Υλικά
2 κιλά χοιρινό μπούτι με την πέτσα
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετούλες
15 γρ. φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
3 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
2 κ.σ. φυτικό λάδι
1 κ.σ. νιφάδες θαλασσινό αλάτι
Προετοιμασία (2 ώρες πριν)
Βγάλτε το χοιρινό από τη συσκευασία, διατηρώντας το σχοινί. Στεγνώστε το σχολαστικά με χαρτί κουζίνας, η ξηρή πέτσα είναι απαραίτητη για να γίνει τραγανή.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράξτε την πέτσα σε 10-12 σημεία, φτάνοντας μέχρι το λίπος χωρίς να κόψετε το κρέας.
Αφήστε το άκοπο, ακάλυπτο στο ψυγείο για 1½ ώρα, ώστε να στεγνώσει περαιτέρω.
Πριν το ψήσιμο (30 λεπτά πριν)
Βγάλτε το κρέας από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230°C (210°C στον αέρα).
Γυρίστε το κρέας με την πέτσα προς τα κάτω και ανοίξτε τρύπες σε διάφορα σημεία για να βάλετε το σκόρδο και το φασκόμηλο. Αλατοπιπερώστε.
Ψήσιμο
Τοποθετήστε τις πατάτες στη βάση ενός ρηχού ταψιού.
Βάλτε το χοιρινό από πάνω, με την πέτσα προς τα πάνω και ελαφρώς υπερυψωμένο ώστε να ψηθεί σωστά η κρούστα.
Αλείψτε το κρέας με φυτικό λάδι και πασπαλίστε την πέτσα με θαλασσινό αλάτι.
Ρίξτε περίπου 400-500 ml νερό στο ταψί, χωρίς να ακουμπήσει την πέτσα.
Ψήστε για 25 λεπτά στους 210°C και στη συνέχεια χαμηλώστε στους 180°C και συνεχίστε για ακόμη 2 ώρες. Προσθέστε λίγο νερό αν χρειαστεί για τις πατάτες.
Αν η πέτσα δεν έχει γίνει τραγανή, δυναμώστε ξανά τον φούρνο στους 210°C και ψήστε για 10 επιπλέον λεπτά, προσέχοντας να μην καεί.
Σερβίρισμα
Μόλις βγει από τον φούρνο, τυλίξτε το χοιρινό με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Έτσι, οι χυμοί θα κατανείμουν ομοιόμορφα στο κρέας και το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο τρυφερό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ