tiri
Το τυρί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής πολλών ανθρώπων. Το βρίσκουμε παντού: σε σάντουιτς, σαλάτες, μακαρονάδες και πίτσες. Όμως, πόσο καλό είναι τελικά να το καταναλώνουμε κάθε μέρα;

Πώς παρασκευάζεται το τυρί
Το τυρί φτιάχνεται από πηγμένο γάλα, κυρίως αγελαδινό, αλλά και από κατσικίσιο, πρόβειο ή βουβαλίσιο. Κατά τη διαδικασία παραγωγής, το γάλα πήζει με τη βοήθεια πυτιάς και ειδικών καλλιεργειών βακτηρίων. Έπειτα, διαχωρίζεται ο ορός γάλακτος και το υπόλοιπο πήγμα σχηματίζει το τυρί. Αυτό τοποθετείται σε καλούπια, αλατίζεται και ωριμάζει, με την ωρίμανση να διαρκεί από λίγες ημέρες έως και χρόνια.

Η συνταγή είναι απλή, αλλά ρυθμίζεται αυστηρά: επιτρέπονται μόνο συγκεκριμένα υλικά όπως η πυτιά, τα βακτήρια, τα βότανα και το αλάτι. Πολλά τυριά δεν είναι κατάλληλα για χορτοφάγους, επειδή χρησιμοποιείται ζωικής προέλευσης πυτιά.

Τι περιέχει διατροφικά το τυρί;
Η διατροφική του αξία διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία. Κάποια τυριά, όπως η μοτσαρέλα, είναι σχετικά ελαφριά (263 θερμίδες και 21g λίπους/100g), ενώ άλλα, όπως το gouda, είναι πιο πλούσια (364 θερμίδες και 31g λίπους/100g). Ωστόσο, το τυρί γενικά προσφέρει πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες όπως Β2, Β12 και Α.

Από την άλλη, έχει και αρκετό αλάτι και λιπαρά, άρα χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση.

Τα θετικά της καθημερινής κατανάλωσης
Εάν επιλέγεις σωστά το είδος και την ποσότητα, το τυρί μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη:

Υποστηρίζει την υγεία των οστών λόγω του ασβεστίου και της βιταμίνης D.

Παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τυριού μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η υπερβολική κατανάλωση τυριού μπορεί να οδηγήσει σε:

Υψηλή πρόσληψη θερμίδων και αλατιού, με κίνδυνο για υπέρταση και καρδιακά προβλήματα.

Πεπτικές ενοχλήσεις σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή στην ισταμίνη.

Εξάρτηση από το έντονο άρωμα και τη γεύση των τυριών, ειδικά των επεξεργασμένων, που οδηγεί σε υπερκατανάλωση.

Υπάρχουν και επιστημονικές συζητήσεις για πιθανή σύνδεση μεταξύ υπερβολικής κατανάλωσης γαλακτοκομικών και αυξημένου κινδύνου για καρκίνο του προστάτη, αν και τα δεδομένα δεν είναι ακόμα οριστικά.

Πόσο είναι το ασφαλές;
Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής προτείνει δύο μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Αν επιλέξεις μόνο τυρί, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 60 γραμμάρια ημερησίως (δύο φέτες).

Πότε πρέπει να αποφεύγεται
Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα, πόνο ή διάρροια μετά την κατανάλωση τυριού. Επίσης, εκείνοι με ευαισθησία στην ισταμίνη θα πρέπει να αποφεύγουν τα παλαιωμένα τυριά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, η παρμεζάνα και άλλα καλά ωριμασμένα τυριά έχουν ελάχιστη λακτόζη και συνήθως είναι καλύτερα ανεκτά.

Και το περιβάλλον;
Η βιομηχανική παραγωγή γάλακτος επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Οι αγελάδες εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενώ η καλλιέργεια ζωοτροφών απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, εδάφους και λιπασμάτων. Όλα αυτά συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή και στη ρύπανση του οικοσυστήματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποιοι οδηγούν τα «ΑΟ» αυτοκίνητα στην Ελλάδα - Τι σημαίνουν οι μυστηριώδεις πινακίδες

Voucher 2250 ευρώ σε ανέργους με ΚΑΥΑΣ DYPAHS - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΚΕΚ ΕΔΩ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ψάρια
Ποια ψάρια να αποφεύγουμε στη διατροφή μας και γιατί
Κάποια είδη μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες ή να συμβάλλουν σε προβλήματα υγείας όταν καταναλώνονται συχνά. Ας δούμε ποια ψάρια καλό είναι να...
Ποια ψάρια να αποφεύγουμε στη διατροφή μας και γιατί