Όταν πρόκειται για υγιεινές επιλογές σε κρέας, οι περισσότεροι στρέφονται στο κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα, αποφεύγοντας το βοδινό και το χοιρινό λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά.
Ωστόσο, το κρέας με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη δεν ανήκει ούτε στα πουλερικά ούτε στα ψάρια: είναι το κρέας στρουθοκαμήλου.
Πρωταθλητής στη χαμηλή χοληστερόλη
Το κρέας αυτού του μεγάλου πτηνού περιέχει μόλις 58 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια, συγκριτικά με τα 85 mg του κοτόπουλου και τα 90-100 mg του βοδινού. Η χαμηλή χοληστερίνη σε συνδυασμό με τη φυσική διατροφή και τις μη εντατικές πρακτικές εκτροφής καθιστούν τη στρουθοκάμηλο μια εξαιρετικά υγιεινή και «καθαρή» πηγή πρωτεΐνης.
Κόκκινο κρέας με ήπια γεύση και υψηλή πρωτεΐνη
Παρά την εξωτική της φήμη, η στρουθοκάμηλος κατατάσσεται στα κόκκινα κρέατα, διαθέτοντας ελαφριά γεύση και μαλακή υφή, χωρίς τη βαριά μυρωδιά του μοσχαριού ή του αρνιού. Σε κάθε 100 γραμμάρια περιέχει περίπου 28 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ έχει χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, ιδανική για όσους ακολουθούν δίαιτα για καρδιαγγειακή υγεία ή χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη.
Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου, δύο θρεπτικών στοιχείων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας.
Πώς να μαγειρέψετε στρουθοκάμηλο – Τι να προσέξετε
Το κρέας στρουθοκαμήλου δεν είναι ακόμα ευρέως διαθέσιμο, αλλά μπορεί να βρεθεί σε εξειδικευμένα κρεοπωλεία ή να παραγγελθεί online από επιλεγμένες φάρμες. Λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε λίπος, χρειάζεται προσεκτικό μαγείρεμα για να μην στεγνώσει.
Συμβουλές μαγειρέματος:
Ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, όπως και το φιλέτο μοσχαριού.
Ιδανικό για μπριζόλες, μπιφτέκια, stir-fry ή σαλάτες με πρωτεΐνη.
Συνδυάζεται άψογα με ελαφριές σάλτσες και αρωματικά καρυκεύματα, που ενισχύουν την ήπια γεύση του.
Υγιεινές και βιώσιμες επιλογές στην κουζίνα σου
Η στρουθοκάμηλος αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική για όσους θέλουν να μειώσουν τη χοληστερίνη τους χωρίς να αποκλείσουν το κρέας από τη διατροφή τους. Δεν είναι ακόμη μια καθημερινή επιλογή, αλλά αξίζει να την αναζητήσουμε, ιδιαίτερα αν ακολουθούμε καρδιοπροστατευτική διατροφή ή επιδιώκουμε ποιοτικές και βιώσιμες πηγές πρωτεΐνης.
Επιπλέον, η εκτροφή στρουθοκαμήλων έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με άλλες μορφές κτηνοτροφίας, καθιστώντας την οικολογικά υπεύθυνη επιλογή σε έναν κόσμο που στρέφεται προς τη βιώσιμη διατροφή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Βάζουν τους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν... και στις διακοπές!
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ