μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα δεν είναι τα αυγά αλλά το συνολικό διατροφικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται.

Ο καθηγητής Buckley εξηγεί: "Όταν ελέγξαμε τα κορεσμένα λιπαρά, διαπιστώσαμε πως η χοληστερόλη από τα αυγά δεν αυξάνει την LDL. Είναι καιρός να ξεχωρίσουμε τον μύθο από την επιστημονική αλήθεια".

Ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος;
Η έρευνα στρέφει τώρα τα βλέμματα στους πραγματικά επικίνδυνους παράγοντες: τα κορεσμένα λιπαρά. Αυτά βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε τροφές όπως το επεξεργασμένο κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα γλυκά και τα βιομηχανικά αρτοσκευάσματα. Η συστηματική κατανάλωση αυτών των τροφών έχει ισχυρή συσχέτιση με την αύξηση της LDL χοληστερόλης και κατά συνέπεια, με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αντίθετα, τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (όπως η D και η Β12) και πολύ μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, καθιστώντας τα μια μάλλον ωφέλιμη τροφή όταν καταναλώνονται με μέτρο και ισορροπία.

Η σημασία της συνολικής διατροφής
Το βασικό μήνυμα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι κανένα τρόφιμο δεν πρέπει να δαιμονοποιείται από μόνο του. Η διατροφή πρέπει να εξετάζεται ολιστικά. Σε μια ισορροπημένη δίαιτα, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, τα αυγά όχι μόνο δεν επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς, αλλά μπορούν να συμβάλουν στη θρέψη και την ευεξία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγείο ΚΙΝΑ
Έντονες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις πέντε νηπιαγωγείων στο Χαλάνδρι
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την υποστήριξη υπουργείου και Δημοτικής Αρχής, μείωσε τα λειτουργικά νηπιαγωγεία από πέντε σε δύο,...
Έντονες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις πέντε νηπιαγωγείων στο Χαλάνδρι
Χαλκιδική: Φαρσέρ βύθισε άγαλμα
Χαλκιδική: Το «βυθισμένο άγαλμα–φάρσα» που άναψε συζητήσεις για την αρχαιολογία του μέλλοντος (Video)
Χαλκιδική: Φαρσέρ βύθισε άγαλμα για να τρολάρει τους αρχαιολόγους του μέλλοντος
Χαλκιδική: Το «βυθισμένο άγαλμα–φάρσα» που άναψε συζητήσεις για την αρχαιολογία του μέλλοντος (Video)
Πανεπιστήμιο αθηνών εκπα
Αξιολόγηση ΑΕΙ: Η ΕΘΑΑΕ προσκαλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες
Σύμφωνα με την πρόσκληση της ΕΘΑΑΕ, στόχος είναι η ενίσχυση της ποιότητας και η διεθνής διάσταση των προγραμμάτων σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων
Αξιολόγηση ΑΕΙ: Η ΕΘΑΑΕ προσκαλεί διεθνείς εμπειρογνώμονες